Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τα τουρκικά σίριαλ και τα σχέδια της Αγκυρας...


Με το θέμα των τουρκικών σίριαλ έχουμε ξανασχοληθεί (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 4-1-12), αλλά επανερχόμαστε, γιατί το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα με μεγαλύτερη ένταση. Κι επειδή κάποιοι θα νομίσουν ότι στο όλο θέμα οι όποιες ανησυχίες είναι υπερβολικές, υπενθυμίζω ότι αρχές Ιανουαρίου του 2010 το αυστριακό περιοδικό «Der Standard» έκανε λόγο για 70 τουρκικά σίριαλ που μεταδίδονταν από τηλεοπτικούς σταθμούς των βαλκανικών χωρών, ενώ από τότε έγινε αναφορά στο θέμα και σε ενημερωτική μελέτη του προέδρου της ΕΜΣ.

Αυτό που γίνεται στα δικά μας χωριά όπου παραλύει κάθε ζωή την ώρα που μεταδίδονται τουρκικά σίριαλ, που δείχνουν μια παραμυθένια - ψεύτικη εικόνα της Τουρκίας, γίνεται σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια. Ο στόχος της Τουρκίας με την «εξαγωγή» τουρκικών σίριαλ (τα προτιμούν τα κανάλια ως φτηνότερα.) είναι να απαλυνθούν οι μνήμες και να αλλάξει η αρνητική εικόνα που είχαν οι βαλκανικοί λαοί για την οθωμανική αυτοκρατορία με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας μορφής «κοινοπολιτείας», στην οποία θα συμμετέχουν οι χώρες που ήταν κάποτε τμήματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι πληροφορίες έμμεσα επιβεβαιώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο Τούρκων διπλωματών που έγινε τέλη του 2011 στην Αδριανούπολη, όπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει στο μέλλον η Τουρκία, μέχρι το 2023, στοχεύουν στην ενοποίηση του χώρου των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, που, όπως είπε, θα γίνει με ειρηνικό τρόπο και θα σημάνει επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια μετά από έναν αιώνα... με βασικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Σίγουρα φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, αλλά για όσους παρακολουθούν τις βαλκανικές εξελίξεις υπάρχουν ορατές ενδείξεις. Καταρχήν σε οποιοδήποτε συνέδριο γίνεται στα Βαλκάνια συμμετέχουν οι Τούρκοι, λέγοντας ό,τι θέλει να ακούσει η κάθε χώρα, κι έτσι στα Σκόπια π.χ. δεν τους αποκαλούν μόνο «Μακεδόνες», αλλά τους λένε να αισθάνονται υπερήφανοι ως απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ στην Αλβανία έχουμε εμφανή επιρροή της Αγκυρας. με δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα (π.χ. ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων).

Κι όμως η Ελλάδα μετά το 1990 είχε το στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή και μπορούσε να είναι σημαιοφόρος της ευρωπαϊκής προοπτικής, αναβαθμίζοντας και τον ελληνικό ρόλο. Δυστυχώς ο πολιτικός μας κόσμος όχι μόνο δεν αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία, αλλά οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία, περιθωριοποιώντας την ακόμη και στα Βαλκάνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: