Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Καταρρέει το Νοσοκομείο Πρέβεζας;

Καταρρέει το Νοσοκομείο Πρέβεζας;

Την ενεργοποίηση και τη στήριξη από την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς προκειμένου το Νοσοκομείο της Πρέβεζας να μην υποβαθμιστεί πλήρως και καταρρεύσει-αν δεν έχει ήδη καταρρεύσει- ζήτησαν σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. οι γιατροί κ. Κανέλλος πρόεδρος της επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Πρέβεζας, η κα Σούρδη εκπρόσωπος των γιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου και μέλος της τριμελούς συνδικαλιστικής επιτροπής , ο κ. Πανταζής μέλος της τριμελούς συνδικαλιστικής επιτροπής και του επιστημονικού συμβουλίου αλλά και ο κ. Βουγέλης εκπρόσωπος μη ιατρικού προσωπικού και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου, οι οποίοι περιέγραψαν την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Όπως επισήμαναν το Νοσοκομείο Πρέβεζας βρίσκεται ένα βήμα πριν τη λειτουργική κατάρρευση, χωρίς πόρους για βασικές λειτουργικές δαπάνες, με τραγικές ελλείψεις υλικών , με τεράστια κενά σε προσωπικό, με δραστικές περικοπές στο πρόγραμμα εφημεριών που υποβαθμίζουν την ποιότητα της περίθαλψης και υποχρεώνουν τους γιατρούς σε απλήρωτη εργασία.

Στις τοποθετήσεις τους έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας καταρρέει, τα νοσοκομείο βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και αναλώσιμα υλικά.


IMG 8832

«Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι , με την βοήθεια των τοπικών ΜΜΕ, να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε την κοινωνία μας για τα αδιέξοδα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο μας. Επιζητούμε την εμπλοκή, βοήθεια και συμπαράσταση των βουλευτών του νομού μας, των Δημάρχων, του Αντιπεριφερειάρχη, του Ιατρικού Συλλόγου και όλων των τοπικών παραγόντων» τόνισε ο κ. Κανέλλος επισημαίνοντας τις τραγικές ελλείψεις.

«Οι γιατροί στην κυριολεξία "επαιτούν" εξεταστικά γάντια μιας χρήσης, ξύλινα γλωσσοπίεστρα ή και απλό χαρτί και συνταγολόγια για να γράψουν μια συνταγή. Προχθές η διοίκηση κοινοποίησε έγγραφο που λίγο πολύ έλεγε ότι υπάρχει έλλειψη οξυγόνου, επομένως πρέπει να μειωθεί η κατανάλωσή του λες και το οξυγόνο χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο για οξυγονοκολλήσεις!! Δεν σαρκάζουμε ούτε σατιρίζουμε την κατάσταση, απλά με αίσθημα πικρίας προσπαθούμε να περιγράψουμε την τραγικότητά της. Η ορθοπεδική κλινική αδυνατεί να λειτουργήσει και να αντιμετωπίσει περιστατικά που χρειάζονται χειρουργείο λόγω έλλειψης υλικών. Το ίδιο ισχύει κατ' αναλογία και για όλες τις κλινικές και τα τμήματα.

Είναι γνωστό ότι ο αναλυτής αερίων αίματος (μηχάνημα ζωής) στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δεν λειτουργεί πάντοτε. Ή όταν λειτουργεί οι ενδείξεις δεν είναι πάντα αξιόπιστες . Στοιχειωδέστατες μικροβιολογικές - αιματολογικές εξετάσεις (CRP, καλλιέργειες, σίδηρος Φεριτίνη, έλεγχος ορμονών θυρεοειδούς κ.λ.π.) δεν εκτελούνται λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Είναι περιττό να αναφερθούμε στην έλλειψη στοιχειωδών μορφών εξοπλισμού όπως διαθερμίες, εγκεφαλογράφος, ακουομετρητής, τυμπανομετρητής, σχισμοειδής λυχνία, σπιρόμετρο κ.λπ. Ο υπερηχοκαρδιογράφος ήδη παρουσιάζει "μουσειακό ενδιαφέρον ".
Κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης εβδομάδος ήταν αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε ακτινογραφία, γιατί το εμφανιστήριο «απεβίωσε» κι αυτό λόγω προκεχωρημένου γήρατος. Τα δε χρησιμοποιούμενα χημικά εμφανίσεως, έχουν κριθεί ανθυγιεινά και επικίνδυνα και υπάρχουν συστάσεις και κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντικατάστασή τους προ πολλού. Με αυτά τα δεδομένα και άλλα περισσότερα γίνεται κατανοητό ότι η εν γένει λειτουργία του νοσοκομείου και η εφημέρευσή του δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια ούτε για τους ασθενείς αλλά ούτε και για τους γιατρούς.

Εάν αυτά δεν προοιωνίζουν το κλείσιμο του νοσοκομείου, τότε τι υποδηλώνουν;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανέλλος σημειώνοντας πως με αυτά τα δεδομένα και άλλα περισσότερα γίνεται κατανοητό ότι η εν γένει λειτουργία του νοσοκομείου και η εφημέρευση του δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια ούτε για τους ασθενείς ούτε για τους γιατρούς.

«Εάν αυτά τα αδιέξοδα οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν, να παραιτηθούν και να μην προσπαθούν εντέχνως να μεταθέτουν τα προβλήματα στο Επιστημονικό Συμβούλιο, προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε συνεργό για αποφάσεις που από καθαρά επιστημονική άποψη είναι απαράδεκτες και ασυμβίβαστες. Αυτοί οι κύριοι που για ψηφοθηρικούς λόγους "έσπερναν" αλόγιστα ανά την Επικράτεια Κέντρα Υγείας, αδιαφορώντας για τη διαχείριση, τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, ενώ το μόνο που τους απασχολούσε ήταν να φωτογραφηθούν κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων. Αυτοί να έρθουν και να βάλουν τα λουκέτα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δεν πρόκειται να γίνουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις ούτε συνεργοί, ούτε συνοδοιπόροι με τη σιωπή τους. Πολύ δε περισσότερο δεν θα δεχτούν να γίνουν επιπλέον και εξιλαστήρια θύματα» είπε κλείνοντας ο κ. Κανέλλος ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Σούρδη η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το κλείσιμο του νοσοκομείου ή κάποιων κλινικών σημειώνοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, άλλες τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν ακόμη και όταν ακουστήκαν απλά φήμες για το κλείσιμο του νοσοκομείου τους.

IMG 8835

Η ίδια τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι φήμες που τους κάνουν δύσπιστούς αλλά και το ότι στη γειτονική Λευκάδα προχωρά η ανέγερση νέου νοσοκομείου μέσω του ΕΣΠΑ, κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την αναβάθμιση του νοσοκομείου Φιλιατών ενώ για την Πρέβεζα δεν υπάρχει καμία κινητικότητα όσον αφορά την ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

«Τίτλοι τέλους» για την καρδιολογική κλινική ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο κ. Πανταζης , σημειώνοντας πως υπάρχουν μόνο τρεις γιατροί για να καλύψουν την καρδιολογική κλινική, με αποτέλεσμα να καταπατούνται συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα, να εξαντλούνται οι αντοχές του προσωπικού , να μην καλύπτονται αρκετές βάρδιες και να διαμορφώνεται μια μια επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς. 

IMG 8829

Αμέσως μετά ο κ. Βουγέλης παρέθεσε τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν γενικότερα την υγεία στην Ελλάδα και που έχουν άμεση σχέση και με την Πρέβεζα και τόνισε ότι από το 2009 μέχρι το 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχει μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 40%.

IMG 8831

Ο ίδιος αναφερόμενος στους πόρους του νοσοκομείου είπε ότι αυτοί είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΠΥ, δύο χρηματοδοτικές πηγές που έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. «Λουκέτο» θα είναι το επόμενο στάδιο είπε ο κ. Βουγέλης και κάλεσε την τοπική κοινωνία να ενεργοποιηθεί για τη «σωτηρία» του νοσοκομείου και να παλέψει για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Στη συνέντευξη τύπου οι γιατροί μίλησαν για τα αδιέξοδα που οι υπεύθυνοι προσπαθούν εντέχνως να τα μεταθέσουν στο επιστημονικό συμβούλιο φέροντας ως παράδειγμα τα κέντρα υγείας και τις προτάσεις που τους ζητούν να καταθέσουνε για κλείσουνε ή να συστεγαστούν κάποια από αυτά.

Τις κινητοποιήσεις των γιατρών της Πρέβεζας που το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί σε βάρος τόσο του υφιστάμενου προσωπικού όσο και των ασθενών, αν και η συμμετοχή των εργαζομένων δεν ήταν η αναμενόμενη, καλύπτει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Ηπείρου και σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι «απαιτούμε ασφαλή πλήρη προγράμματα εφημερίας και πληρωμών των δεδουλευμένων» .

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: