Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Η φοροδιαφυγή και οι έλεγχοι έχουν χρώμα; Πόση υποκρισία από πολίτες και πολιτικούς σε ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι μείζον!!!


«Θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμα», «αυτά είναι κόλπα της Τρόικας».

Είναι ορισμένες από τις φράσεις που ακούστηκαν στη Ρόδο από μικροπωλητές και κατοίκους που επιτέθηκαν στο κλιμάκιο των εφοριακών οι οποίοι πήγαν να κάνουν ελέγχους. Μικροπωλητές δεν είχαν άδειες, αποδείξεις ή άλλα παραστατικά ούτε λόγος και γενικώς το συνηθισμένο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί στα εμποροπανηγύρια που λαμβάνουν χώρο κάθε καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. 
Τα ήθη και τα έθιμα μπαίνουν μπροστά και όλοι καθαρίζουν έτσι. Πέφτει και καμιά σφαλιάρα, ρίχνουν και μερικά βρισίδια στους εφοριακούς και όλα καλά, το χάος και η φοροδιαφυγή γίνεται καθεστώς. Μόλις όμως το λες αυτό στους αντιδρώντες σου απαντούν: «Οι πάγκοι σας πείραξαν, η μεγάλη φοροδιαφυγή γιατί δεν χτυπιέται. Τα λαμόγια οι επιχειρηματίες γιατί δεν συλλαμβάνονται;» 
Έχουν εν μέρει δίκιο, όμως, με αυτές τις δικαιολογίες διαιωνίζεται ένα πρόβλημα τεράστιο για την Ελλάδα. Μόλις πας να αγγίξεις τη φοροδιαφυγή σε ένα μέρος σου λένε γιατί δεν πας στο άλλο. Μόλις χτυπάς τα πανηγύρια που δεν κόβουν ούτε μια απόδειξη και όλα είναι μαύρα σου λένε γιατί δεν πιάνεις τα μεγάλα ψάρια. 
Η λογική του να καεί το σπίτι του γείτονα αρκεί να γλιτώσει το δικό μας. Η λογική της καταστροφής των πάντων αρκεί να μη θιγούν τα ήθη και τα έθιμα. 
Και βεβαίως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι. κόλπα της τρόικας. Αλλά οι Ροδίτες που βρίζουν τους εφοριακούς γιατί τόλμησαν να κάνουν το καθήκον τους (και προφανώς δεν λαδώθηκαν για να σταματήσουν) φωνάζουν γιατί δεν έχουν νοσοκομεία, σχολεία ή καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Κι όχι μόνο οι Ροδίτες αλλά και όλοι οι Έλληνες ασκούν κριτική στην κεντρική εξουσία ή στους δήμους αλλά ποτέ δεν αναρωτιούνται από που βρίσκονται οι πόροι για κοινωνική πολιτική. Μήπως από τους φόρους; Κι αν δεν πληρώσει κανείς πώς θα μπορεί το κράτος να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις των πολιτών; Μήπως με δανεικά από την τρόικα; Φαύλος κύκλος. 
Από την άλλη, αν πληρώνουν μόνο τα κορόιδα που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι ή οι τίμιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, πόσο σοβαρό και δίκαιο είναι αυτό το κράτος; 
Να φανταστούμε ότι σε άλλα κράτη τα πανηγύρια δεν είναι στο απυρόβλητο με το πρόσχημα των ηθών και εθίμων. Εκεί λογικά θα κόβονται αποδείξεις, θα υπάρχουν άδειες, δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα είναι εν πάση περιπτώσει ένα κράτος. για τα πανηγύρια σαν το ελληνικό. Αλλά γι' αυτό δεν φταίει το κράτος αλλά οι ίδιοι οι πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Και αν δεν αλλάξει η νοοτροπία η φοροδιαφυγή θα διαλύσει το κράτος κι εμείς θα ψάχνουμε για δικαιολογίες για το πώς αυτό το κράτος διαλύθηκε. 
Αλλά να θυμίσουμε και κάτι επί τη ευκαιρία. Όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ ένα αντίστοιχο περιστατικό έγινε στην Ύδρα τον Αύγουστο του 2012. Τότε εφοριακοί ήλεγξαν μια ταβέρνα κι αν θυμάστε είχε γίνει σοβαρό επεισόδιο. Τότε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεσηκωθεί μιλώντας για αυταρχισμό. Να θυμίσουμε κάποιες αναφορές μόνο. Ο πολλά βαρύς Θ. Δρίτσας, τότε βουλευτής και σήμερα υπουργός είχε πει: «Η κυβέρνηση είναι σε πανικό, αντιμετωπίζει για μια ακόμα φορά τον λαό ως εχθρό και γι' αυτό είναι επικίνδυνη. Για μια ακόμα φορά, τέλος, αποδεικνύεται η υποκρισία της κυβέρνησης αφού ο καθένας γνωρίζει ότι με τέτοια σώου η φοροδιαφυγή όχι μόνο δεν χτυπιέται αλλά αντίθετα διογκώνεται και οι «πονηροί» τρίβουν τα χέρια τους σε βάρος πάντα των «κορόιδων», που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους». 
Ο δε Μ. Γλέζος είχε αναφέρει ότι πρόκειται για εκστρατείες τύπου Ύδρας προκειμένου να συγκαλυφθούν άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για σόου. 
Που είναι τώρα όλοι αυτοί με τους πρώτους ελέγχους στην πρώτη φορά αριστερά; Που είναι όλοι οι δήθεν που κραυγάζουν όταν είναι στην αντιπολίτευση και κάνουν τις κότες τώρα; Ή μήπως η φοροδιαφυγή όπως και οι έλεγχοι έχουν χρώμα; Δεν είναι το ίδιο πρόβλημα για όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα χρόνια; Πόση υποκρισία από πολίτες και πολιτικούς σε ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι μείζον; Αλλά εμείς ασχολούμαστε με τον Λαφαζάνη και τη Ζωή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: