Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Δείτε ανέκδοτες φωτογραφίες του Τσε που βρέθηκαν κρυμμένες σε κουτί πούρων



Έχουν περάσει 47 χρόνια από τότε που εκτελέστηκε ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, στη Βολιβία και πριν λίγες μέρες, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στην ισπανική Σαραγόσα, ο Ιμανόλ Αρτεάγα ανακάλυψε σε ένα κουτί με πούρα που είχε κρυμμένο στα ράφια του, φωτογραφίες του μεγάλου επαναστάτη, κάποιες από αυτές, μάλιστα, ανέκδοτες.






Αρκετές απεικονίζουν τη σορό του ίδιου, ενώ υπάρχουν και δυο που δείχνουν την Ταμάρα Μπούνκε, κατά κόσμον «Τάνια», συμμαχήτρια του Τσε, με καταγωγή από τη Γερμανία, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Βολιβία τρεις μήνες πριν εκτελεστεί ο Τσε.


Οι συνολικά οκτώ φωτογραφίες, τραβήχτηκαν από τον Μαρκ Χούτεν, ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP), που ήταν ο μοναδικός δημοσιογράφος που τεκμηρίωσε το θάνατο του επαναστάτη. Φοβούμενος ότι, δεν θα τον αφήσουν να βγάλει τις φωτογραφίες από τη χώρα, όταν θα έφευγε, ο Χούτεν, τις έδωσε στον Λουίς Καρτέρο, θείο του Αρτεάγα, που ήταν ιεραπόστολος για 11 χρόνια στη Βολιβία, από το 1959.


Η ποιότητα των εικόνων, αλλά και το γεγονός πως οι έγχρωμες έχουν εκτυπωθεί σε άσπρο και μαύρο, δείχνουν τη βιασύνη με την οποία ο Χούτεν προσπάθησε να δώσει τις φωτογραφίες στον Καρτέρο πριν φύγει. Ο ιεραπόστολος Καρτέρο, με τη σειρά του, πρόσφερε την απόλυτη ασφάλεια για τις εικόνες που τράβηξε ο Χούτεν λόγω της θέσης του.


Δέχτηκε τις φωτογραφίες και αφού κατάφερε και τις έφερε στη Σαραγόσα, όταν επέστρεψε, τις κράτησε κρυμμένες. Σε ένα όμορφο παιχνίδι της μοίρας, ο Αρτεάγα, ανακάλυψε το μυστικό του θείου του, σε ένα κρυμμένο κουτί από πούρα.

poura1_1.jpg



Δεν υπάρχουν σχόλια: