Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα.


Δεν ήταν απλώς επίσκεψη μιας ιστορικής προσωπικότητας. Η παρουσία του Ντάνυ Κον Μπεντίτ εκ νέου στην Ελλάδα - η τρίτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο - είναι ένα κάλεσμα για κινητοποίηση.

Η μαζική συμμετοχή στις 3 εκδηλώσεις που διοργανώσαμε σε Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης πολιτών κάθε ηλικίας δείχνει ότι το πολιτικό μήνυμα βρίσκει ανταπόκριση και ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί με την παρουσία του όχι μόνο όσους έζησαν τον Μάη του 68 αλλά και πολλούς νέους και νέες που έχουν τα δικά τους προβλήματα και τα δικά τους όνειρα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ συνοδευόταν από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, τη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ενώ στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και στην εκεί συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεβέκκα Χαρμς.

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει δείξει από την αρχή της κρίσης μια σταθερή αλληλεγγύη προς την Ελληνική κοινωνία, έχει ασκήσει τεκμηριωμένη κριτική ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι καταστροφική και δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Έχουμε δουλέψει και προτείνει συνεκτικές προτάσεις για μια λογική, κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη πολιτική διεξόδου από την κρίση με αλληλεγγύη, αλλαγές στους όρους του μνημονίου, ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, επενδύσεις σε ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Green New Deal).
Η πρόσφατη παρουσία του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και οι εκδηλώσεις στις τρεις πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» επαναφέρει στο προσκήνιο μερικά σημαντικά πολιτικά μηνύματα:
- Εμείς οι πολίτες είμαστε η Ευρώπη και γι΄ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε και να κινητοποιηθούμε για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα.  
- Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι πολιτικοί προσανατολισμοί της και αυτούς πρέπει να αλλάξουμε, να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη για να αλλάξει και η πολιτική. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές και την ενδυνάμωση των Πράσινων στις εκλογές του Μαΐου 2014.
- Πριν από 4 χρόνια οι Πράσινοι ήταν η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για την αποτυχία των μέτρων λιτότητας. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Να αξιοποιήσουμε τις επικείμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, όσο και την ελληνική Προεδρία Α΄ εξαμήνου 2014 ως μοχλό πολιτικής πίεσης, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Χρειαζόμαστε έναν αναδιανεμητικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να υποστηρίζονται οι πλέον αδύναμες χώρες και κοινωνίες.
- Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επείγον σχέδιο οικονομικής βοήθειας με πόρους από τα διαρθρωτικά και κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες καθώς και τη βιωσιμότητα  του συστήματος υγείας.
- Η Ελλάδα δεν θα (πρέπει να) βγει από το Ευρώ. Αν αποχωρήσει δεν θα επέλθει η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Ελλάδα θα είναι σε πολύ πιο δυσχερή θέση. Το κύριο θέμα είναι πως βλέπουμε την Ευρώπη. Θέλουμε, αφενός, την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.  Από την άλλη, επειδή έχουμε εισέλθει σε μία "μετα-εθνική" εποχή, τα έθνη κράτη δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους.
- Η κρίση κάνει επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, του ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και των περιφερειακών συμβουλίων. 
-   Για να αποτραπεί η φασιστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Είναι θετικό που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πολιτικού ακροδεξιού εξτρεμισμού, αλλά  άργησε. Το θέμα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την παραπομπή βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στη δικαιοσύνη. Χρειάζεται να ληφθούν και πιο δίκαια πολιτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να βασίζονται σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ήδη κλείνονται τα ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη του Ντάνυ Κον Μπεντίτ, της Ρεβέκκα Χαρμς αλλά και άλλων πράσινων ευρωβουλευτών στην Ελλάδα. Εξάλλου, μέσα στον Νοέμβριο πρόκειται οι Οικολόγοι Πράσινοι να φιλοξενήσουν τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των 10 πράσινων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση των δυο συνεπικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Ευρωπαίων Πράσινων. Οι δύο θα εκλεγούν με καθολική, ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών και φίλων των Πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

του Νίκου Χρυσόγελλου

O Νίκος Χρυσόγελλος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων  στο Ευρωκοινοβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: