Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

''χρυσή αυγή'' Αναβύσσου. Πως έκλεισε άρον άρον η τοπική οργάνωση μετά τα θριαμβικά εγκαίνια

«Η Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Ανάβυσσο έκλεισε ύστερα από αναφορές ότι ορισμένα μέλη της προχωρούσαν σε εκβιάσεις καταστηματαρχών και σε άλλες παράνομες ενέργειες στην περιοχή...». Η αναφορά αυτή προς «Το Βήμα» από στέλεχος της Χρυσής Αυγής - το ίδιο πρόσωπο που είχε προχωρήσει σε σχετικές αποκαλύψεις στο φύλλο της Κυριακής 22.9.2013 - όπως και άλλων στελεχών της οργάνωσης δημιουργεί σειρά νέων ερωτηματικών για τη δράση μελών του νεοναζιστικού μορφώματος. Μία τοπική οργάνωση που εμφανιζόταν από τις πιο δραστήριες στην περιοχή «εξαϋλώθηκε» με συνοπτικές διαδικασίες από την ηγεσία. Το «μυστήριο της Αναβύσσου» φαίνεται ότι ήδη απασχολεί και τις δικαστικές αρχές, αφού ανάμεσα στα άλλα εξετάζεται η εμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής σε κυκλώματα εκβιαστών.

Τα γραφεία της στην Ανάβυσσο, στη συμβολή της λεωφόρου Σουνίου και της 25ης Μαρτίου, εγκαινιάστηκαν μετά βαΐων και κλάδων την 1η Ιουλίου 2012, λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Στο Υπόλοιπο Αττικής η Χρυσή Αυγή είχε λάβει 32.200 ψήφους (περίπου 10%), ενώ στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού όπου ανήκει η Ανάβυσσος είχε καταγράψει ποσοστό 8,3% με 1.340 ψήφους. Στα εγκαίνια ήταν παρών και ο βουλευτής της περιοχής κ. Ηλίας Κασιδιάρης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να αφήσουμε τα λόγια και να ξεκινήσουμε την προσωπική εργασία για το καλό της Χρυσής Αυγής».

Οπως φαίνεται όμως, κάποιοι παρεξήγησαν αυτή την «εργασία» εν ονόματι της Χρυσής Αυγής, η οποία φέρεται ότι εν τέλει απέκτησε ποινικές διαστάσεις. Φέρεται μάλιστα να υπήρξαν και προστριβές μεταξύ μελών της τοπικής οργάνωσης και αυτό φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι. Τα γραφεία έκλεισαν τον περασμένο Ιούνιο και σε τίποτα δεν θυμίζουν τις εικόνες «δόξας» με τις οποίες είχαν ανοίξει πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ουδείς όμως γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στα ενδότερα της Χρυσής Αυγής και μπήκε λουκέτο στα γραφεία της οργάνωσης. Μάλιστα φέρεται να ήταν τα μοναδικά που έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον πριν από τα γεγονότα της Αμφιάλης και τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα πριν από δέκα ημέρες από άτομο που «σιτιζόταν» στα γραφεία του νεοναζιστικού μορφώματος.

Καβγάδες για το... καπετανάτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή της λειτουργίας των γραφείων υπήρξαν προστριβές μεταξύ των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής για την «κηδεμονία» της τοπικής οργάνωσης. Ετσι λοιπόν σε πρώτη φάση, το φθινόπωρο του 2012, αποχώρησε ένας 40χρονος ιδιώτης από τα Καλύβια που εθεωρείτο «τοπάρχης» της Χρυσής Αυγής. Οπως προκύπτει από πρώην συνοδοιπόρους του με τους οποίους μίλησε «Το Βήμα», η αποχώρησή του έγινε ύστερα από «άνωθεν εντολές». Και αυτό διότι είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για αναφορά του ονόματός του σε σοβαρή υπόθεση που εξεταζόταν από την ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ανέφερε ότι έφυγε από την τοπική οργάνωση λόγω έλλειψης χρόνου και για επαγγελματικούς λόγους. Πάντως από πηγές υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής στην περιοχή επισημαινόταν ότι «υπήρχαν συνεχείς διαπληκτισμοί και προστριβές μελών της τοπικής οργάνωσης».


Σύμφωνα με καταγγελίες, τον περασμένο Φεβρουάριο μέλη της Χρυσής Αυγής καταδίωξαν και χτύπησαν στην Ανάβυσσο συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ επειδή δεν τους άρεσε η μουσική που άκουγε στο αυτοκίνητό του. Οπως κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου και μέλος του ΠΑΜΕ, ενώ διερχόταν από το σημείο αντιλήφθηκε μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων να τον καταδιώκει επειδή τους ενόχλησαν τα τραγούδια που άκουγε στο αυτοκίνητο. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής τον ακολούθησαν μέχρι το σπίτι του, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα γραφεία του νεοναζιστικού μορφώματος. Οταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο, τον περικύκλωσε η ομάδα των δέκα ατόμων, τα οποία των προπηλάκισαν, ενώ ένας εξ αυτών τον χτύπησε στο πρόσωπο. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε το γεγονός στο αστυνομικό τμήμα και από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν 25 άτομα. Στη συνέχεια του επεισοδίου ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε μήνυση κατά των αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος. Τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των μελών της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής είχε καταγγείλει και η τότε ΓΓ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Ομως τα προβλήματα με την τοπική οργάνωση δεν σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, «υπήρξαν διενέξεις μελών της οργάνωσης μέχρι και για τη διανομή τροφίμων σε κατοίκους της περιοχής». Φέρεται επίσης να υπήρξαν καταγγελίες, για τις οποίες ενημερώθηκαν και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, ότι κάποιοι «πιέζουν» κατοίκους της περιοχής, χωρίς ωστόσο να δίνονται σχετικές λεπτομέρειες.

«Για... οργανωτικούς λόγους»

Από την άλλη πλευρά, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο ανέφεραν ότι «ποτέ δεν είχαμε καταγγελίες ότι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στην Ανάβυσσο προχώρησαν σε εκβιάσεις ή σε άλλες παράνομες ενέργειες». Συμπλήρωσαν δε ότι «είχαμε την αίσθηση ότι έκλεισαν τα γραφεία τους λόγω έλλειψης κόσμου...».
Η σταγόνα που φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής κεντρικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ήταν - σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες - η συμπλοκή μελών της οργάνωσης στην Ανάβυσσο λίγο πριν από μία επίσημη εκδήλωση του μορφώματος. Οπως σημείωσε ηγετικό μέλος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Αναβύσσου με το οποίο ήλθε σε επικοινωνία «Το Βήμα», «δεν υπήρξε κανένα θέμα διενέξεων ή παράνομων ενεργειών. Το κλείσιμο της τοπικής οργάνωσης στην περιοχή έγινε μόνο για οργανωτικούς λόγους». Χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: