Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Καθώς οι Πρυτανικές Αρχές δίνουν μάχη ενάντια στην υποβάθμισή του... Φορείς και πολίτες να σταθούν στο πλευρό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Αντίθετο στη διαθεσιμότητα 48 υπαλλήλων δηλώνει με ψήφισμά του και το Συμβούλιο του Ιδρύματος.

 Κλείνουν πύλες λόγω απουσίας φύλαξης.


Η δεύτερη φέτος «αφαίμαξη» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από 48 διοικητικούς υπαλλήλους μέσω της διαθεσιμότητας, στην οποία προχώρησαν τα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι σαφές ότι θα πλήξει καίρια το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα και όλες τις παράλληλες δραστηριότητές του.
Η μάχη λοιπόν που δίνουν οι Πρυτανικές Αρχές ενάντια στην αποστέρηση του Πανεπιστημίου από βασικό προσωπικό είναι κρίσιμη και συνεχίζεται με τη διοργάνωση αύριο σχετικής ενημερωτικής εκδήλωσης στην Ε.Η.Μ.. Ευτυχώς έχει σύμμαχο σ' αυτή το Συμβούλιο του Ιδρύματος, που εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα, σύσσωμη την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και φυσικά την τοπική κοινωνία. «Εκκωφαντική», ωστόσο, είναι η σιωπή σχεδόν του συνόλου των τοπικών φορέων (Δήμος, Επιμελητήρια κλπ.), που τουλάχιστον δημόσια δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα για το ζήτημα της διαθεσιμότητας, στην οποία τίθενται τόσοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου.
Το θέμα είναι σημαντικό, γιατί αφορά την ίδια την υπόσταση του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος που διαθέτει η Ήπειρος, το οποίο βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τα Γιάννινα και την ευρύτερη περιοχή. Επομένως, η εκδήλωση έστω της συμπαράστασης όλων προς αυτό μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον σε ηθικό επίπεδο, τον αγώνα που κάνουν αυτή την περίοδο οι Πρυτανικές Αρχές υπό τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Εκδήλωση στην Ε.Η.Μ.
Ενώ λοιπόν με απόφαση της Συγκλήτου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραμένει κλειστό αυτές τις ημέρες και μέχρι την Δευτέρα, η Πρυτανεία του ιδρύματος διοργανώνει σήμερα Παρασκευή και ώρα 7 το απόγευμα ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4), η οποία θα επικεντρωθεί στις καταστροφικές συνέπειες που προκύπτουν για το Πανεπιστήμιο από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας - κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων του.

Το Συμβούλιο Διοίκησης
Στο μεταξύ, μετά τις γενικές συνελεύσεις σε Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που τάχθηκαν στο πλευρό των Πρυτανικών Αρχών του ιδρύματος όσον αφορά το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων του, σχετικό ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε, με καθυστέρηση πάντως και το Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως για το ζήτημα.
Το Συμβούλιο εκφράζει την ριζική αντίθεσή του στην κατάργηση των 48 θέσεων διοικητικού προσωπικού και παράλληλα δηλώνει ότι στηρίζει τις Πρυτανικές Αρχές στην μάχη που δίνουν, ώστε να μην απορρυθμιστεί η λειτουργία του ιδρύματος, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του!




«Υποβάθμιση του Παν/μίου.»
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου, «το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη του την επιστολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Μεταρρυθμιστικές Δράσεις Υ.ΠΑΙ.Θ. - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» όπου αναδεικνύεται η άμεση ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του. Αγνοεί πλήρως τη δραματική συρρίκνωση του διοικητικού προσωπικού που συντελέστηκε πρόσφατα με την απομάκρυνση 19 διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά την α' φάση της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, εν αντιθέσει με άλλα Πανεπιστήμια, και με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις έμπειρων διοικητικών υπαλλήλων. Υποβαθμίζει περαιτέρω τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές και πάνω από όλα διδακτικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου μας».
Το Συμβούλιο Διοίκησης εκφράζει την πεποίθηση ότι η διαθεσιμότητα άλλων 48 υπαλλήλων του Πανεπιστημίου θα οδηγήσει στη σημαντική υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται, τόσο από τις διοικητικές δομές όσο και από τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, ενώ οδηγεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην πλήρη υποβάθμιση.

Αναλαμβάνει δράση
Προκειμένου μάλιστα να διαμαρτυρηθεί για τη συντελούμενη βαρύτατη αδικία που θα επηρεάσει δυσμενέστατα την περαιτέρω στρατηγική ανάπτυξη του ιδρύματος, το Συμβούλιο προγραμματίζει εκδηλώσεις ενημέρωσης τόσο της τοπικής κοινωνίας αλλά και συνολικά της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνάντησή του με τους αρμόδιους Υπουργούς καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την ενημέρωσή τους.

Καταργούνται καίριες θέσεις
Υπάλληλοι που υπηρετούν σε καίριες θέσεις όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τίθενται σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι φύλακες και νυχτοφύλακες του ιδρύματος. Λόγω λοιπόν της κατάργησης του συνόλου των θέσεων αυτών με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη και για λόγους ασφάλειας των Πανεπιστημιακών χώρων, με απόφαση της Πρυτανείας κλείνουν από σήμερα και μέχρι νεοτέρας οι είσοδοι - έξοδοι της Πανεπιστημιούπολης από Νεοχωρόπουλο και Πεδινή. Έτσι, η είσοδος στον χώρο του Πανεπιστημίου θα γίνεται στο εξής μόνο από την κεντρική του πύλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: