Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Πολιτικές για τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές επεξεργάζεται η κυβέρνηση


Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη, με την ισότιμη συμμετοχή των λιγότρο προνομιούχων περιοχών
Η ενίσχυση με μια συγκροτημένη και οργανωμένη κεντρική πολιτική, των ορεινών και απομονωμένων περιοχών, είναι στόχος και προσανατολισμός της κυβέρνησης, τονίζει η κ. Γεροβασίλη, η οποία βρίσκεται στο Μέτσοβο για να παρακολουθήσει, το 8ο Διεπιστημονικό -Διαπανεπιστημιακό συνέδριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας, με θέμα «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των ορεινών και γεωγραφικά απονεμομένων περιοχών».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε δηλώσεις της επισήμανε πως, για την ισόρροπη ανάπτυξη, είναι αναγκαίο, παράλληλα με τις νησιωτικές πολιτικές, να εφαρμοστούν ανάλογες και για τους ορεινούς όγκους και τις απομονωμένες περιοχές της χώρας. Μάλιστα ανέφερε πως αυτή η πολιτική, είναι αρχική στόχευση και πρόθεση της κυβέρνησης , ενώ παρέθεσε μία σειρά δράσεων, προς σε αυτή την κατεύθυνση. «Ξαναστείλαμε δασκάλους στα απομακρυσμένα χωριά, ξαναστείλαμε γιατρούς, ξανανοίγουμε κέντρα υγείας.

Αυτό δείχνει, τον προσανατολισμό στο να παραχθεί μια συγκροτημένη και οργανωμένη κεντρική πολιτική, όσον αναφορά τις ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε πως, «η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγική, οικονομική, πολιτιστική ανασυγκρότηση, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της». Επιπλέον έκανε την επισήμανση ότι η χώρα μας, έχει γεωγραφικό ανάγλυφο πολύπλοκο , που είναι συγκριτικό πλεονέκτημα , όταν όμως δεν αντιμετωπίζεται σωστά λειτουργεί ως μειονέκτημα, που πρέπει αυτό να αντιστραφεί.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός πως στο Μέτσοβο, πραγματοποιείται ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με πολλούς φοιτητές και ερευνητές, κατά το οποίο, γίνεται πολύ σπουδαία δουλειά για το θέμα των ορεινών όγκων και των απομονωμένων περιοχών . «Βρίσκομαι για να παρακολουθήσω αυτό το συνέδριο, που θεωρώ πως, θα είναι πολύ χρήσιμος σύμβουλος .Τα αποτέλεσμα του μεταπτυχιακού και της δουλειάς που γίνεται, είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος για την πολιτεία και την κυβέρνηση μας , το αντιμετωπίζω ως πηγή γνώσης», είπε χαρακτηριστικά.
Οι πολιτικές για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών , ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, «πρέπει να πατήσουν πάνω και στις έρευνες αυτές, σε βιώματα και πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους τους» , γιατί όπως υποστήριξε, «δεν είχαν τα εργαλεία να τα αναδείξουν και κίνητρα να παραμείνουν στον τόπο τους, να τονωθεί η τοπική οικονομία και να βελτιώσουν την ζωή τους».

Η κ. Γεροβασίλη, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών "είναι μία πρόκληση διαχρονικά για τις κυβερνήσεις και την πολιτεία".


Δεν υπάρχουν σχόλια: