Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Βγήκαν από τον λήθαργο... Το ΥΠΕΞ ζητά εξηγήσεις από τον Επίτροπο για το Τσάμικο!

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι ημέρες, να στήσουν "πάρτι" τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, να αποκαλύψει το Epiruspost την προκλητική απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου για το τσάμικο, για να ξυπνήσουν πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες της χώρας!
Η απάντηση του Επιτρόπου, εκ μέρους της Κομισιόν, για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και το τσάμικο, δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου. Αναρτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, όμως έμεινε ασχολίαστη και κυρίως αναπάντητη από την πολιτική ηγεσία της χώρας, παρότι, για πρώτη φορά, αναγνώριζε "τσάμικο" ζήτημα.
Χθες την είδηση ότι η Ευρωπαική Επιτροπή δικαιώνει την πολιτική της Αλβανίας και την επιλογή της να θέτει το θέμα των τσάμηδων, μετέδιδαν με πανηγυρικούς τόνους τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Epiruspost δημοσιοποίησε το θέμα και μαζί το πλήρες κείμενο του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το οποίο αποτελούσε απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη.
Και επιτέλους... Σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών βγήκε από τον λήθαργο.
Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται ενώ εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του Κοινοτικού Επιτρόπου. Συνάμα του ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το ψευδές κι απαράδεκτο περιεχόμενο της απάντησής του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει:
«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας.
Ο Επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».
Ανιστόρητη και αναληθή χαρακτηρίζει η Μαρία Σπυράκη την απάντηση που της έδωσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χάν στην ερώτηση που έθεσε για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Αλβανία.
«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: