Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Έλλειψη νερού για 2 δις ανθρώπους στο άμεσο μέλλον...


Η έλλειψη νερού, η οποία βασανίζει ήδη 1,3 δις ανθρώπους στον πλανήτη, αναμένεται να επεκταθεί άμεσα στα επόμενα χρόνια και σε περιοχές που δεν είχαν μέχρι τώρα παρόμοιο πρόβλημα, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων ετών επιδεινώνουν σοβαρά την ήδη προβληματική βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων.



Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας του Πότσνταμ για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, περίπου ένα δις επιπλέον άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση σε υδάτινους πόρους, τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σημαντικότερη αιτία για την επιδείνωση της πρόσβασης σε νερό είναι η αυξανόμενη σπανιότητα των υδάτινων πόρων ως αποτέλεσμα:

1) των λιγότερων συνολικά βροχοπτώσεων,
2) της μεγαλύτερης εξάτμισης των υδάτων από το θερμότερο έδαφος.

Η έρευνα η οποία ανέλυσε 19 διαφορετικά κλιματικά μοντέλα και εξέτασε συνολικά περισσότερα από 150 διαφορετικά μελλοντικά «σενάρια», αναφέρει ότι ακόμα και στην περίπτωση που τα έθνη αναλάβουν να υλοποιήσουν τις -εθελοντικές- δεσμεύσεις τους για μείωση των ρύπων, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου, δεδομένο που θα οδηγήσει σε ολική ή μερική έλλειψη πρόσβασης σε υδάτινους πόρους 668 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον.

Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος της παγκόσμιας κοινότητας για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 μόνο βαθμούς Κελσίου, 486 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ολική ή μερική έλλειψη πρόσβασης σε νερό.


Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο, και είναι συγκεκριμένα η νότια Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η βόρεια Αφρική, και οι νοτιοδυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτιμάται ότι ήδη 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ελλιπή πρόσβαση σε υδάτινους πόρους.


Η περαιτέρω αύξηση -κατά εκατοντάδες εκατομμύρια- ανθρώπων που θα υποφέρουν είναι σύμφωνα με την έρευνα δεδομένη. Το μόνο που μπορεί να «βελτιωθεί» είναι η μείωση των πληθυσμών που θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε νερό: σύμφωνα με τον Δρ. Ντίτερ Γκέρτεν, επικεφαλή της ομάδας έρευνας, είναι δεδομένο ότι στο μέλλον θα σημειώνονται μειωμένα ποσοστά βροχοπτώσεων, ενώ οι αυξημένες θερμοκρασίες θα επιφέρουν μεγαλύτερη εξατμισοδιαπνοή, τη διαδικασία, δηλαδή, μεταφοράς νερού στην ατμόσφαιρα από φυτοκαλλυμένες επιφάνειες. [1]



Τέλος, η έρευνα εκτιμά ποιά εδάφη θα επηρεαστούν με την επερχόμενη αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Έτσι:

-με άνοδο 2°C αναμένεται να πληγούν περισσότερο ημιάγονες περιοχές και τούντρες,
-με άνοδο 3°C , θα πληγούν πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές με άμεση επίδραση και στα γειτονικά τους οικοσυστήματα, ενώ
-με άνοδο πέραν των 4°C οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές ακόμα και για τις πλέον πλούσεις σε βιοποικιλότητα περιοχές του πλανήτη όπως τα δάση του Αμαζονίου.

_____________

[1] Για το φαινόμενο της εξατμισοδιαπνοής, βλ. αναλυτικά "Eξατμισοδιαπνοή", Ευάγγελος Μπαλτάς, αν. Καθηγητής ΕΜΠ (pdf)



Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων


Διαβάστε επίσης:



Δείτε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια: