Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί η Αμμουδιά δεν έχει νερό;;












 Επειδή,τελευταία, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι δημοτικοί σύμβουλοι να “πιάνονται αδιάβαστοι” σε πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν το δήμο Φαναρίου και ενίοτε θέλουν να τα “κουκουλώνουν” (αφού αρνούνται να τα συζητήσουν στο δημοτικό συμβούλιο), πλέον θα φροντίζουμε να ενημερώνονται κατάλληλα ξεκινώντας σήμερα με το πρόβλημα ύδρευσης της Αμμουδιάς.

    Η Αμμουδιά την τελευταία δεκαπενταετία θυμίζει ξερονήσι του Αιγαίου που παλεύει να αντιμετωπίσει την λειψυδρία. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση ήταν αυξημένη κάθε απόγευμα το νερό δεν είχε πίεση και οι βρύσες μόλις που έσταζαν. Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στον δήμο καθώς η υπηρεσία ύδρευσης με τεχνάσματα τύπου by pass κλπ προσπαθούσε προσωρινά να λύσει το θέμα χωρίς να αποβλέπει σε κάποια ουσιαστική, μόνιμη λύση. Το πρόβλημα χειροτέρευε την τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις να επιβαρυνθούν σταδιακά με το κόστος αγοράς και εγκατάστασης πιεστικών συστημάτων, δεξαμενών αποθήκευσης νερού, κλπ.

    Εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια η δεξαμενή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και το χωριό υδροδοτείται απευθείας από το κεντρικό δίκτυο(by pass).Τον περασμένο Μάρτιο οι σωλήνες βούλωσαν από ακαθαρσίες και άλατα που εισήλθαν στο εσωτερικό δίκτυο (εφόσον η δεξαμενή είχε διακοσμητικό ρόλο) με αποτέλεσμα να μείνει το χωριό χωρίς νερό για 9 μέρες.
    Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Αμμουδιάς και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν από το σώμα λόγω της σοβαρότητας του θέματος να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης ώστε να βρεθεί λύση. Βέβαια ο κύριος Γιάγιας, απαξιώνοντας το πρόβλημα έκρινε ότι ήταν ασήμαντο ώστε να συζητηθεί και η παράταξη της πλειοψηφίας ακούγοντας τα "σοβαρά" του επιχειρήματα αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα. Όπως αποδεικνύεται από το φωτογραφικό υλικό το πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό απ'ότι ήθελε να φανεί ο κύριος Γιάγιας. Ο δήμος δεν είχε χάρτες και σχέδια του δικτύου με αποτέλεσμα να σκάψει παντού το οδικό δίκτυο ώστε να εντοπίσει τους βουλωμένους σωλήνες. Αναγκάστηκε δε να επιστρατεύσει ιδιώτη καθώς η υπηρεσία του δήμου αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στο μέγεθος της βλάβης. Οι σωλήνες ξεβούλωσαν, αλλά μείναμε πάλι με την προσωρινή λύση του by pass, χωρίς να λειτουργεί η δεξαμενή και με κληρονομιά τις τρύπες στους δρόμους.
Και η δικαιολογία για την δεξαμενή ήταν ότι δεν υπήρχαν τα χρήματα (8000 Ευρώ) για να ξαναμπεί σε λειτουργία.
    Μέσα Μαΐου, σε επίσκεψη στον κ. Περιφεριάρχη τέθηκε το ζήτημα. Ο κ. Καχριμάνης κατανοώντας το πρόβλημα και λόγω του ότι ξεκινούσε η τουριστική περίοδος, έδωσε το ποσό των 8000 Ευρώ που χρειαζόταν ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η δεξαμενή (του πήρε μόλις μισό λεπτό να δράσει).
Ο δήμος Φαναρίου βέβαια αποδέχθηκε τα χρήματα (κάποια στιγμή τον Ιούλιο), αλλά δεν έκανε τίποτε, επειδή μάλλον είχε άλλες προτεραιότητες: όπως π.χ. πανηγύρια στην Κορυφούλα, τηλεφωνικό κέντρο στο δήμο και άλλα τέτοια σπουδαία.

Πλέον, έχουν περάσει 5 μήνες και ο κύριος Γιάγιας, ο οποίος προαποφάσισε για το θέμα οφείλει να μας εξηγήσει:

Πόσο στοίχισε η ολιγωρία του δήμου στον ιδιώτη που ανέλαβε να βγάλει το φίδι από την τρύπα; Μήπως καμιά 12αριά χιλιάδες, έτσι για να γουστάρουμε;
Τα σχέδια που σίγουρα υπήρχαν στην πρώην ΤΥΔΚ, γιατί δεν τα έχει ο Δήμος; Να αναθέσουμε σε κάποιον μηχανικό να μας φτιάξει καινούρια, έτσι για να γουστάρουμε ξανά;
Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Γιάγιας γιατί κάθε φορά που επισκευάζεται κάποια βλάβη στο δίκτυο το νερό στις βρύσες είναι θολό και έχει καφέ-κίτρινη απόχρωση; Μήπως επειδή δεν περνάει από την δεξαμενή για να απολυμανθεί πρώτα;
Μπορεί με σιγουριά ο κ. Γιάγιας να μας πει ότι κάποιες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το καλοκαίρι δεν οφείλονταν στο νερό της ύδρευσης;
Ποτε σκοπεύει ο κύριος Γιάγιας να θέσει σε λειτουργία τη δεξαμενή ώστε να απολυμαίνεται το νερό; Έχουμε 3 χρόνια χωρίς δεξαμενή.
Πότε θα βουλώσει τις τρύπες στο οδόστρωμα; Αν βέβαια δεν είναι ειδικός στις τρύπες, δεν πειράζει, δείχνουμε κατανόηση, δεν χρειάζεται να μας απαντήσει.
Τα λεφτά που πήρε ο Δήμος από την Περιφέρεια, σε τι τα εξαργύρωσε; Μήπως τελικά δεν ήταν το πρόβλημα τα χρήματα, αλλά υπάρχει περίπτωση δόλου και εσκεμμένης υποβάθμισης της Αμμουδιάς;
Πώς ένας άνθρωπος που έχει χτίσει την μισή Αμμουδιά (έχει φάει ψωμί από εδώ, λέει ο λαός) απαξιώνει έτσι απροκάλυπτα αυτό το χωριό; Η ιστορία έχει δείξει βέβαια ότι τέτοιοι άνθρωποι συνήθως ανταμοίβονται με τη θέση του αντιδημάρχου...

Υ.Γ.: Τα έχουμε πει ξανά αυτά περί Δήμου Πάργας και Δήμου Φαναρίου... Δήμος τέτοιας κατάντιας και συμπεριφοράς δεν μπορεί να ονομάζεται Δήμος Πάργας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: