Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αναβρασμός σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

thumb
Μπορεί στο εσωτερικό των δύο μεγαλύτερων συγκυβερνώντων κομμάτων, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να φαίνεται ότι επικρατεί ηρεμία, όμως, όπως όλοι φαντάζεστε, πιο πολύ γι' αυτό φταίει το... καλοκαι­ράκι, καθώς όλοι έχουν φύγει για τις παραλίες, παρά το κλίμα που επικρα­τεί π.χ. μεταξύ των «γαλάζιων» που ως αιχμή έχουν, στο τέλος του μήνα, την εκλογή νέου γραμματέα και οι περισ­σότεροι βρίσκονται στα κάγκελα.
Από την άλλη πλευρά είναι οι «πράσι­νοι», που βλέπουν το καράβι να μπάζει νερά, η ανασύσταση να μην προχωρεί όσο και όπως θα περίμεναν, στην ορ­γανωτική ανασυγκρότηση να εμπλέκο­νται πρόσωπα που θα έπρεπε να είχαν κρυφτεί, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνδιαλέγεται μόνο με τον εαυτό του και τους τρεις πιο φανατικούς υποστη­ρικτές του μνημονίου, της τρόικας και των σκληρών μέτρων (Άννα, Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη) να βαφτίζονται μεταρ­ρυθμιστές (!) και να απειλούν να...
απο­χωρήσουν για να φτιάξουν ένα κόμμα στα χνάρια των εκσυγχρονιστών...

Τι φοβούνται οι «γαλάζιοι»
Στο στρατόπεδο των «γαλάζιων» επι­κρατεί μεγάλος προβληματισμός σε ό,τι αφορά την εκλογή νέου γραμμα­τέα του κόμματος, κυρίως μετά τις πολ­λές αναβολές που έχουν δοθεί, αλλά και από τον φόβο των συνεργατών του πρωθυπουργού ότι ο... ανεξέλεγκτος Νικήτας Κακλαμάνης μπορεί να κερδί­σει την εκλογή αυτή.
Η ηγεσία της Ν.Δ., που φυσικά είναι βεβαρημένη με τα κυβερνητικά κα­θήκοντα, και συγκεκριμένα ο πρωθυ­πουργός, δείχνει - παρά τις παλαιότε­ρες στενές σχέσεις του με τον πρώην δήμαρχο - να φοβάται την εκλογή του και βασικά δείχνει να φοβάται τη δυνα­μική του παρουσία στα κομματικά δρώ­μενα σε μια στιγμή που το κυβερνητικό έργο τίθεται υπό αμφισβήτηση και τε­λεί υπό τη συνεχή και εξοντωτική κριτι­κή της κοινωνίας.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεί­χνουν ότι δεν υπάρχει θέμα στήριξης του Νικήτα, τον χαρακτηρίζουν λαϊκιστή και πιστεύουν ότι η παρουσία του στη Συγγρού περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει...
Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρ­χος Αθηναίων επιμένει στην υποψηφιότητά του και, όπως λένε συνεργάτες του, ό,τι λέει το εννοεί... Εδώ και και­ρό είχε στείλει μια επιστολή στον πρω­θυπουργό, στον οποίο γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και του ζητούσε να συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα. Μέχρι σήμε­ρα, όπως λένε οι πληροφορίες, ο πρό­εδρος της Ν.Δ. δεν έχει απαντήσει ούτε έχει... ενδιαφερθεί για την υποψηφιό­τητα αυτή.
Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι η υπο­ψηφιότητα που θα στήριζε ο Σαμαράς ήταν αυτή του Φίλιππου Ταυρή, συνδι­καλιστή της ΔΑΚΕ, η οποία όμως απο­δυναμώθηκε όταν διαπιστώθηκε, λίγο πριν από την εκλογή, ότι δεν θα κέρδιζε τη μάχη κατά του Κακλαμάνη, γεγονός που έκανε τον πρόεδρο του κόμματος να αναβάλει την εκλογή αυτή για τις 30 Αυγούστου.
Στην πορεία άρχισε να φαίνεται η αδυναμία του Ταυρή και έτσι η πλευρά Σαμαρά αποφάσισε, όπως λένε οι πλη­ροφορίες, να υποστηρίξει για γραμμα­τέα του κόμματος τον μέχρι πρότινος γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομά­δας Μανώλη Κεφαλογιάννη, που θα είναι τελικά ο μεγάλος αντίπαλος του πρώην δημάρχου.
Ο Κακλαμάνης πάντως είναι, όπως μαθαίνουμε, αποφασισμένος να διεκ­δικήσει με όποιες πιθανότητες τη θέση του γραμματέα του κόμματος, ανεξάρ­τητα από το ποιος θα βρεθεί απέναντί του. Οι πληροφορίες λένε ότι το καραμανλικό στρατόπεδο αναμένεται να τον στηρίξει, ενώ διατηρεί επαφές με όλους όσοι αποτελούν το εκλεκτορικό σώμα και ιδιαιτέρως με τα περίπου 100 άτομα που προέρχονται από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εκείνη την ημέρα θα βρίσκονται όλοι στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στο συ­νέδριο της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων...
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν πρόκειται να δώσει φανερά την υποστήριξή του σε καμιά υποψηφιότητα, όμως σε κάθε περίπτωση θέλει να ελέγξει τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο θεωρούν ότι για τη θέση του γραμματέα του κόμματος χρειάζεται κάποιο στέλεχος με ισχυρή προσωπι­κότητα και πυγμή, διότι θα κληθεί να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία τα νέα μέτρα μπορεί να οδη­γήσουν σε αποσυσπείρωση και πολλές γκρίνιες.
Ουσιαστικά ο νέος γραμματέας θα κληθεί να ελέγξει το κόμμα και τους βουλευτές εν όψει και της τρικυμίας που θα φέρουν τα νέα μέτρα και η ηγε­σία επιθυμεί τη διατήρηση της συνοχής.

Δυσφορία Βενιζέλου για τους χειρισμούς Σαμαρά
Όμως και το επίπεδο των σχέσεων με­ταξύ των προέδρων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Το αγκάθι που βρίσκεται ανάμεσά τους λέγεται «διαπραγμάτευση για την επι­μήκυνση». Το κλίμα για τον Σαμαρά στην Ιπποκράτους είναι βαρύ, διότι, αν και η επιμήκυνση ήταν ένα κοινό αίτημα των τριών συγκυβερνώντων πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντήσει Βενιζέλο - Κουβέλη ώστε να συμφωνηθεί από κοινού η διαπραγματευτική γραμμή. Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν λένε ότι ο Σαμαράς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις συναντήσεις με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ώστε, αν η επιμήκυνση προκύ­ψει, να την εμφανίσει σαν μια απο­κλειστικά προσωπική του επιτυχία. Βεβαίως όλοι ξέρουν ότι οι ευκαιρίες για προβολή θα είναι σπάνιες για τα μέλη της κυβερνητικής τριανδρίας. Άρα ακόμη και τα ψίχουλα επικοινωνι­ακής «δικαίωσης» είναι πολύτιμα για όλους. Συνεπώς ο... «μοναχοφαγάς» Σαμαράς ενοχλεί αφόρητα με την τα­κτική του την Ιπποκράτους... Αυτό βεβαίως δεν είναι το μόνο αγκάθι για τον Βενιζέλο, ο οποίος, όπως προείπαμε, προβληματίζεται από τη στάση Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη, που δείχνουν να απομακρύνονται όλο και περισσό­τερο από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας μνημονιακές θέσεις τις οποίες έχουν βαφτίσει «μεταρρυθμιστικές»...
Οι τρεις φαίνεται να οδηγούνται ολοταχώς στη δημιουργία νέου φο­ρέα, κάτι που δεν ανησυχεί μεν την Ιπποκράτους, αφού πολιτικά κινού­νται ουσιαστικά σε φιλελεύθερες απόψεις, αλλά πάντα ένας νέος φορέας είναι ένας νέος μπελάς.
Στα υπόλοιπα στοιχεία της «πράσι­νης» ατζέντας αυτή την περίοδο μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση των οικο­νομικών και να χαραχθεί μια «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στη διαχείριση της περιόδου Βενιζέλου και τη διαχείριση της περιόδου Παπανδρέου.
Ακόμη επείγει το να ετοιμαστεί το ΠΑΣΟΚ για τη νέα περίοδο της Βου­λής και γι' αυτό αναμένεται να ολο­κληρωθεί η οργανωτική δομή με τη συμπλήρωση διαφόρων επιτροπών ή ομάδων που θα συνεπικουρούν το κυ­βερνητικό ή κοινοβουλευτικό έργο... Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η αντι­κατάσταση του Χρυσοχοΐδη μετά το πρόσφατο επεισόδιο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, επείγουσα κρίνεται η οργα­νωτική προετοιμασία του Κινήματος, ώστε να προχωρήσει η «ανασύσταση» του κόμματος και η προετοιμασία για το συνέδριο, η οποία χρειάζεται ανα­ζωογόνηση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενεργό παρουσία του ίδι­ου του Μπένι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: