Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Και στα Γιάννενα τα πλοκάμια του κυκλώματος με τις πλαστές διαθήκες. Για πάνω από 13 χρόνια κληρονόμοι - «μαϊμού»!

Mπλεγμένος και αστυνομικός στην κομπίνα.

Μια πολύ καλά στημένη επιχείρηση σύνταξης πλαστών διαθηκών είχαν στήσει εδώ και 13 χρόνια επιτήδειοι, οι οποίοι κατάφεραν να ιδοιοποιηθούν παράνομα 21 ακίνητα σε Γιάννενα, Αττική και Καβάλα από 16 άτομα που είχαν αποβιώσει!

Το κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν έξι  Έλληνες (τρεις άνδρες ηλικίας 22, 23 και 26 και τρεις γυναίκες 48, 57 και 72) - ο ένας μάλιστα ήταν αστυνομικός (!) - εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ εκτός από τις έξι συλλήψεις έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ακόμη ένα μέλος της οργάνωσης, 45 χρόνων Ελληνοαφρικανός, βρετανικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με το επίσημο αστυνομικό δελτίο, από την πολυετή δράση της οργάνωσης, (τουλάχιστον από το 2000), τα μέλη της, επωφελούμενα από περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, αποκόμισαν χρηματικά ποσά που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων που μετεγγράφηκαν στα μέλη), ενώ παράλληλα αποστέρησαν από το ελληνικό δημόσιο το νόμιμο δικαίωμά του να διεκδικήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων.
Με Απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ο εμπλεκόμενος αστυνομικός (22 χρόνων!) τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Η αστυνομική έρευνα
Και οι έξι συνελήφθησαν στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή της Αττικής, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια των συλληφθέντων στην Αττική, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων: έγγραφα, πιστοποιητικά, πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, χρηματικό ποσό ύψους 47.748 ευρώ, 13 βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων κ.α.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2000 από τις τρεις συλληφθείσες γυναίκες και τον αλλοδαπό υπήκοο, ενώ σταδιακά προσχώρησαν σε αυτή και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Διέθετε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, αλλά και σαφή ιεραρχική διάρθρωση και δομή, στην κορυφή της οποίας με διευθυντικό και αρχηγικό ρόλο ήταν η 48χρονη ημεδαπή και ο 45χρονος αλλοδαπός.
Πώς δρούσαν.
Πιο αναλυτικά, ως προς τη δράση της ομάδας, τα μέλη της εντόπιζαν ακίνητα, μέσω των καταστάσεων που αναρτώνται στα ειρηνοδικεία της χώρας περί σφράγισης ακινήτων θανόντων ατόμων, λόγω απουσίας συγγενών ή/και κληρονόμων αυτών.
Μετά από μικρό χρονικό διάστημα και αφού τα ακίνητα είχαν σφραγιστεί από ειρηνοδίκη, εισέρχονταν παράνομα σ' αυτά και συγκέντρωναν στοιχεία σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία των θανόντων (ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια καταθέσεων, στοιχεία θυρίδων σε τράπεζες κ.λπ.).
Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση κάποιων ετών και αφού προηγουμένως διαπίστωναν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου που είχε αποβιώσει δεν κληροδοτούνταν σε νόμιμους κληρονόμους, συνέτασσαν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες, σύμφωνα με τις οποίες τα περιουσιακά στοιχεία του θανόντα κληροδοτούνταν σε κάποιο ή κάποια μέλη της οργάνωσης.



Τεράστια κέρδη!
Ακολούθως προσκόμιζαν τις πλαστές διαθήκες ενώπιον αρμοδίων Πρωτοδικείων της χώρας και σε συνδυασμό με άλλα ψευδή αποδεικτικά μέσα (καταθέσεις ψευδομαρτύρων/μελών της οργάνωσης), πετύχαιναν την έκδοση ευνοϊκών γι' αυτούς αποφάσεων των δικαστηρίων και έτσι θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.

Συγκεκριμένα:
* από την πώληση των παρανόμως κτηθέντων ακινήτων αποκόμισαν το ποσό των 225.539,65 ευρώ
* από τη μίσθωση των παρανόμως κτηθέντων ακινήτων το ποσό των 230.943,60 ευρώ
* από εκποίηση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων των θανόντων (μετοχές, κοσμήματα, κ.λπ.) που υπήρχαν σε θυρίδες τραπεζών, το ποσό των 669.982,56 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον Ανακριτή για κύρια ανάκριση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: