Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Τα σενάρια για την εκπαίδευση των προσφύγων στο «Πετροπουλάκης». Τι συζητήθηκε σε σχολείο της Φιλιππιάδας

09599d863400e7237ea1d171176540b0 L

Το ζήτημα της εκπαίδευσης των ανήλικων προσφύγων που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα (πρώην στρατόπεδο «Πετροπουλάκης»), είναι μείζον και το  είχαν επισημάνει πολλοί παράγοντες σχετικοί με την εκπαίδευση.
Όπως προκύπτει από νεότερα δεδομένα το ζήτημα θα ρυθμίσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, η οποία ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης ανήλικων προσφύγων, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την Επικράτεια.
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει δημοσιευθεί και το σχετικό ΦΕΚ, γεγονός που θέτει σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, για το οποίο θα διατεθεί κονδύλι ύψους 9 εκατ. ευρώ προερχόμενο από το ΕΣΠΑ.
Αναφορικά με τη Φιλιππιάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του atpreveza.gr, που ούτε διαψεύδονται ούτε επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη, ο σχεδιασμός των ιθυνόντων περιλαμβάνει μία αρκετά «προχωρημένη» και λογική πρόταση, η οποία μπορεί και να αποτελέσει «μπούσουλα» και για άλλα Κέντρα Φιλοξενίας ανά την Επικράτεια.
Έχουν γίνει ανεπίσημα κάποιες συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για να ξεκινήσει μία συνεργασία και να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους ανήλικους πρόσφυγες, εντός της δημής φιλοξενίας σε χώρους που θα διαμορφωθούν κατάλληλα, με βάση τις τρεις ηλικιακές ομάδες (προσχολική, σχολική και έφηβοι).
Καθηγητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και δάσκαλοι θα έχουν την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης, ενώ θα γίνονται και μαθήματα στα αραβικά με δάσκαλο από την κοινότητα των προσφύγων.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο αποδεχθεί ένα τέτοιο σχεδιασμό, θα υπογράψει ένα σύμφωνο συνεργασίας με το Κέντρο Φιλοξενίας και το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή, ενώ θα λειτουργήσει παράλληλα και με την πολιτική του Υπουργείου σε συνεργασία και συνεννόηση με τα σχολεία της Φιλιππιάδας.
Επαναλαμβάνουμε πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι ακόμη σε προπαρασκευαστικό επίπεδο και δεν είναι δεδομένο πως θα υλοποιηθεί.
Στο μεταξύ, μετά το πέρας της τελετής αγιασμού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας, οι γονείς με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου και συζήτησαν με αφορμή τη φημολογούμενη συμμετοχή παιδιών προσφύγων σε Σχολεία του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την σειρά ενεργειών που έχει πραγματοποιήσει για θέματα λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων καθώς και για τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα, τόσο με τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλα, όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα.
Κάποιοι γονείς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με το ενδεχόμενο συνύπαρξης των παιδιών τους, με τα παιδιά προσφύγων και σε κάποιες περιπτώσεις και πιο έντονα, ωστόσο οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την εκπαίδευση των προσφύγων δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες και ο εκεί σύλλογος γονέων περιμένει να δει τι ακριβώς θα ισχύσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: