Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τα πραξικοπήματα δεν προαναγγέλλονται, οι εκλογές δεν εκβιάζονται...


Θυμηδία αναμφίβολα  προκάλεσαν τα σενάρια πραξικοπήματος. Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι ενυπόγραφα κείμενα αξιωματικών κυκλοφορούν σε διάφορες φάσεις κατά τα χρόνια του διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Κείμενα οργισμένα, με έκδηλη αγωνία για το μέλλον  του στρατεύματος, των επαγγελματιών του κλάδου,  συνολικά για την τύχη της χώρας.  Με όχι απλά κριτική διάθεση, αλλά σφοδρή καταγγελία των κακώς κειμένων και υπονοούμενα για «δράση».

Από την  κουβέντα «παραπάνω» που θα πει ή θα γράψει κανείς, μέχρι να κάνει πραξικόπημα, υπάρχει άβυσσος. Αν είχαν γίνει έστω και κατ' ελάχιστον πραγματικότητα όσα έχουν κατά καιρούς εκστομίσει διάφοροι, η Βουλή θα είχε καεί δεκάδες φορές, οι πολιτικοί θα ήταν είδος υπό εξαφάνιση και στη χώρα θα επικρατούσε ο νόμος της Αμφιάλης.

Τα σώματα ασφαλείας σαφώς «ελέγχονται» μετά από καταγγελίες για την ύπαρξη ενεργών πυρήνων της ΧΑ. Όχι φίλα προσκείμενων γιατί τότε θα πρέπει να ερευνηθούν 425.990 πολίτες, πράγμα που και να το θέλει κάποιος, είναι αδύνατον να συμβεί.

Άλλωστε, αν έστω και μια υπόθεση δεν είναι «δεμένη», θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» για την προπαγάνδα της ΧΑ, η οποία εκτός από το γεγονός ότι «αμύνεται»  όπως δήλωσε ο αρχηγός της, θα κινηθεί μέσα «στα συνταγματικά πλαίσια». Αν εξαιρέσει κανείς το πασοκικής εφεύρεσης όρο  «πλαίσια» (θα έχασε κι άλλους ψηφοφόρους η ΧΑ), αυτή η δήλωση από μόνη της είναι μια τεράστια νίκη της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται απλά για μια αναδίπλωση. Είναι ομολογία ήττας, καθώς αντελήφθη ότι στην Ελλάδα της κρίσης, η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη.

Όπως γιορτή της Δημοκρατίας είναι οι εκλογές. Αν προκαλέσει εκλογές η ΧΑ, θα επιταχύνει την επιστροφή της στα παραδοσιακά ποσοστά της. Ο Μιχαλολιάκος μπορεί να χαρακτηριστεί με διάφορα επίθετα, αφελής όμως δεν φαίνεται, να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές που θα προκαλέσει αυτός, υπό γενική κατακραυγή και στο ναδίρ της επιρροής του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να γίνουν επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια αφού αναπληρωθούν να παραιτηθούν διαδοχικά  και όλοι οι αναπληρωματικοί βουλευτές. Με τον τρόπο αυτό θα προκηρυχθούν ξανά επαναληπτικές εκλογές στις 15 περιφέρειες που εκλέγει βουλευτές η ΧΑ.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η «λεπτομέρεια» ότι στις  14 περιφέρειες όπου η ΧΑ εκλέγει ένα βουλευτή η εκλογή του νέου βουλευτή θα γίνει με το πλειοψηφικό σύστημα, και στην Β' Αθηνών έχει τρεις έδρες θα γίνει με αναλογικό σύστημα. Ο  βουλευτής Επικρατείας θα μείνει αναντικατάστατος, καθώς ο εκλογικός νόμος ρητά δεν προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών σε όλη την επικράτεια.

Μετά τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Περιφέρειες, η Κυβέρνηση πιθανότατα θα στηρίζεται σε ευρύτερη από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με μόνο αυτό ως λογικό συμπέρασμα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εκλογές θα μείνουν σενάριο για ταινία πολιτικής φαντασίας.
Η πράξη έχει δείξει ότι τα πραξικοπήματα δεν προαναγγέλλονται. Οι εκλογές δεν εκβιάζονται. Όλα όσα διαβάζουμε είναι στο επίπεδο των εντυπώσεων. Και στο επίπεδο εκμετάλλευσης της συγκυρίας. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Η ΧΑ από τη σφοδρή και ανεξέλεγκτη επίθεση κατά πάντων, πέρασε στη «μαζική άμυνα». Δύσκολος ρόλος για το ολοκληρωτικό «DNA» των Αρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: