Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

OHE. Οι άνθρωποι ευθύνονται γοα την κλιματική αλλαγή. Νέα έρευνα τους αποδίδουν ευθύνη 95%


Δημοσιεύθηκε σήμερα η αναφορά Φυσικών Επιστημών της IPCC και σύμφωνα με αυτήν ο άνθρωπος ευθύνεται σε ποσοστό 95% για την κλιματική αλλαγή. Η προηγούμενη εκτίμηση της διακρατικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή για το ποσοστό ανθρώπινης ευθύνης ήταν το 2007 και έφθανε το 90% ενώ το 2001 δεν ξεπερνούσε το 66%.


Φυσικά στο επίκεντρο των κλιματικών αλλαγών είναι η θερμοκρασία. Από την μελέτη της IPCC προκύπτει η πιθανότητα η θερμοκρασία να αυξηθεί από 0,3 βαθμούς Κελσίου (στην καλύτερη περίτπωση), μέχρι 4,8 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του 21ου αιώνα. Το μέγεθος της μεταβολής εξαρτάται βασικά από τον άνθρωπο, δηλαδή από τον τρόπο που ο άνθρωπος θα αποφασίσει να παράγει προϊόντα.




Από τα μέσα του 20ου αιώνα η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν σπάσει πάνω από 123 «ρεκόρ» καιρικών συνθηκών και είναι ξεκάθαρο -κυρίως στην Ασία- ότι οι απότομες κλιματικές αλλαγές ευθύνονται για το μεγάλο κύμα κλιματικών μεταναστών αλλά και μεγάλο αριθμό θανάτων. Η άνοδος της θερμοκρασίας σχετίζεται και με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος 21ου αιώνα θα ανέβει από 23 έως 82 εκατοστά. Αν η άνοδος φθάσει στο δεύτερο νούμερο, αρκετές χώρες δεν θα είναι κατοικήσιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: