Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Άγνωστοι ηλίθιοι κατέστρεφαν την προτομή της ηρωίδας της Αντίστασης, Λέλας Καραγιάννη (PHOTO)


H προτομή βρισκόταν στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα από το 1963
Αγνώστου ταυτότητας ηλίθιοι αποφάσισαν κάποια στιγμή προχτές, μάλλον το βράδυ, να βανδαλίσουν την προτομή της της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα στα Εξάρχεια. Τη ζημιά διαπίστωσαν συνεργεία του δήμου χτες το πρωί, τα οποία έχουν μεταφέρει το κομμένο μέρος στα εργαστήρια του Δήμου, όπου θα αποφασιστεί το αν μπορεί να γίνει επισκευή.
Ανακοίνωση έβγαλε για το γεγονός ο Δήμος Αθηναίων:
«Πρόκειται για πράξη που προκαλεί το αίσθημα κάθε πολίτη, που βεβηλώνει τη συλλογική και ιστορική μνήμη και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα. Η ιστορική άγνοια, η ισοπέδωση και εν τέλει η ωμή βία βρίσκουν απέναντί τους όλο και πιο πολλούς σκεπτόμενους πολίτες. Σε ένα μέτωπο σεβασμού και προστασίας της πόλη μας, που θα γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πλατύ»
Η προτομή της Λέλας Καραγιάννη τοποθετήθηκε στην οδό Τοσίτσα το 1963 και είναι είναι έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή.
H ιστορία της Λέλας Καραγιάννη έχει ως εξής:
Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη ήταν αντιστασιακός, αρχηγός της κατασκοπευτικής οργάνωσης Μπουμπουλίνα.

Κατά την Γερμανική κατοχή, έγινε μέλος της αντίστασης, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης. Την οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941. Στόχος της ήταν η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών στο Κάιρο αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Η οργάνωση διώχθηκε ανηλεώς από την Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους.

Τον Ιούλιο το 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και ύστερα από λίγο διάστημα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στο παρακείμενο άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, περίπου ένα μήνα πριν από την Απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: