-Τι καταγγέλουν στο epirus-tv-news
Ρεπορτάζ Κωνσταντίνος Πάνος
Σε αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες κάτοικοι της Πρέβεζας και ειδικότερα στα χωριά Αρχάγγελος, Σινώπη και Σαμψούντα καθώς βλέπουν καθημερινά χωριανούς τους να σβήνουν από τη μάστιγα της εποχής, τον καρκίνο, ενώ πολλοί άλλοι κάνουν χημειοθεραπείες χτυπημένοι και αυτοί από την ίδια νόσο.
Μάλιστα στη Σινώπη, σε ένα χωριό περίπου 300 κατοίκων μέσα σε 8 μήνες έξι συγχωριανοί τους πέθαναν απο καρκίνο..........
Κάτοικοι της περιοχής που απευθύνθηκαν στο epirustvnews, έριξαν τις ευθύνες για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου, στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου στους ελαιώνες.
Όπως μας είπαν "οι αλόγιστοι ψεκασμοί δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα καθώς το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι άκρως τοξικό, κάτι που γράφεται και στην ετικέτα του, ενώ και ο ψεκασμός γίνεται από ιδιωτικό συνεργείο που δεν γνωρίζει ούτε τον κανονισμό του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για τους ψεκασμούς".
Οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν επίσης, πως ο ψεκασμός βάσει κανονισμού πρέπει να γίνεται ανά 10 δέντρα και το δέντρο που ψεκάζεται θα πρέπει ο κορμός του να είναι τυλιγμένος με λινάτσα, καθώς το φάρμακο έχει ουσίες που τις λαμβάνει το δέντρο και τις μεταβιβάζει στον καρπό.
Ζήτησαν επίσης να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στα ελαιόδεντρα κάτι που -όπως μας είπαν- θα αποδείξει πως η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ακατάλληλα λόγω της μεγάλης τοξικότητας καθώς το δέντρο δεν μπορεί να αποβάλλει αυτές τις καρκινογόνες ουσίες.
Ζητούν επίσης και δειγματοληπτικό έλεγχο στα ελαιοτριβεία και αποστολή των δειγμάτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους για την ανάλυση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Οι κάτοικοι γνωρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα τους στερήσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους , όμως θεωρούν πως αυτό είναι το ελάχιστο μπροστά στην υγεία αυτών και των παιδιών τους.
Πρόβλημα και σε Φανάρι, Μεσοπόταμο.
Κάνοντας το συγκεκριμένο ρεπορτάζ με τις καταγγελίες των κατοίκων, μάθαμε πως το ίδιο πρόβλημα με υψηλά ποσοστά νοσούντων από καρκίνο υπάρχουν και στο Φανάρι αλλά και στον Μεσοπόταμο.
Εκεί η αιτία προσδιορίζεται στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους.
Άλλωστε το θέμα στην συγκεκριμένη περιοχή είχε απασχολήσει και τον τότε Νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε μιλώντας στο epirustvnews, χωρίς όμως να βρεθεί λύση.
http://www.epirus-tv-news.gr/
http://xiromeronews.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου