Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνοαμερικανός επιστήμονας υποψήφιος για Νόμπελ Χημείας. O Παύλος Αλιβιζάτος στους βασικούς διεκδικητές του φετινού βραβείου.

image

Ένας διακεκριμένος Ελληνο-αμερικανός χημικός, ο Παύλος Αλιβιζάτος, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και από το 2009 διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας, σύμφωνα με τις παραδοσιακές προβλέψεις του οργανισμού Thomson Reuters. Το Νόμπελ θα απονεμηθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Ο Αλιβιζάτος θεωρείται αυθεντία διεθνώς στον τομέα της νανοτεχνολογίας, της επιστήμης των υλικών και γενικότερα της χημείας. Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959 και σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου έβγαλε το γυμνάσιο και έμαθε καλά τα ελληνικά. Στη συνέχεια επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και έκανε καριέρα.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών ενώσεων. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της Thomson Reuters, θεωρείται πέμπτος στη λίστα των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία. Έχει πρόσφατα τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως το «Βραβείο Linus Pauling» (2011) και το «Βραβείο Χημείας Wolf» (2012).



Όσον αφορά τα υπόλοιπα φετινά Νόμπελ, ο οργανισμός Thomson Reuters θεωρεί πολύ πιθανή τη βράβευση του διδύμου Πίτερ Χιγκς και Φρανσουά Ενγκλέρ για το Νόμπελ Φυσικής (χάρη στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς). 

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: