Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Δροσοχώρι (Κλαζιάδες) Ιωαννίνων. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video































Δροσοχώρι

Όμορφο, γραφικό και φιλόξενο χωριό το Δροσοχώρι αποτελεί Διοικητική διαίρεση του Νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Δρίσκου μέσα σ'ένα καταπράσινο τοπίο.
Το Δροσοχώρι απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα απο την πόλη των Ιωαννίνων και βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρα. Η έκτασή του είναι 10.600 στρ. Σήμερα ο πληθυσμός του είναι πάνω απο 1.100 ντόπιους κατοίκους. Στις αρχές του 18ου αιώνα το χωριό μας ονομαζόταν Κλαζιαδες, αρχικά Κουλασιάδων αλλα κατα παραφθορά "Κλαζιάδες".




















To Δροσοχώρι απαρτιζόταν κυρίως από μικρούς οικισμούς όπως:
τα Γκιόνολα όπου βρίσκονται αριστερά της Αγίας Κυριακής, η Γκάντο ή Κρεβάτες όπου μέχρι σήμερα σώζονταν ερείπια από τα σπίτια, η Μούρελη, οι Άγιοι Απόστολοι ή Περιβόλια, η περιοχή Αμπέλια όπου σε κάποια περίοδο της ιστορίας του υπήρξε Τούρκικο νεκροταφείο εξού και το τοπωνυμίων μνήματα, οι Μεγαλπάδες όπου εκεί υπήρξε εργαστήριο κεραμικής και σύμφωνα με τα ευρήματα μέχρι σήμερα έρχονται στην επιφάνεια πλήθος σπασμένων κεραμικών, επίσης σύμφωνα με τα τοπωνύμια αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα κτήματα είχαν στην κατοχή τους Τούρκοι αφέντες όπως ο Περτέφ Εφέντης, ο Σκεντέρπεης, η χήρα Μπεσήρ, ο Αλή-μπεη, και αρκετά κτήματα (Βακούφια) παραχωρήθηκαν στην εκκλησία και έτσι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εισπράξουν φόρο από αυτά, έτσι οι χωριανοί τα καλλιεργούσαν και πλήρωναν στον αφέντη τους το δέκατο και τα ίμορα, έτσι κατά την συγκομιδή τα ίμορα και τα δέκατα στο χωριό  ήταν δύο μεγάλες αποθήκες, η μία στον Αμπελόπουλο (σήμερα οικία κ. Γ.Καραβίδα) και η άλλη στο κέντρο του χωριού (σήμερα οικία κ. Κ.Βαγενά), οι αποθήκες αυτές λεγόταν "κοτσέκια" και μάζευαν το αποτέλεσμα της συγκομιδής τους.
 

Σημαντικός στην εξέλιξη της ιστορίας του χωριού μας αποτέλεσε ο συνοικισμός του Αϊ Γιάννη. Στο κέντρο του ήταν χτισμένη η εκκλησία του Αϊ Γιάννη όπου το 1808 αλβανικό απόσπασμα με επικεφαλής τον Μέντζιο - Αράπη ανήμερα της γιορτής του επιτέθηκε και σκότωσε τους πιστούς και έκαψε την εκκλησία. Ο Αλή Πασάς με την παρότρυνση της Κυράς Βασιλικής και επηρεασμένος από τον κοσμοκαλόγερο Πάτερ Κοσμά, ήταν πολύ θρησκόληπτος και έτσι επείσθη και ανέθεσε στον μηχανικό Βασίλη Ζομπανόη να χτισεί την εκκλησία, όπου και χτίστηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η θεμελίωση έγινε το 1810 και το χωριό άρχισε να αναπτύσετε.

Υπήρξαν δύσκολα τα αύρα χρόνια της σκλαβιάς των κλαζιανών με ξενιτεμούς στη Βλαχιά (Ρουμανία) με τα καραβάνια του περίφημου Κερατζή Ρόβα. Παρ'όλες τις δυσκολίες, τις πίκρες, τους πολέμους, την φτώχεια, οι Κλαζιανοί έβρισκαν το χρόνο να αναβιώσουν τα παλιά τους ήθη και έθιμα, όπως το χορό του Πάσχα, τα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Κων/νου & Ελένης και εκεί που έδιναν όλο τους τον εαυτό ήταν στο ξέσπασμα της Αποκριάς.























Στην δεκαετία του 1950 άρχισε να ωριμάζει η σκέψη των χωριανών για την αλλαγή της ονομασίας του χωριού όπου στο τέλος επικράτησε το πιο αντιπροσωπευτικό όνομα Δροσοχώρι και δικαίως ονομάστηκε έτσι για την πλούσια ομορφιά και δροσιά του. 
Ως κοινότητα λοιπόν το Δροσοχώρι αναγνωρίσθηκε την 7 Αυγούστου με το Β.Δ. ΦΕΚ Α' 184 208/1919 και η μετονομασία του χωριού έγινε επίσης με το Β.Δ. της 9.9.1950 ΦΕΚ Α 208/1950. Υπήρχε έφεση για μάθηση από την τουρκοκρατία καθώς λειτουργούσε σχολείο με ένα δάσκαλο και 30 μαθητές.
Σήμερα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος στην πλατεία του χωριού χτίστηκε το 1810. Πανέμορφα μικρά εξωκλήσια σκορπισμένα στις άκρες του χωριού όπως η Αγία Τριάδα, η Αγία Κυριακή, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Θανάσης, ο Άγιος Κωνσταντίνος & Ελένη αναδεικνύουν την φυσική ομορφιά και το παραδοσιακό καταπράσινο τοπίο.
Τα ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία του χωριού, σε αρμονικό συνδυασμό με το πλούσιο σε πράσινο φυσικό περιβάλλον, με την πολιτιστική, πνευματική, αθλητική ενασχόληση και περιήγηση στον καταπράσινο φυσικό πλούτο οδηγούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και δύναμη ανάπτυξης για το χωριό.
Ο αιωνόβιος πλάτανος στο κέντρο της πλατείας και ο Ιερός Ναός του Αγ. Παντελεήμονος με το ψηλό καμπαναριό αναδεικνύουν τη γραφικότητα και την παραδοσιακή ταυτότητα του χωριού. Το παραδοσιακό σκηνικό συμπληρώνει η πέτρινη βρύση η οποία χτίστηκε το 1976 στη πλατεία με το κρυστάλλινο καθαρό νερό των πηγών της. Το Δροσοχώρι παρουσιάζει συνεχή έντονη πολιτιστική ζωή όλο τον χρόνο, με σημαντική προσφορά στον πνευματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα. 
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την χοιροτροφία, την πτηνοτροφία, την κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό. Το χωριό φημίζεται για την παραγωγή πολλών τυροκομικών, κτηνοτροφικών, οπωροκηπευτικών και αγροτικών προϊόντων και είναι ξακουστό στην περιοχή για το γνήσιο τυρί καθώς τυροκομικές Βιομηχανίες Γάλακτος βρίσκονται στο χωριό. Φημίζεται επίσης και για τον πλούτο των φρέσκων οπωροκηπευτικών και λαχανικών.
                                     
Η ατμόσφαιρα του χωριού προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο χωριό μπορείς να υποκινηθείς από τη φυσική ομορφιά και να τραβήξεις αμέτρητες πανέμορφες φωτογραφίες. Το χωριό δεν διαθέτει καταλύματα για διαμονή, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων, υπάρχουν όμως αρκετές καφετέριες, ουζερί, μπαρ, ταβέρνες με ντόπια κρέατα, και σούπερ μάρκετ..
Το χωριό διοργανώνει πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος στις 27 Ιουλίου στην πλατεία του χωριού και της Αγίας Τριάδας στο πανέμορφο εξωκλήσι του χωριού με γλέντι και παραδοσιακούς χορούς.























Επίσης κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακούς, Ηπειρώτικους Μακεδονικούς, Νησιώτικους, Θρακιώτικούς χορούς και φορεσιές και έτσι συντελεί στην παρουσίαση, διατήρηση και διάδοση των παραδόσεων και των εθίμων που συναποτελούν την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα.

Εξωκλήσια Δροσοχωρίου

Αγία Τριάδα


Όταν επισκεφτείς το Δροσοχώρι αξίζει τον κόπο να επισκεφθείς το μικρό και πανέμορφο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Το γραφικό και ιστορικό εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 1883 και μετά την πρόσφατη συντήρησή του έγινε απίστευτα πανέμορφο. Βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη όαση από αιωνόβια πλατάνια, δίπλα από το ποταμάκι με τους καταρράχτες.




 
Kοντά στην πλατεία του χωριού και κυριολεκτικά πνιγμένο μέσα στα καταπράσινα αιωνόβια πλατάνια, γεμίζει κόσμο κάθε χρόνο στη γιορτή της Αγίας Τριάδας με παραδοσιακούς χορούς και γλέντι.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι είναι χρέος μας να υποστηρίζουμε και να υποκινούμε τους αρμόδιους φορείς, ώστε να δρουν άμεσα όσον αφορά την αναπαλαίωση, συντήρηση, ανάδειξη και προστασία των φυσικών και ιστορικών ναών και εκκλησιών της περιοχής μας, ώστε να αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά.

Αγία Κυριακή
Ο γραφικός ναός της Αγίας Κυριακής χτίστηκε το 1974, βρίσκεται σ' ενα καταπράσινο τοπίο και έχει καταπληκτική θέα. Στο μονοπάτι προς το ναό μπορείς να θαυμάσεις τη φύση και να απολαύσεις τον καθαρό αέρα.
Ναός Αγίας Κυριακής

Σύμφωνα με αυτά που λένε οι πρόγονοί μας φημολογείται ότι κατα την περίοδο της Τουρκοκρατίας πίσω απο τον ναό, στον κήπο με τα ψηλά πεύκα έθαβαν τα νεογέννητα που γεννιόντουσαν νεκρά, πιθανόν αυτός ήταν ο λόγος που χτίστηκε εκεί η εκκλησία.


Αγία Παρασκευή

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται κοντά στην πλατεία του χωριού, είναι κι αυτή κυριολεκτικά πνιγμένη στο πράσινο, βρίσκεται χτισμένη δίπλα απο ένα ρυάκι, χαρακτηριστικός και εντυπωσιακός είναι ο αιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται δίπλα απο το εκκλησάκι.


Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Ιερός Ναός Αγίου Κων/νου και Ελένης δεσπόζει επιβλητικά στο Νότιο άκρο του χωριού. Σύμφωνα με την επιγραφή στην είσοδο του ναού, πιθανό χτίστηκε το 1971. Μια εντυπωσιακή πυκνή βελανιδιά στέκεται στην είσοδο της μεγάλης αυλής δίνοντας ένα τόνο δροσιάς και ηρεμίας στο χώρο.

Τριγύρω τα πανύψηλα σκουρόχρωμα κυπαρίσσια με το αυστηρό τους περίγραμμα περιβάλλουν το χώρο του ναού με την εκτός χρόνου ατμόσφαιρα του, της ειρήνης και της ηρεμίας. Που τη διακόπτουν μόνο τα χτυπήματα της καμπάνας.


Αγιος Αθανάσιος
Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται ψηλά στο χωριό, χτίστηκε περίπου το 1969-1970, γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου.

Πεζοπορία στο Δροσοχώρι

Γνωρίστε μια μοναδικής ομορφιάς διαδρομή στο Δροσοχώρι που αποτελεί κρυμμένο θησαυρό της φύσης.

Αποδράστε από την πόλη και τη ρουτίνα της καθημερινότητας τελικά, πολλές φορές η ομορφιά είναι δίπλα μας και εμείς την προσπερνάμε.

Γνωρίστε μια μοναδικής ομορφιάς διαδρομή στο Δροσοχώρι που αποτελεί κρυμμένο θησαυρό της φύσης.. 




Η φύση είχε κέφια και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό ρέμα, με μικρούς καταρράκτες με πεντακάθαρα νερά δίπλα στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διαδρομή ξεκινά από ένα πέτρινο κανούλι (παραδοσιακή βρύση) με πεντακάθαρο νερό, 50 μέτρα από το κέντρο της πλατείας, η ασφαλτοστρωμένη διαδρομή προς το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας ελίσσεται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και κάτω από αιωνόβια πλατάνια που συχνά κρύβουν τον ουρανό. 

 

 


Στην μεγάλη ανηφορική στροφή, πριν φτάσουμε στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, σταματάμε αριστερά όπου ξεκινά το μονοπάτι, ένας βατός χωματόδρομος δίπλα στο ρέμα.  Το κελάρυσμα του νερού που καλύπτει τον ήχο των βημάτων δίνει σιγά σιγά την θέση του στον θόρυβο του καταρράκτη που σχηματίζει μεγάλη λιμνούλα. Οι πιο τολμηροί, μπορούν να βουτήξουν στη δροσερή και πεντακάθαρη λιμνούλα που σχηματίζεται.

Ακολουθούμε το μονοπάτι, όπου κινείται παράλληλα με την κοίτη του ρέμματος, διασχίζοντας όλο το φαράγγι, συναντώντας μικρούς φυσικούς καταρράκτες, σκεπασμένους από αιωνόβια πλατάνια και άλλα αυτοφυή δέντρα.












Η διαδρομή αυτή, πέρα από τη μαγεία της ανάβασης, κρύβει μικρές εκπλήξεις, καθώς το μεγαλείο της φύσης γίνεται ακόμη πιο έντονο, με τους μικρούς καταρράκτες, σαν να ξεπηδάνε μέσα από τον πίνακα του πιο διάσημου ζωγράφου, θα εντυπωσιάσουν και θα εξαγνίσουν το μυαλό και την ψυχή, με το γνώριμο ήχο του νερού που πέφτει και τις διαβρωμένες από την υγρασία πέτρες, να κυριαρχούν στην απόλυτη ηρεμία της φύσης. 



Ο καθαρός αέρας της εξοχής, το ημιορεινό τοπίο, η φύση, η γεμάτη αντιθέσεις διαδρομή θα σας αναζωογονήσουν.


Το μεγαλείο των τοπίων, η διακριτική γοητεία των ανεξερεύνητων εν πολλοίς θησαυρών της περιοχής, η φύση, το καθαρό νερό των πηγών και ο καθαρός αέρας δένουν όλα όσα χαρακτηρίζουν την ονομασία του χωριού μας, Δροσοχώρι 





Κεντρική πλατεία Δροσοχωρίου




    




www.drosoxori-ioannina.blogspot.com
www.romiazirou.blogspot.gr

1 σχόλιο:

panos017 είπε...

“Ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές που συμμετείχαν για αυτή την πολύ σοβαρή δουλειά που κάνατε για να αναδίδεται του μεγάλο πολιτισμό της χώρας μας, να είστε υπερήφανοι για όσα μας προσφέρετε έχετε την εκτίμησή όλων όσων αγαπούν την παράδοση και δεν χάσανε ακόμα,το δρόμο τους”