Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Έλληνες έχουν το όνομα, αλλά όχι τη χάρη στη φοροδιαφυγή.


Τα στοιχεία για τον ΦΠΑ

Μπορεί να μας έχει βγει το όνομα ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες στην Ευρώπη, τα επίσημα στοιχεία όμως αποδεικνύουν ότι τη χάρη έχουν οι Ιταλοί, με τους Γάλλους, τους Γερμανούς και πολλούς ακόμα να ακολουθούν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για τον ανείσπραχτο ΦΠΑ, πρώτοι στην κούρσα της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη τερματίζουν οι Ιταλοί που χρωστούν 36,9 δισ. του φόρου προστιθέμενης αξίας. Ανείσπραχτα χρέη ύψους 24,5 δις μετρά η Ιταλία, ενώ τα 23,5 δις ευρώ φτάνουν τα χρέη του ΦΠΑ των Γερμανών.
Τέταρτη σην κατάταξη η Μεγάλη Βρετανία με ανείσπραχτα 17,8 δις, πέμπτη η Πολωνία με 9,3 δις, έκτη η Ρουμανία με 7,1 δις , έβδομη η Ισπανία με 6,2 δις και όγδοη η Ολλανδία με ανείσπραχτα χρέη ύψους 4,9 δις ευρώ.

Η Ελλάδα στην ένατη θέση με 4,9 δις ευρώ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους.Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: