Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η εξωστρέφεια κλειδί και για τον Ιαματικό Τουρισμό. Χρυσή ευκαιρία για Πρέβεζα και Κόνιτσα.


Οι δυνατότητες εξωστρέφειας του ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας ενόψει της ενσωμάτωσης τον Οκτώβριο της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την οποία θα μπορούν εκατομμύρια ασφαλισμένοι των κρατών της Ε.Ε να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας όπου επιθυμούν, πληρωμένες από το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας τους, συζητήθηκαν κατά την ημερίδα: «Ιαματικός Τουρισμός για μια Νέα Στρατηγική Ανάπτυξη» που διοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) και η Πληροφόρηση - Επιμόρφωση Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΕ (ΠΕΤΑ).


Όπως τονίστηκε αποτελεί μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας, λόγω, κυρίως, των περικοπών στις χορηγήσεις από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία στους δικαιούχους αλλά μεγάλης ανάπτυξης καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία χωρών-μελών της ΕΕ προσφέρουν μέχρι και 1.600 ευρώ την εβδομάδα προκειμένου οι ασφαλισμένοι τους να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας. «Εκατομμύρια νέοι δυνητικοί αγοραστές δημιουργούνται για το προϊόν μας και δεν πρέπει να τους χάσουμε», τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας από πολλούς ομιλητές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμούς Α. Λιάσκος τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτεύουσα του ιαματικού τουρισμού στην νοτιοανατολική αλλά και σε όλη την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας».

«Παρά τις προσπάθειες η κατάσταση των υδροθεραπευτηρίων μας παραμένει παρωχημένη», διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδείξουμε το προϊόν. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε κάποιες προκαταλήψεις, εάν πράγματι θέλουμε να γίνουν επενδύσεις. Αυτό σημαίνει συνεργασία των δήμων με ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον ιαματικό τουρισμό.», πρόσθεσε και ζήτησε ο ιαματικός τουρισμός να ενταχθεί στο συνολικό σχέδιο τουριστικής προβολής της χώρας μας.
«Ατμομηχανή της ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας κυρίως ως προς την επιμηκυνση της τουριστικής περιόδου», χαρακτήρισε τον ιαματικό τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) Π. Ζαφειρίου. Πρόσθεσε δε ότι «σε λίγες ημέρες μια ευρωπαϊκή αγορά εκατομμυρίων και πρέπει να πάρουμε κι εμείς ένα κομμάτι από αυτήν».

Ραγκούσης: Νέα στρατηγική ανάπτυξης σε τέσσερις άξονες.
Στοιχεία της Ομάδας Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 και μετά έχουμε πτώση στις επισκέψεις στα ιαματικά λουτρά ( το 2010 κατά 11%, το 2011 κατά 19,8% συγκριτικά με το 2005, ενώ το 2012 κατά 45% συγκριτικά με το 2011), παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ Α.Ε. Στάθης Ραγκούσης: «Ο Ιαματικός Τουρισμός έχει εισέλθει σε μία περίοδο δομικής κρίσης», διαπίστωσε και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του μοντέλου ανάπτυξης και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης». 

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε κρίσιμο το ρόλο των δήμων στη διαμόρφωση αυτής της νέας στρατηγικής ανάπτυξης, καθώς, εκτός των άλλων κατέχουν σημαντικό μερίδιο των εγκαταστάσεων, εστιάζοντας σε τέσσερα σημεία:
-Επαναπροσδιορισμός του προϊόντος εντάσσοντας υπηρεσίες οι οποίες θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και φύλα του πληθυσμού.
-Δημιουργία δευτερογενούς τουριστικής προσφοράς και παροχή ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων (πολιτιστικών, αναψυχής κτλ) για την ανάδειξη της περιοχής ως νέο τουριστικό προορισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
-Δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Βελτίωση εγκαταστάσεων σε σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό για προσφορά ανταγωνιστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
-Προβολή και προώθηση του προϊόντος σε αγορές του εξωτερικού.




Ως ένα από τα πλέον ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας διαθέτει αναφορικά με το τουριστικό προϊόν χαρακτήρισε τον ιαματικό τουρισμό ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης: «Η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα με όρους σύγχρονου marketing σε ένα περιβάλλον εκσυγχρονισμένων και αναβαθμισμένων εγκαταστάσεων και υποδομών, θα μπορούσε να δώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό και ξεχωριστό τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Οχτώ δράσεις για ανάπτυξη
Για οκτώ δράσεις που απαιτούνται ώστε να αναπτυχθεί ο ιαματικός τουρισμός στη χώρα μας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χρ. Πάλλης:
. στοχευμένη προβολή του εξειδικευμένου ιαματικού τουριστικού προϊόντος της χώρας μας
. διευκόλυνση των διαδικασιών αναγνώρισης, αδειοδότησης και πιστοποίησης, ανάπτυξη σύγχρονων και ποιοτικών καταλυμάτων ανάπτυξη επαρκούς δικτύου μεταφορών προς τους θερμαλιστικούς προορισμούς (ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση)
. αξιοποίηση του επενδυτικού νόμου
. αξιοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 24/2011
. εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού
. δημιουργία θερμαλιστικών κέντρων στο χωροταξικό του τουρισμού
. ένταξη αναπτυξιακών δράσεων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ 2014-2020
. αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό όπως Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας.

«Η χώρα μας διαθέτει σημαντικές προοπτικές να γίνει η πρωτεύουσα του Θερμαλισμού στη Μεσόγειο επειδή διαθέτει πάνω από 720 πηγές από τις οποίες έχουν ενεργοποιηθεί μόνο οι 77 και μόνο 20 από αυτές έλαβαν θετική γνωμοδότηση για θεραπευτικές ενδείξεις», υποστήριξε ο Κ. Κουσκούκης, πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων και καθηγητής Δερματολογίας-Αντιπρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
«Τρέχει» ο δήμος Κόνιτσας
Στις εργασίες της ημερίδας συμμετείχε και ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Παναγιώτης Γαργάλας, μιας και στα όριά της υπάρχουν δύο ιαματικά κέντρα, στα Καβάσιλα και τον Αμάραντο. Ο ίδιος μιλώντας στους «Ν.Α» έκανε λόγο για μια νέα προοπτική που ανοίγεται για τον ιαματικό τουρισμό η οποία όπως τόνισε δεν πρέπει να χαθεί για τη χώρα. Για να γίνει βέβαια αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εκσυγχρονισμός των κέντρων που υπάρχουν σήμερα και φυσικά η πιστοποίησή τους. Ο Δήμος Κόνιτσας το ξέρει πολύ καλά αυτό κι από πέρσι όταν είχε διοργανώσει και ο ίδιος μια αντίστοιχη ημερίδα κατάλαβε προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ώστε να αναβαθμίσει τα δύο ιαματικά κέντρα που διαθέτει. Έτσι ο φάκελος για την πιστοποίηση και του Αμάραντου και το Καβασίλων είναι σχεδόν έτοιμος ενώ στις 7-9 Οκτωβρίου αναμένεται στην Κόνιτσα μια γερμανική εταιρία που θα αναλάβει να εκπονήσει μια μελέτη για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών αλλά και τη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με στόχο να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ε.Ε. που θα επιτρέψουν στον δήμο να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα.
Το στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή Κόνιτσα είναι μέσα απ' αυτή τη μελέτη να υπάρξει ένα πλάνο που θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε κι έτσι οι πηγές να μείνουν δημοτικές. Σε διαφορετική περίπτωση η αναβάθμισή τους θα μπορέσει να γίνει μόνο με ΣΔΙΤ καθώς χρήματα για επενδύσεις δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: