Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Αι Σωτήρω... ένα σχετικά άγνωστο θρησκευτικό μνημείο, στον ΄Αγιο Ανδρέα (Λιβιάχοβο) Δωδώνης



Σε τακτά χρονικά διαστήματα από αυτήν εδώ την ειδησεογραφική πύλη της Ηπείρου θα σας παρουσιάζουμε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία που λίγο ή πολύ είναι άγνωστα στους περισσότερους.


Σήμερα θα σας μεταφέρουμε στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Ανδρέα Δωδώνης ή Λιβιάχοβο όπως το γνωρίζουν οι παλιότεροι, για να σας παρουσιάσουμε ένα θρησκευτικό μνημείο που για τους ντόπιους και όχι μόνο έχει ιδιαίτερη αξία.




Ο λόγος για την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρως ή Αι- Σωτήρω όπως την αποκαλούν όσοι την γνωρίζουν.

Χτισμένη το 1751 στον κάτω μαχαλά του χωριού, αποτελεί τόπο λατρείας και απέραντου σεβασμού για τους ντόπιους.
Σύμφωνα με τον θρύλο η Εκκλησία είναι θαυματουργή και όσες προσπάθειες έγιναν επί Τουρκοκρατίας για να την κάψουν, απέτυχαν.
Μάλιστα οι ντόπιοι υποστηρίζουν ( από μαρτυρίες που έφτασαν σε αυτούς από στόμα σε στόμα). ότι όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν με αναμμένους πυρσούς να την κάψουν. τότε βγήκε από τον τοίχο της Εκκλησίας ένα φίδι και δάγκωσε στο χέρι τον Τούρκο που κρατούσε τον πυρσό με αποτέλεσμα αυτός να πεθάνει.




Έκτοτε οι κατακτητές που περνούσαν καβάλα στα άλογά τους έξω από το ναό, ξεπέζεβαν από σεβασμό αλλά και φόβο.

Ανήκει στον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής , μονόχωρος ναός με χαγιάτι στη νότια πλευρά και είναι κατάγραφη από τοιχογραφίες με ανάγλυφα τα φωτοστέφανα των Αγίων.




Στον κυρίως ναό στο άνω διάζωμα εικονούνται θέματα από τη ζωή Του Χριστού.
Στο μέσο σε στενή τεχνοτροπία εικονογραφούνται μετάλλια Προφητών και Αγίων διακοσμημένα με άμπελο. Στο κάτω τμήμα Άγιοι, Αγίες και Όσιοι με σειρα Αγιοκατάταξης.
Στο τέμπλο έχουν Αγιογραφηθεί οι Δώδεκα μαθητές Του Χριστού.Δεξιά της Ωραίας Πύλης ο Χριστός και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος , αριστερά η Παναγία βρεφοκρατούσα ενώ στον γυναικονίτη δεξιά της μικρής πόρτας απεικονίζεται η Παναγία γαλατοτροφούσα(μια σπάνια απεικόνιση της Παναγίας).




Ότι δεν κατάφεραν οι Τούρκοι κατακτητές στην Εκκλησία , το κατάφερε ο χρόνος και η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πολιτεία.




Πολλές τοιχογραφίες καλύφθηκαν από τσιμέντο και όσες διασώζονται είναι θέμα χρόνου να καταστραφούν και αυτές.
Θα πρέπει άμεσα να παρέμβει η αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να γίνει συντήρηση των σπάνιων και πανέμορφων τοιχογραφιών πριν είναι αργά.




Η Αι Σωτήρω είναι ένας ναός που περιμένει τον επισκέπτη να τον θαμπώσει με την ομορφιά της αλλά και την ιερότητά της. Αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κάποιος μιας και απέχει μόλις 45 λεπτά από τα Γιάννινα και 15 λεπτά από την Τύρια.

Κωνσταντίνος Πάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: