Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

48ωρο λουκέτο στους Δήμους όλης της χώρας.

Για αδιέξοδο κάνουν λόγο οι δήμαρχοι μετά τη μείωση κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης. Συνάντηση αύριο αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό.

48ωρο λουκέτο στους δήμους

Με στάση πληρωμών απειλούν οι δήμοι μετά και την περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 30% και ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Αύριο και μεθαύριο θα παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι της Αττικής μετά από απόφαση της περιφερειακής ένωσης, ενώ λουκέτο μπαίνει την ερχόμενη Πέμπτη στους περισσότερους δήμους της χώρας.
Δήμαρχοι και δημοτικοί υπάλληλοι θα διαδηλώσουν αύριο το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη.
Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και τον κίνδυνο κατάρρευσής τους εξαιτίας των συνεχών περικοπών οι οποίες τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.
«Οι δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στο Εθνος. «Η στάση πληρωμών θα οδηγήσει σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους σε τοπικό επίπεδο (βοήθεια στο σπίτι, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.τ.λ.) και οι επιπτώσεις για τους πολίτες θα είναι μεγαλύτερες από μία ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Συνέδριο
Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά στην Αθήνα σε κεντρικό ξενοδοχείο, και το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ με αποκλειστικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων. Ουσιαστικά οι δήμαρχοι αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση την καταβολή των οφειλομένων παρελθόντων ετών (23,85 εκατ. ευρώ), τα κονδύλια της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (299 εκατ. ευρώ) και τα χρήματα τα οποία, όπως είχε παραδεχτεί η κυβέρνηση, από λάθος δεν είχαν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό (300 εκ. ευρώ). Αρκετοί δήμοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με την καταβολή της μισθοδοσίας, ενώ δεν μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να επιλυθούν βήμα προς βήμα τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με χθεσινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη, θα κατατεθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις για τη μεταφορά 200.000 μαθητών ως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική μείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17% εξοικονομώντας 25 εκατ. ευρώ.
Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών θα ανατεθεί με νομοθετική ρύθμιση στις Περιφέρειες, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλομένων από το 2011.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε: «Οι πρωτοβουλίες μας έρχονται να δώσουν λύση σ' ένα χρόνιο πρόβλημα με τρόπο άμεσο, ριζικό και αποτελεσματικό. Η ουσιαστική και αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της αγοράς επιφέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: