Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Πέμπτες της Πολυφωνίας. Το ''Εργαστήρι Πολυφωνίας'', ξεκινά τα σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων ''Φοίβου Ανωγειανάκη- Κέντρο Εθνομουσικολογίας'', Διογένους 1-3, δίπλα στους Αέρηδες στην Πλάκα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013.


Οι Πέμπτες της Πολυφωνίας ! 
Όπως κάθε Πέμπτη, 16 χρόνια τώρα! 
Από την πρώτη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη ως την τελευταία κάθε Ιούνιο. 
Ένα κάλεσμα σε ένα αποκαλυπτικό και γενναιόδωρο ταξίδι μύησης στην παλαιότερη μουσική μας κληρονομιά με το τόσο επίκαιρο αξιακό φορτίο. 

Κάθε ΠΕΜΠΤΗ από τις 5 έως τις 6 και τέταρτο για τους αρχάριους, από τις 6 και τέταρτο ως τις 7μιση για τους προχωρημένους. Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του πανέμορφου Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, με την αξιοποίηση του οπτικοακουστικού εξοπλισμού του προνομιακού χώρου στη διδασκαλία. 

Η εκμάθηση υποστηρίζεται από την ακρόαση και θέαση υποδειγματικών υλικών από το πλουσιότατο ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ της αστικής μη κερδοσκοπικής "ΑΠΕΙΡΟΣ" με τις επιτόπιες καταγραφές του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ. Κάθε τραγούδι διδάσκεται και ακούγεται σε πλήθος παραλλαγών του από τις διαφορετικές περιοχές και τα τοπικά ιδιώματα που συνθέτουν τον πλουσιότατο και ποικιλότροπο χάρτη της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας. Μια πραγματική δουλειά Εργαστηρίου που σμίγει την εκμάθηση της ερμηνείας με τη γνώση και την τεκμηρίωση.


Στο πρόγραμμα διδασκαλίας πολύτιμος γνώμονας η ανάδειξη του συνόλου των περιοχών της Πολυφωνίας. Διδάσκονται τραγούδια από το Πωγώνι, τη Δερόπολη, το Άνω Πωγώνι, τον Παρακάλαμο, τη Μουργκάνα, το Βούρκο, τη Χειμάρρα. Στο τμήμα των προχωρημένων, δίπλα στα πιο δύσκολα και σύνθετα πολυφωνικά τραγούδια, στην ολοκλήρωση των σπουδών διδάσκονται και άλλα δείγματα πολυφωνίας, από το Βώλακα Δράμας και την Κέρκυρα ως τα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. 

Τα σεμινάρια συνδυάζονται με τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολυφωνικά γλέντια, σε συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στη διάρκεια του Πολυφωνικού Κσραβανιού, χειμώνα και καλοκαίρι. Και φυσικά με τη συμμετοχή στις Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιου που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ στο Θέατρο Πέτρας, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων.

Υπεύθυνος των σεμιναρίων, όπως 16 χρόνια μέχρι τώρα, ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης με τον Αντώνη Έξαρχο - οι δύο πρωτεργάτες του πολυφωνικού συνόλου "ΧΑΟΝΙΑ" και του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ. 

Πληροφορίες, επικοινωνία: apiros@otenet.gr

Εγγραφές στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Διογένους 1-3, Αέρηδες Πλάκα
τηλ: 210 3250198

Δεν υπάρχουν σχόλια: