Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Δείτε σε 12 video και απολαύστε την ταινία που γυρίστηκε το 1982, ''Γάμος στο Ντένισκο (Αετομηλίτσα Ιωαννίνων)'' του Γιάννη Προκόβα!Δείτε τα videoΚείμενα από το βιβλίο του Βασίλη Νιτσιάκου <<Η Αετομηλίτσα>>!

Για την αναπαράσταση του γάμου βοήθησαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού-Συμμετέχουν οι Σύλλογοι του χωριού Θεσσαλονίκης και Λάρισας..

Μουσική:το συγκρότημα των αδελφών Χαλκιά από τη Βούρμπιανη Κονίτσης(όπως συνηθιζόταν άλλωστε εκείνα τα χρόνια στο Ντένισκο)
Αφηγητής:Πάνος Χατζηκουτσέλης

''Μια εβδομάδα κράτησε το γύρισμα του γάμου..Μια εβδομάδα όλο το Ντένισκο στο πόδι..Άντρες,γυναίκες,παιδιά,γέροι... μοχθήσανε όλοι να δώσουν κομμάτι από τη ζωή τους!

Μια χούφτα άνθρωποι... Κατοικούνε στα πόδια του Γράμμου μόνο 5 μήνες το χρόνο(άλλοι και λιγότερο).Το Σεπτέμβρη σκορπίζουνε και ξεχειμωνιάζουν στα χειμαδιά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.''

Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρακολουθούμε την αναπαράσταση του γάμου στο ΝΤΕΝΙΣΚΟ, όπως αυτή καταγράφτηκε μέσα από τα κείμενα του Καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας ΒΑΣΙΛΗ ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ. 
Στα αποσπάσματα των κειμένων παρουσιάζεται όχι μόνο η συγκέντρωση των πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων για την πλούσια παράδοσή μας, αλλά και η αδιάλειπτη προβολή της, επιθυμώντας τη συνεργασία με τους δραστηριοποιημένους συλλόγους αλλά και τους απλούς κατοίκους της περιοχής.
 Η αναβίωση του γάμου στο ΝΤΕΝΙΣΚΟ ή ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ αποτελεί θεσμό για την περιοχή, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε πολλά σημεία του χωριού με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές αναβιώνουν, με ιδιαίτερο κέφι και μεράκι, το έθιμο του γάμου, ενώ επισκέπτες κατακλύζουν το χωριό για να παρακολουθήσουν την όμορφη εκδήλωση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: