Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ο κίνδυνος των ΕΟΖ είναι υπαρκτός, αλλά η κυβέρνηση έχει προβλήματα «όρασης».


Όλο για ανάπτυξη ακούμε, αλλά ανάπτυξη δε βλέπουμε και μόνο με μέτρα βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Και αν δε γίνει κάτι και γρήγορα τότε το πακέτο που θα ανακοινωθεί δε θα πέσει βαρύ μόνο στους πολίτες αλλά και στην κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να δημιουργήσει αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να τρέξει και σύντομα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τον δεκάλογό του για την ανάπτυξη που δίνει έμφαση στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων όπως οι αυτοκινητόδρομοι, ο προαστιακός, οι λιμένες, η επέκταση του μετρό κ.λπ. Σίγουρα, όλα αυτά τα projects μπορούν να δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως, από τα λόγια στα. έργα για τα έργα, η απόσταση είναι μεγάλη και ειδικά στην περίπτωση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) άκρως επικίνδυνη τόσο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και για τα δικαιώματα του κράτους στις συγκεκριμένες ΕΟΖ.

Την ίδια στιγμή, προφανώς ο κ. υπουργός δεν μπορεί να δει και να κατανοήσει πόσο σημαντική απώλεια για την οικονομία της Ελλάδας είναι η ακύρωση του South Stream, την οποία απεργάστηκε και με χειρουργικές παρεμβάσεις δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την κατάργησή του ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και επί υπουργίας του ίδιου του κ. Χατζηδάκη, το συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο απεβίωσε.

Τι είπε λοιπόν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης για τις ΕΟΖ:

Φορολογικά και διοικητικά κίνητρα θα παρέχουν στους επίδοξους επενδυτές οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες οι οποίες όπως σημείωσε ο υπουργός αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από το εξωτερικό, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, σημειώνοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους Εταίρους προκειμένου να παρασχεθεί η πολιτική υποστήριξη. Πάντως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον υπουργό πάντως να δηλώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την έκβαση αυτής της μάχης.

Τι ακριβώς, όμως, εννοεί ο κ. Χατζηδάκης, όταν αναφέρεται σε φορολογικά και -κυρίως- διοικητικά κίνητρα; Τα φορολογικά τα καταλαβαίνουμε, αφού προφανώς θα δοθούν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές (για τους «επενδυτές» και όχι για τους πολίτες). Όμως, τα διοικητικά κίνητρα δεν θα έπρεπε να τα αποσαφηνίσει ο υπουργός Ανάπτυξης; Θα υπάρχει μειωμένη γραφειοκρατία, μειωμένος κρατικός έλεγχος ή θα παραχωρηθούν διοικητικές αρμοδιότητες στους επενδυτές, οι οποίοι θα λειτουργούν ως «αγάδες» απέναντι σε. «ραγιάδες»;

Και πως αναφέρεται σε διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, όταν ο ίδιος ανακοινώνει πως γίνονται συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών; Δηλαδή, ανακοινώνει κάτι, έτσι για να μην βρει σθεναρή αντίσταση και οι κοινωνικές τοπικές πιέσεις εξαναγκάσουν την κατάργηση της «φαεινής ιδέας» των ΕΟΖ; Καμία υπευθυνότητα από τον υπουργό; Καμία υπευθυνότητα από τον πρωθυπουργό, απέναντι σε ένα μείζον θέμα για τις τοπικές κοινωνίες, όπου θα δημιουργηθούν οι ΕΟΖ; Οι Έλληνες πολίτες, δηλαδή, αντιμετωπίζονται ως δούλοι ή δουλοπάροικοι, ως πολίτες που θα παράγουν έργο (και φυσικά πλούτο για τους «επενδυτές») με κανόνες και νόμους που θα δημιουργήσουν οι έχοντες και κατέχοντες τα «διοικητικά κίνητρα»; Και θέλει ο κύριος Χατζηδάκης να ισχυρίζεται πως δεν θα δημιουργηθούν κράτη (και μάλιστα ανεξάρτητα φορολογικά - οικονομικά και διοικητικά - νομικά) μέσα στο Ελληνικό κράτος και δεν θα δημιουργηθούν ειδικές και ακραίες συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες που θα εξαναγκασθούν να ζήσουν στην πατρίδα τους, τη στιγμή που η ίδια η πατρίδα τους θα τους έχει ξεπουλήσει ως δούλους που θα ικανοποιούν τις ορέξεις και ονειρώξεις των «επενδυτών»;

Αυτή την Ελλάδα φαντάζονται ο κύριος Χατζηδάκης και ο κύριος Σαμαράς; Αυτή την Ελλάδα ονειρεύονται να δημιουργήσουν; Δηλαδή, μία χώρα κατακερματισμένη, με πολίτες διαφόρων ταχυτήτων, που θα βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση και θα απέχουν ελάχιστα από το να χαρακτηρισθούν ως υποζύγια και ανδράποδα των «επενδυτών»; Προφανώς τόσο ο κύριος Χατζηδάκης, όσο και ο κύριος Σαμαράς δεν αντιλαμβάνονται ότι η χώρα και οι πολίτες της, δεν είναι κτήμα τους και καμία νομική κάλυψη δεν έχουν οι ίδιοι στο να ξεπουλάνε γη και ανθρώπους; Μάλλον, το «στρίμωγμα» (η φωτογραφία είναι προς υπενθύμιση, για να μην ξεχνάει ο κ. Χατζηδάκης και οι υπόλοιποι λάτρεις του τροϊκανού πνεύματος) που είχε γίνει στον κύριο Χατζηδάκη δεν του μετέφερε τα κατάλληλα μηνύματα για το τι μέλλει γενέσθαι, εάν συνεχίσει να αντιμετωπίζει την χώρα σαν προσωπική του ιδιοκτησία (την οποία είναι προφανώς ελεύθερος να την παραδίδει ή να την χαρίζει ό,που επιθυμεί) και τους πολίτες σαν υποζύγια που μπορεί να τους πουλάει στον οποιονδήποτε παριστάνει τον «επενδυτή» (φυσικά, τα μέλη της οικογένειάς του μπορεί να τα παραδώσει οπουδήποτε για να ικανοποιήσει τις ορέξεις πλουτισμού των «επενδυτών» και «εταίρων»).

Επειδή η ΕΟΖ αναμένεται να γίνουν η ταφόπλακα του Ελληνισμού σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές της σημερινής Ελλάδας (μεταξύ των οποίων είναι και η Θράκη), οι κρατούντες την εξουσία θα πρέπει να κατανοήσουν πως οι πολιτικές τους αποφάσεις και ενέργειες που λειτουργούν προς την κατεύθυνση αυτή, είναι απολύτως βέβαιο πως θα γίνουν ο πολιτικός τους τάφος και θα τους οδηγήσουν στην Δικαιοσύνη, όταν αυτή η χώρα ελευθερωθεί.


ΥΓ: Και αφού οι ΕΟΖ είναι τόσο καλή πολιτική απόφαση, τότε να αρχίσετε την εφαρμογή τους από την γεννέτειρά σας κύριε Χατζηδάκη και κύριε Σαμαρά. Αφού αρχίσετε από εκεί και υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τότε εφαρμόστε το μέτρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

www.kostasxan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: