Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Μοναδικό και ανεπανάληπτο το μεγάλο ηπειρώτικο πανηγύρι, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στο Θέατρο Πέτρας το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, έκανε την διαφορά. Δείτε τα video


Δείτε τα video








Το «Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι» που οργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με τους Συλλόγους Ηπειρωτών Δυτικής Αττικής το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 στο Θέατρο Πέτρας έκανε τη μεγάλη διαφορά! Τη μεγάλη διαφορά σε μαζικότητα από όλες τις άλλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. στην Πέτρα τα περασμένα χρόνια, με τη συμμετοχή πάνω από 2.500 ξενιτεμένων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου. Τη μεγάλη διαφορά ακριβώς σε σχέση με αυτή την αδιαμεσολάβητη, ενεργητική συμμετοχή, αφού φέτος οι χιλιάδες θεατές ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.
Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ίδια την προετοιμασία και τη διοργάνωση της βραδιάς, φέτος η συμμετοχή των Ηπειρώτικων Συλλόγων από την Πετρούπολη, το Ίλιον, το Χαϊδάρι, τον Ασπρόπυργο, το Περιστέρι, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τους Αγίους Αναργύρους, τις Αχαρνές, δίπλα στην Π.Σ.Ε. ήταν περισσότερο μαζική, ενεργητική παρά ποτέ άλλοτε, έκαναν τη γιορτή πραγματικά δική τους υπόθεση, πρωταγωνιστώντας στην προετοιμασία και τη διοργάνωση. Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την αξιοποίηση του χώρου της Πέτρας, πρώτη φορά στα 32 χρόνια λειτουργίας του στήθηκε έτσι μια εκδήλωση, αξιοποιώντας όλο τον ελεύθερο χώρο, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα διοργάνωσης κι εξάπλωσης μεγάλων συμμετοχικών εκδηλώσεων, εισπράτοντας τον έπαινο των ανθρώπων του Θεάτρου Πέτρας που αναγνώρισαν σε αυτή τη βραδιά μια από τις ομορφότερες διαχρονικά σε αυτό τον διακεκριμένο χώρο πολιτισμού.







Η μεγάλη διαφορά έγινε με τον πιο ανεπιτήδευτο, δοκιμασμένο τρόπο, τον τρόπο των Ηπειρώτικων πανηγυριών. Η Π.Σ.Ε. άνοιξε την περασμένη περίοδο το διάλογο για τα Ηπειρώτικα πανηγύρια σήμερα, για όσα τα ταλανίζουν τραυματίζοντας τη σχέση των Ηπειρωτών με την ίδια τους την παράδοση. Και σαν κορύφωση της πιο πλούσιας πολιτιστικά χρονιάς, μετά από σειρά πετυχημένων, ποιοτικών εκδηλώσεων, επέλεξε όσα κουβέντιασε με τα μέλη της να τα δοκιμάσει στην πράξη, διοργανώνοντας το «Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι».
Το πανηγύρι απλώθηκε ανάμεσα στις δύο σκηνές του Θεάτρου Πέτρας. Με πατάρι πανηγυριώτικο και όχι εξέδρες για τους μουσικούς, με πολύχρωμες γιρλάντες και όχι με προβολείς, κατά τον παλιό τρόπο της πατρίδας. Ο κόσμος απλώθηκε τριγύρω ακτινωτά, σε μεγάλα τραπέζια. μεγάλες παρέες που μας έφεραν πιο κοντά, περισσότερους μαζί. Και πιο πίσω, τα πανηγυριώτικα καζάνια και κρασί και τσίπουρο, για πόση και βρώση των πανηγυριστών.
Προεξάρχοντες οι μουσικοί! Ο πρωτομάστορας της Ηπειρώτικης παράδοσης Σταύρος Καψάλης, πλαισιωμένος από την εξαίρετη κομπανία του Κώστα Βέρδη, με τους κορυφαίους τραγουδιστές Γιάννη Παπακώστα και Παγώνα Αθανασίου που ανέδειξαν, σε μια πεντάωρη σκυταλοδρομία, τα αυθεντικά ηχοχρώματα της Ηπειρώτικης παράδοσης, παρακινώντας και συνοδεύοντας τον πάνδημο χορό που απλώθηκε σε όλο το χώρο, με μεγάλους κύκλους, με όλους μαζί στον ίδιο χορό, πέμποντας ένα μήνυμα ανάτασης πολύτιμο στους δύσκολους καιρούς μας. Με αληθινούς πρωταγωνιστές τους πανηγυριώτες, τους χιλιάδες ξενιτεμένους Ηπειρώτες, που πήραν τη σκυτάλη της βραδιάς και την ταξίδεψαν μερακλωμένα έως αργά τη νύχτα, μέχρι που ακούστηκαν τα Πωγωνίσια «Ξεχωρίσματα» και η Ζαγορίσια «Καληνυχτιά», γλυκαίνοντας όλους τους συνδαιτυμόνες που αποχαιρετίστηκαν κατά τον απαράμιλλο τρόπο των πανηγυριών -  «και του χρόνου»!





Στο ξεκίνημα της βραδιάς, μετά από το πρέπον μοιρολόι, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργος Δόσης, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.
Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Μπαλάφα και την Αντιδήμαρχο Πετρούπολης κα. Βάσω Πουλιγιαννοπούλου, έπεμψε ευχαριστίες στο Δήμο Πετρούπολης για την πλαίρια στήριξή του, στην «Άπειρο» Πολυφωνικό Καραβάνι που ανέλαβε εθελοντικά μεγάλο μέρος της προβολής, στα Δ.Σ. των Συλλόγων που το συνδιοργάνωσαν, στην Πολιτιστική Επιτροπή και τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη για τη συλλογική, εμπνευσμένη κι αφοσιωμένη προσφορά τους.
Η μικρή παρέμβαση στην αδιαμεσολάβητη ροή του πανηγυριού ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του Σταύρου Καψάλη για την πολύχρονη, καταξιωμένη προσφορά του στα Ηπειρώτικα πανηγύρια.
Το «Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι» ήρθε σαν κορύφωση μιας μακράς διαδρομής πλούσιου και ποιοτικού πολιτιστικού έργου, αντιστοιχίζοντας τη μορφή στις ανάγκες της εποχής, αναβαπτίζοντας το περιεχόμενο στο αξιακό φορτίο της ηπειρώτικης παράδοσης, κοινωνώντας το απαράμιλλο κοινοτικό πνεύμα του ηπειρώτικου πανηγυριού στην καρδιά της πόλης και της κρίσης.
Το «Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι 2015», καρπός συλλογικού ονείρου πολλών χρόνων, ήταν ένα μεγάλο, πετυχημένο βήμα που καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο με βάση τον προορισμό του, την κατεύθυνση που χαράζει, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον, για τη συνέχεια.
«Και του χρόνου», λοιπόν, ακόμη περισσότεροι, ακόμη καλύτεροι! Όπως επιτάσσουν οι εποχές μας, όπως αρμόζει στην παράδοσή μας, όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας μαζί με τον άλλο, όπως το ζήσαμε στο πανηγύρι της Πέτρας, σαν ένα όνειρο που είδαν ταυτόχρονα όλοι μαζί, με ξάγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας.

www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: