Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η άνοδος και η πτώση της Πηγής Δεβετζή

Η IAFF ακύρωσε όλα τα αποτελέσματα της Ελληνίδας πρωταθλήτριας του τριπλούν από το 2007 έως το 2009, οπότε δεν θα έχει στην κατοχή της τα δύο χάλκινα που κατάκτησε στο Πρωτάθλημα της Οζάκα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου


Η Παγκόσμια ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑF) ακύρωσε τα αποτελέσματα της ελληνίδας τριπλουνίστριας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα το 2007 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 όπου είχε κατακτήσει την τρίτη θέση και την κατατάσσει στη λίστα με τους τιμωρημένους αθλητές για παράβαση των κανονισμών περί ντόπινγκ.
Η Δεβετζή φέρεται να έχει βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη (Stanozolol) και, πλέον, απομένει η τυπική επικύρωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και η αφαίρεση και του χάλκινού μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έπειτα από εκείνο της Οζάκα. Παράλληλα, της επιβλήθηκε τετραετής αποκλεισμός, έως της 10/11/2019 – που, φυσικά, έχει μικρή σημασία, αφού η Δεβετζή έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΕΓΑΣ είχε ανακοινώσει ότι η αθλήτρια είχε βρεθεί θετική σε επανέλεγχο που της έγινε από το 2007, όταν και είχε κατακτήσει το μετάλλια στην Οζάκα.
Εάν ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα αποτελεσμάτων της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου θα διαπιστώσει ότι η Δεβετζή αναφέρεται ως ακυρωμένη τόσο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, όσο και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα που προηγήθηκε, όταν είχε πάρει και πάλι την 3η θέση.
Την Κυριακή, ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε δηλώσει ότι θα διαψευστούν όσοι ζητούσαν τιμωρία της αθλήτριας και αφαίρεση των μεταλλίων που είχε κατακτήσει.
Τελικά, όπως όλοι είδαμε, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το ζήτημα τώρα δεν εστιάζεται ότι η χώρα μας χάνει, απλώς, δύο μετάλλια από παγκόσμιες διοργανώσεις, αλλά το ότι σε αυτά τα κομμάτια από χαλκό κάποιοι είχαν αποτυπώσει την «ανωτερότητα του ελληνικού έθνους», τη «δύναμη της ελληνικής ψυχής» και το ότι είναι «γραμμένο στο DNA μας να προσπαθούμε πάντα για τη νίκη», υπό αντίξοες συνθήκες.
Και σε άλλες χώρες έχουν παρουσιαστεί κρούσματα ντόπινγκ και αφαίρεση μεταλλίων και οι αντιδράσεις δεν είναι ανάλογες με τον «σάλο» που δημιουργείται στη χώρα μας και την ανάλογη πτώση από τα (ροζ) σύννεφα, με γερές δόσεις «ΣΟΚ». Εκεί, βλέπετε, δεν υπάρχει ο αντίστοιχος εμποτισμός στα μυαλά των φιλάθλων με «τα ελληνικά αθλητικά ιδεώδη που είναι ανώτερα όλων», που «διδάξαμε τον αθλητισμό στην ανθρωπότητα, όταν εκείνη έτρωγε βελανίδια».
Αρα, μήπως, κάποια στιγμή, να αλλάξουμε (αθλητικό) τροπάρι κατήχησης στους εαυτούς μας;
Τι λέει ο δικηγόρος της Δεβετζή
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Πηγής Δεβετζή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε:  «Το δικηγορικό μας γραφείο χειρίζεται την υπόθεση της ολυμπιονίκου Πηγής Δεβετζή, που αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008.Προς υλοποίηση της άνω εντολής έχουμε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουμε αιτηθεί πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου, εν όψει της πειθαρχικής διαδικασίας, που είναι σε εξέλιξη. Κατηγορηματικά διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη Δ.Ο.Ε. , η οποία είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να αφαιρέσει το ολυμπιακό μετάλλιο από την Πηγή Δεβετζή. Όσο αφορά τη φερόμενη επιβληθείσα πειθαρχική κύρωση από την IAAF, αυτή αναφέρεται σε γεγονότα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Οζάκα το 2007, υπόθεση με την οποία το γραφείο μας δεν έχει ασχοληθεί και δεν γνωρίζει κάτι σχετικό. Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύουν τα όσα αναφέρονται απόψε στα Μ.Μ.Ε. , περί πειθαρχικού αποκλεισμού της Πηγής Δεβετζή, είναι βέβαιον ότι η ολυμπιονίκης θα ασκήσει τις έννομες δυνατότητες της ενώπιον του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS).»

Δεν υπάρχουν σχόλια: