Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ιστορικό γεγονός. Iερά ακολουθία στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος, στην Αρχαία Νικόπολη, μετά από 1500 χρόνια, τέλεσε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος. Ιστορικό γεγονός. Iερά ακολουθία στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος, στην Αρχαία Νικόπολη, μετά από 1500 χρόνια, τέλεσε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.


Iερά ακολουθία στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος τελέστηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013,  το απόγευμα, για πρώτη φορά μετά από 1500 χρόνια, μέσα σε εορταστικό κλίμα παρουσία εκατοντάδων πιστών που έζησαν μια μοναδική εμπειρία.




Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης  Χρυσόστομος αφού εξασφάλισε ειδική άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συνοδευόμενος από ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης τέλεσε εόρτιο εσπερινό με αφορμή την ημέρα μνήμης του Μητροπολίτη Νικοπόλεως Αλκίσωνος σε έναν ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο που λίγοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.


Πριν τον Εσπερινό η  Διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου ξενάγησε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς  σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η Βασιλική Β (Αλκίσωνος), ο μητροπολιτικός ναός της Νικόπολης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης και χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων πεντάκλιτη βασιλική, με βοηθητικά προσκτίσματα στα νοτιοδυτικά και επιμήκη μνημειακή στοά στο δυτικό τμήμα της. Στο μέσον περίπου του κεντρικού κλίτους διατηρείται αποσπασματικά ο άμβωνας. Τα δάπεδα κοσμούνταν με μαρμαροθετήματα σε ποικίλα σχέδια, ενώ ψηφιδωτά κοσμούσαν το νάρθηκα, το τρίστωο αίθριο και χώρους των προσκτισμάτων.



Μετά το πέρας της ιεράς ακολουθίας ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης απευθυνόμενος στους πιστούς σημείωσε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ την παραμονή της Ημέρας του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος τιμώντας σε αυτό τον τόπο τη μνήμη του, στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική που ναι μεν τη βρήκε, αλλά την ανανέωσε. Κάθε πέτρα κάθε ψηφίδα που υπάρχει εδώ, εάν είχε στόμα θα μας έλεγε μια ιστορία από εκείνη την εποχή, αφού η κάθε πέτρα και η κάθε κολόνα έχει ρουφήξει σαν σφουγγάρι τις προσευχές, τον πόνο και την οδύνη των ανθρώπων που προσέφευγαν παρακαλώντας τον τριαδικό θεό και τον άγιο ή την αγία που ήταν αφιερωμένος ο ναός αυτός και θα μας έλεγαν όλες μαζί, εν εκκλησίες ευλογείτε τον Θεό.»

Δείτε σχετικό βίντεο





Δεν υπάρχουν σχόλια: