Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ για τον προβληματισμό γονέων και το κείμενο που δημοσιεύτηκε σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων του κέντρου φιλοξενίας Φιλιππιάδας σε δομές εκπαίδευσης.



ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τις συζητήσεις και τον προβληματισμό γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολεία της Φιλιππιάδας και το κείμενο που δημοσιεύτηκε σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων του κέντρου φιλοξενίας Φιλιππιάδας σε δομές εκπαίδευσης επισημαίνουμε τα παρακάτω :
Η ξενοφοβική και ρατσιστική αντιμετώπιση των μικρών προσφυγόπουλων από τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας υπερβαίνει τα όρια γιατί αποκλείει τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού» από το σχολείο. Αυτές οι ρατσιστικές αντιδράσεις δεν εκφράζουν το σύνολο των Φιλιππιαδιωτών , ούτε καν την πλειοψηφία των Γονέων που έχουν παιδιά στο σχολείο. Ο φόβος και η προκατάληψη κυριάρχησαν σε κάποιους γονείς οι οποίοι θέλουν να πνίξουν στα ρατσιστικά ρεύματα τα παιδιά που σώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και τα κύματα του Αιγαίου και η μοίρα τους τα έριξε στη φιλόξενη Φιλιππιάδα.
Είναι τραγικό αυτό που συνέβη στη Φιλιππιάδα. Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν και δείχνουν κατανόηση, ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες που την εκδηλώνουν επί μήνες με προσφορά τροφίμων , ρούχων , φαρμακευτικού υλικού , με εθελοντική προσφορά ,ενώ κάποιοι γονείς εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους προς τα προσφυγόπουλα , την περιφρόνηση και την αδιαφορία. Ας μη ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες και οι γονείς μας μετανάστες.
Η πολιτεία με υπευθυνότητα προγραμματίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφύγων εδώ και αρκετό καιρό και οι όποιες διαδικασίες πραγματοποιηθούν, θα γίνουν μετά από μελέτη και με την καλύτερη οργάνωση. Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία, οι αρμόδιοι φορείς θα ενημερώσουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους γονείς των μαθητών. Από όσα έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας έως τώρα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα ενταχθούν σε δομές που θα λειτουργήσουν στους χώρους φιλοξενίας. Τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα διασπαρούν σε ολιγομελείς ομάδες στα δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελέσουν δικά τους ξεχωριστά τμήματα υποδοχής που θα λειτουργήσουν μετά τη λήξη του πρωινού σχολικού προγράμματος. Το ίδιο και για τους μαθητές Γυμνασίου. Σε καμία περίπτωση τα προσφυγόπουλα δεν θα συνυπάρξουν στην ίδια τάξη με τα Ελληνόπουλα για λόγους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς. Το Υπουργείο θα διαθέσει ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για την διδασκαλία των προσφυγόπουλων και έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου , Μετανάστευσης και Ένταξης. Οι δαπάνες για την μετακίνηση των μαθητών από τις δομές φιλοξενίας στο σχολείο, η καθαριότητα και η υγιεινή των χώρων έχουν εξασφαλιστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Όλα τα παιδιά είναι εφοδιασμένα με κάρτα υγείας, είναι εμβολισμένα και η καλή τους υγειονομικη κατάσταση διασφαλίζεται από τα κέντρα φιλοξενίας.
Οι πολίτες της Φιλιππιάδας που επί εφτά μήνες έδειξαν αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, δεν πρέπει να αφήσουν την πόλη βορά σε ρατσιστικούς και ξενοφοβικούς κύκλους, ούτε να επιτρέψουν να σημαδευτεί ο Δήμος με μελανά χρώματα , ούτε να γίνει παιχνίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα, εξέλιξη από την οποία θα βγούμε όλοι χαμένοι.
Αλήθεια, η πλειοψηφία των Γονέων συμφωνεί με το κείμενο του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου που φιγουράρει στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής;

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – Δήμου Ζηρού
ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ 21/09/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: