Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ανώτατη Εκπαίδευση με κατώτερους των περιστάσεων ταγούς...



Αδιέξοδο διακρίνεται στην κόντρα των πανεπιστημίων με το υπ. Παιδείας για το θέμα της διαθεσιμότητας των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων.

Τα οκτώ πανεπιστήμια που επλήγησαν από το μέτρο δεν λειτουργούν, καθώς δεν γίνονται εξετάσεις, εγγραφές, δεν εκδίδονται πτυχία, ενώ έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές λειτουργίες τους. Μάλιστα, στον αέρα βρίσκεται και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν οχλήσεις προς το ΙΚΥ από τις ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν φοιτητές στην Ελλάδα, ενώ, αντιστρόφως, Ελληνες φοιτητές που είναι σε ευρωπαϊκά ΑΕΙ διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πάρει χρήματα για τα έξοδά τους. Τα κονδύλια, όμως, έχουν κατατεθεί από τις 10 Ιουλίου στους λογαριασμούς των ΑΕΙ. Το βάρος της Συνόδου Πρυτάνεων θα δοθεί στην αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αλλά και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα οκτώ ΑΕΙ εξαιτίας του μέτρου.

Την ίδια στιγμή, η «Κ» σήμερα παρουσιάζει τον «χάρτη» των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, όπου καταδεικνύεται ότι οι περισσότεροι -4.232- μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) τα τελευταία χρόνια μέσω των «αμαρτωλών» Προεδρικών Διαταγμάτων (π.χ. επί υπουργίας Παυλόπουλου), που οδήγησαν σε μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Διορισμοί, το αδιάβλητο των οποίων αμφισβητείται έντονα διότι έγιναν χωρίς αξιολόγηση, πιθανότατα με κριτήρια κομματικά ή νεποτισμού. Συγκεκριμένα, από τους 6.171 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ έως τώρα οι 4.232 είναι ΙΔΑΧ.

Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και το ΕΜΠ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους και των συνδικαλιστικών οργάνων τους. «Το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων», ανέφερε χθες η αντιπρύτανις του ΕΜΠ κ. Τώνια Μοροπούλου. Από την πλευρά του, ο πρύτανης κ. Σίμος Σιμόπουλος πρότεινε στο υπ. Παιδείας να άρει την ΚΥΑ και στους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους. Πρόταση που μάλλον πέφτει στο κενό, με δεδομένο ότι η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ ελήφθη με στόχο την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας για διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι, η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, με τα οκτώ ΑΕΙ να διαμαρτύρονται για αδυναμία λειτουργίας.

Ενδεικτικά, στο ΕΜΠ, που «χάνει» συνολικά 399 υπαλλήλους, η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης και Σπουδών χάνει το 65% των υπαλλήλων της, ενώ στο Τμήμα Διδακτικού Προσωπικού μένουν μόνο δύο υπάλληλοι, το Τμήμα Προστασίας των Εγκαταστάσεων σχεδόν καταργείται (από 31 υπαλλήλους μένουν μόλις 2 που θα φυλάττουν ένα χώρο 1.000 στρεμμάτων). Επίσης, στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών το προσωπικό μειώνεται κατά 65%, με συνέπεια να παραμείνει το Ιδρυμα χωρίς προμήθειες, στοιχειώδη διαχείριση των πόρων και χωρίς έγκαιρη έγκριση της μισθοδοσίας», όπως είπαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, που σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου φορούσαν λευκές μάσκες θέλοντας να κατακρίνουν τη στάση του υπ. Παιδείας να τους αντιμετωπίσει ως αριθμούς και όχι ως πρόσωπα. [kathimerini]


Μια κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε την κερκόπορτα των ΙΔΑΧ με τον Πάκη Παυλόπουλο να μονιμοποιεί τους πάντες και τα πάντα, μια κυβέρνηση της ΝΔ (σε αγαστή σύμπνοια του ΠΑΣΟΚ του Βενιζελου), οριζόντια, χωρίς κανένα σχέδιο και άρπα κόλλα, θέτει σε διαθεσιμότητα 1349 διοικητικούς υπαλλήλους. Αμφότερες στις περιπτώσεις το δημόσιο Πανεπιστήμιο ζημιώθηκε, διότι αφενός απασχόλησε στους κόλπους του προσωπικό χαμηλών προσόντων και μηδενικών αρμοδιοτήτων και αφετέρου, προσπαθώντας κροκοδείλια να διορθώσει "το λάθος", βάζει το Πανεπιστήμιο στην κλίνη του προκρούστη. 

Και είναι κροκοδείλια η προσπάθεια, γιατί ο Νόμος Αρβανιτόπουλου που τροποποίησε το νόμο Διαμαντοπούλου (που ψηφίστηκε με πρωτοφανή συναίνεση 250 βουλευτών) εξασφάλισε την κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση. Γι αυτό κανένα πανεπιστήμιο, πλην εξαιρέσεων, δεν έκανε ποτέ σοβαρή αξιολόγηση, πατώντας πάνω στο "δώρο" Αρβανιτόπουλου. Και τώρα; Κυβέρνηση και πρυτάνεις παραβιάζουν κατάφορα μια αρχή που ισχύει στη δημόσια διοίκηση: της συνεχούς της λειτουργίας. Ταυτόχρονα περιφρονούν την αιτία που υπάρχουν τα πανεπιστήμια, τους ίδιους τους φοιτητές, ακρωτηριάζοντας την ακαδημαϊκή διαδικασία. Ο νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε για να μεταρρυθμίσει το πανεπιστήμιο και να χτυπήσει τα κατεστημένα συμφέροντα. Η παρούσα κυβέρνηση "μεταρρυθμίζει" με σχέδιο τον κοινωνικό αυτοματισμό και οι πρυτάνεις υπερασπίζουν λίγο ως πολύ τον συμφεροντολογικό τους αυτισμό, λειτουργώντας αμφότεροι εις βάρος του συνταγματικά κατοχυρώμενου αγαθού της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: