Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ανάδειξη της Μολοσσικής Ακρόπολης Σκλίβανης


Εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης της Μολοσσικής Ακρόπολης στη Σκλίβανη ξεκίνησαν σήμερα και θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο ημέρες.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έλαβε η Αδελφότητα Σκλιβανιτών και η οποία στηρίζεται έμπρακτα από τον Δήμο Δωδώνης ενώ υλοποιείται με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
ak sklivani1
Έτσι από το πρωί, με την επίβλεψη της αρχαιολόγου Ιουλίας Κατσαδήμα, εθελοντές της Αδελφότητας και συνεργεία του Δήμου ανέλαβαν δράση.
Ο Δήμος Δωδώνης διαθέτει προσωπικό αλλά και υλικοτεχνικά μέσα προκειμένου οι εργασίες να εκτελεστούν απρόσκοπτα και να αποκαλυφθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος των αρχαίων τειχών.
Στο χώρο βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ανδρέας Μπούρης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλοί εθελοντές, όπως και οι αντιδήμαρχοι Δωδώνης Θωμάς Καραπάνος και Βασίλης Μπακόλας.
Μετά τον καθαρισμό, ο οποίος θα συνεχιστεί το επόμενο διήμερο, θα γίνει η αποτύπωση και θα ακολουθήσει η διαδικασία για την ανακήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού.
Η Ακρόπολη της Σκλίβανης βρίσκεται πάνω σε ένα από τα αρχαία περάσμα που ένωναν την Αμβρακία και το Όραον με την ενδοχώρα.
Στην περιοχή, κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα είχε ιδρυθεί μολοσσική πόλη, με ισχυρή ακρόπολη η οποία ήλεγχε την περίοδο εκείνη ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Σκλίβανης και κυρίως την οδό πρόσβασης προς και από την πόλη των Ιωαννίνων.
Το 167 πΧ οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν 70 ηπειρωτικές πόλεις μεταξύ των οποίων και τη συγκεκριμένη πόλη στη Σκλίβανη.
Η πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η πρώτη που γίνεται για την ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου.

ak sklivani3

ak sklivani5
ak sklivani4

Δεν υπάρχουν σχόλια: