Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Το θέατρο με την εργασιακή εφεδρεία!



Στο προηγούμενο φύλλο γράφαμε ότι όπου εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία στην Ευρώπη, την τελευταία 20ετία, υπό όλες τις οριακά διαφέρουσες μορφές της, αρχής γενομένης από την τ. Ανατ.Γερμανία, οδήγησε -χωρίς εξαιρέσεις- σε .... απόλυση των εντασσομένων στον αντικοινωνικό αυτό θεσμό. Και ότι αυτό το εργασιακό καθεστώς -ως προστάδιο για απόλυση- ευνοεί τους νέους εργοδότες των ιδιωτικοποιούμενων τομέων του κράτους, υποβαθμίζει ποιοτικά και συρρικνώνει ποσοτικά τον όγκο των προσφερομένων υπηρεσιών και μόνο φαινομενικά «ανακουφίζει» τα Ασφαλιστικά Ταμεία (αφού, για όσο διάστημα διαρκεί, καταβάλλονται δραστικά μειωμένες αποδοχές).

Επανερχόμαστε στο ζήτημα, όχι μόνο λόγω πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και διότι πρέπει να αποκαλυφθεί στο πανελλήνιο το μέγεθος της υποκρισίας των κυβερνόντων και της αναξιοπιστίας των προεκλογικών τους δεσμεύσεων!
Μια μεγάλη θεατρική παράσταση έχει στηθεί από τις ηγεσίες των τριών κυβερνητικών κομμάτων, με τη συνδρομή -δυστυχώς- πρόθυμων επιστημόνων και εκπροσώπων των ΜΜΕ, που αποκρύπτουν συστηματικά ότι οι απολύσεις («αποχωρήσεις») των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα γίνουν με τον συνδυασμό «αξιολόγησης», «εφεδρείας» και τώρα «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» και «διαθεσιμότητας»!!

Ο εμπαιγμός της κοινής γνώμης είναι προφανής, αφού από τη μια όλοι οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης διακηρύσσουν το άσκοπο και αποτυχημένο του θεσμού και από την άλλη επαγγέλλονται μια νέα «επιτυχημένη»(!) εφαρμογή του, παρά το ότι το Μνημόνιο περιγράφει τα βασικά του χαρακτηριστικά! Μάλιστα, για το 2012 προβλέπεται η αναγκαστική «αποχώρηση» 15.000 υπαλλήλων, πέραν όσων συνταξιοδοτούνται υπό την απειλή της ακύρωσης του κεκτημένου δικαιώματος της συνταξιοδότησης που θεμελίωσαν μέχρι 31-12-2010.
Όλοι οι μνημονιακοί (κυβερνητικοί, επιστήμονες, δημοσιολόγοι κ.λπ.) αποκρύπτουν ότι στο Μνημόνιο (σελ. 698-699 του ν. 4046/2012) προβλέπονται τα εξής: «Μειώσεις
προσωπικού
.
Παραμένουμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε την απασχόληση στη γενική κυβέρνηση κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011-2015.
». Η διατύπωση «κατά τουλάχιστον 150.000»
σημαίνει ότι το υπερμνημονιακό πνεύμα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες μειώσεις προσωπικού!
Η διάταξη συνεχίζει: «Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά την υφιστάμενη αναλογία 1:5 προσλήψεις/αποχωρήσεις, καθώς και το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που καθιερώθηκε προσφάτως, να μειώνουμε την
απασχόληση συμβασιούχων και να βάζουμε στην εργασιακή εφεδρεία επαρκείς υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους έως του τέλους του 2012, ώστε να πετύχουμε 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις (μόλις εξαντληθεί ο χρόνος τους στην εφεδρεία)».
Σήμερα μιλούν για ένταξη 45.000 υπαλλήλων στην εφεδρεία, ώστε να .εκπλαγούν ευχάριστα οι δανειστές από την ανάπτυξη τέτοιας καταστροφικής ταχύτητας!

Το σχετικό άρθρο ορίζει: «Η προγραμματισμένη λειτουργική αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης (βλ. παρακάτω) και τα σχέδια για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους.». Δηλαδή η έννοια «υπεράριθμος» δεν έχει προσδιοριστεί με σαφή κριτήρια εξυπηρέτησης των δημόσιων και κοινωνικών αναγκών, αφού το
Μνημόνιο καταργεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις, αυτές που «απελευθερώνονται» από τους «έφεδρους» και τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους, καθώς και αυτές των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων!
Κανένας λόγος για τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και το αβέβαιο μέλλον χιλιάδων οικογενειών, που συντηρούνταν από το γλίσχρο μισθό του δημοσίου υπαλλήλου!
Η παρ.7 του ίδιου άρθρου έχει ως εξής: «Έλεγχοι στις προσλήψεις. Για τον καλύτερο έλεγχο και περιορισμό των προσλήψεων θα: i.μειώσουμε την ετήσια είσοδο σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και δημόσιες ακαδημίες σε ένα επίπεδο που είναι σύμφωνο με τα σχέδια των προσλήψεων, ii.αυξάνουμε την
εργασιακή εφεδρεία ετησίως και θα
iii.καλύψουμε τις κενές θέσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Εάν προκύψουν υστερήσεις σε σχέση με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού, θα θεσπίσουμε αμέσως πάγωμα προσλήψεων.».
Εδώ αποκαλύπτεται η βαθύτερη επιδίωξη του μνημονιακού νομοθέτη. Και είναι απορίας άξιον πώς 200 περίπου βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ψήφισαν, τον Φεβρουάριο του 2012, ένα -τέτοιας αντικοινωνικής και αντεθνικής φύσης- σχέδιο καταστροφής του κρατικού και εθνικού μας μορφώματος!!
Όλοι οι συνΈλληνες αντιλαμβάνονται ότι οι θέσεις των σπουδαστών στις Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές και τις Δημόσιες Ακαδημίες προσδιορίστηκαν με τα κριτήρια των δανειστών της χώρας και όχι με κριτήρια εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος! Γι'αυτό και η δραστική μείωση των εισαγομένων σ'αυτές τις Σχολές εκτόξευσε τις βάσεις βαθμολογίας στα ύψη.

Εξάλλου προαναγγέλλεται ένταξη στην εφεδρεία πολλαπλάσιων υπαλλήλων, εξάλειψη των κενών οργανικών θέσεων και εν ανάγκη παντελής κατάργηση των προσλήψεων!
Η συστηματική απόκρυψη της αλήθειας από τον λαό και η παραπληροφόρησή του ευνοείται από την άγνοια των δεσμεύσεων του Μνημονίου, πολύ περισσότερο που πολιτικά πρόσωπα και επιστήμονες επιρροής τους προσποιούνται τους ανήξερους!
Και όλα αυτά συμβαίνουν, καίτοι σε πρόσφατη ερώτησή μας ο αρμόδιος υπουργός Διοικ.Μεταρρύθμισης και Η/Δ επαναβεβαίωσε τις δικές μας επιστημονικές μελέτες ότι ο αριθμός των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών είναι από τους μικρότερους στα κράτη της ΟΝΕ και ασφαλώς με τις χαμηλότερες αποδοχές!!
Για να γίνει όμως ανεκτή η λεηλασία του πλούτου ενός λαού, πρέπει να δημιουργηθεί μια ολόκληρη θεωρία παραπληροφόρησης και μια μεγάλη εκστρατεία κατασυκοφάντησής του. Γι'αυτό και μετά τον κλονισμό της μνημονιακής προπαγάνδας, επανέρχεται δριμύτερη η θεωρία της συνενοχής των πολιτών που αποπνέει το πρόταγμα «μαζί τα φάγαμε». Γιατί, χωρίς την επανεμπέδωσή του, δεν θα περάσει το τέταρτο και σκληρότερο πακέτο λεηλασίας του κοινωνικού κεκτημένου και του δημόσιου πλούτου.
Εις πείσμα όμως της παρωχημένης και παντελώς χρεοκοπημένης νεοφιλελεύθερης αίρεσης, ο Πολ Κρούγκμαν («Τέλος στην ύφεση τώρα», Εκδ. Πόλις) αναρωτιέται γιατί οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν αυξάνουν κατακόρυφα τις δημόσιες επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε μια εποχή που πολλοί οφειλέτες προσπαθούν να κάνουν
περισσότερη οικονομία.
Και όταν ο -κάθε άλλο παρά αριστερός-Νομπελίστας της Οικονομίας προτρέπει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (και όχι μόνον), μέσω πολλαπλών προγραμμάτων και διαφορετικών στρατηγικών του δημόσιου πιστωτικού συστήματος, ως έξοδο από την κρίση, εμείς αφήνουμε τα νησιά μας χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, φαροφύλακες, δασοφύλακες, πυροσβέστες, αστυνομικούς κ.λπ., έρμαια στους αγοραίους (αλλά και τους φυσικούς) ανέμους!
Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η καταστροφή;

Του Αλέξη Μητρόπουλου

Άρθρο στη "REAL NEWS"

Δεν υπάρχουν σχόλια: