Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Το ΕΑΜ, το Ελληνικό Αντιφασιστικό Μέτωπο και η λογική των δύο άκρων...

Το ΕΑΜ, το Ελληνικό Αντιφασιστικό Μέτωπο και η λογική των δύο άκρων...

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Σε ρεπορτάζ μας πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναφερθεί στη στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τόσο στο ΤΕΙ Πρέβεζας, όσο και πανελλαδικά σε ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα (διαβάστε: ΕΔΩ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τοποθετείται για τις αναφορές μας, ωστόσο απέστειλε την επίσημη ανακοίνωση σε άλλο διαδικτυακό μέσο, πράττοντας ένα μικρό... unfair.
Λίγη σημασία ωστόσο έχει αυτό, όσο το γεγονός ότι στη σελίδα της στο facebook, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του ΤΕΙ Πρέβεζας, εμφανίζει μία διαφορετική ανακοίνωση.
Σε αυτήν αναφέρεται πως: « Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από ιδεολογίες, κόμματα και πολιτικές πεποιθήσεις.Τέτοιες πράξεις σε περίοδο κρίσης οδηγούν το λαό σε εκδίκηση και ουσιαστικά σε εμφυλιοπολεμικά φαινόμενα». Μέχρι εδώ όλα καλά. Κανείς πολίτης αυτής της χώρας, που διαθέτει στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις, δεν επιθυμεί να γυρίσει η χώρα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα και μετεμφυλιακές καταστάσεις. Καταστάσεις όπου αγωνιστές της Αριστεράς και κάθε δημοκρατικός άνθρωπος κυνηγήθηκε ανηλεώς, από την δεξιά παράταξη, πολιτικός «απόγονος» της οποίας (ΕΡΕ-ΝΔ), έστω και σχηματικά θεωρείται το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Κι ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Πρέβεζας, ισχυρίζεται όλα αυτά, ως επίλογο «κοτσάρει» και το ... επικίνδυνο: «Γιατί ο φασισμός και ο κομμουνισμός δεν είχαν ιστορία. Μόνο ποινικό μητρώο!».

Μάλιστα! Δηλαδή σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Έλληνες Κομμουνιστές που έφαγαν τις ζωές τους στα ξερονήσια, στις φυλακές, στα κάτεργα, στους αγώνες, δεν έχουν... ιστορία, αλλά... ποινικό μητρώο. Λυπάμαι, αλλά τέτοιες λογικές υποτίθεται πως δεν ταιριάζουν σε μία παράταξη που θέλει να φέρει τη σταθεροποίηση στη χώρα και που σέβεται τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Μάλλον οξύνει τα πάθη...
Σαν σήμερα, 27/9/1941, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ. Έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας και αγώνα, για τα δικαιώματα του Λαού. Στην πρωτοπορία του ήταν το ΚΚΕ. Για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Πρέβεζας, η δράση του ΕΑΜ συνιστά... ποινικό μητρώο;
Το 1982, κατά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης στη Βουλή των Ελλήνων, μία κορυφαία στιγμή για τον τόπο μας, καθώς η ιστορία σιγά-σιγά τοποθετούνταν εκεί που πρέπει, η παράταξη της ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη Βουλή, για να μη δώσει... συγχωροχάρτι στο ΚΚΕ. Μέγιστη εθνική προσβολή! Απέναντι σε ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα.
Όλα αυτά βέβαια ξεχάστηκαν έπειτα από τόσα χρόνια. Παραξεχάστηκαν μάλιστα.
Εκείνο που μένει να το θυμίζει πάντως είναι ο Αντώνης Σαμαράς και η... ύπουλη, όσο και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, που προωθεί η Κυβέρνηση και η ΝΔ, στα media, στο διαδίκτυο, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το ένα άκρο δηλαδή είναι η Χρυσή Αυγή και οι φασίστες και το άλλο ποιος; Το ΚΚΕ; ο ΣΥΡΙΖΑ; η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; οι αντεξουσιαστές; Όλοι αυτοί μαζί;

Τη λογική του εμφυλιοπολεμικού κράτους, δε τη συντηρεί η Χρυσή Αυγή. Δεν είχε τη δύναμη να το κάνει. Τη συντηρεί ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με τα δύο άκρα. Τώρα ανακάλυψαν ο Σαμαράς και ο Δένδιας τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής; Τώρα ανακάλυψε η Αστυνομία πως οι φασίστες έχουν οπλοστάσια; Τώρα ανακάλυψαν τα media το πως λειτουργεί η Χρυσή Αυγή, όταν μπορεί να τη φανταστεί και το μικρό παιδί;
Δηλαδή αύριο-μεθαύριο, ο Σαμαράς κι ο Δένδιας θα στείλουν -στα πλαίσια της καταπολέμησης των άκρων- την Αστυνομία στα γραφεία του ΚΚΕ, σε συνδικάτα, σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ κτλ. Το «παιχνιδάκι» αυτό του Σαμαρά πρέπει να τελειώσει. Τον βολεύει, του δίνει ψήφους, αλλά πρέπει να τελειώσει. Για το καλό του τόπου, της νεολαίας και την ομοψυχία του λαού.
Τον τελευταίο καιρό είχα βρεθεί μπροστά σε μία συζήτηση, περί συγκρότησης αντιφασιστικού μετώπου στην Ελλάδα, με τη μορφή που είχε το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία τη δεκαετία του '30, όταν στάθηκε απέναντι στο Φράνκο. Ένα μέτωπο από τις παρυφές των Σοσιαλδημοκρατών, μέχρι και τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Κι αυτό είναι ένα ωραίο πεδίο για συζήτηση και αντιπαράθεση. Υπάρχει στην Ελλάδα έστω κάποια βάση για να γεννηθεί ένα τέτοιο μέτωπο; Στην Ισπανία υπήρχε, το ΕΑΜ το κατόρθωσε... Θα ήταν ωραίο να δούμε και στην Πρέβεζα μια τέτοια συζήτηση. Έστω κι αν δεν καταλήξει πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: