Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Oι "πατριώτες" που θέλουν με μαρκαδόρο να διαγράψουν το χρέος και οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης


Όλοι συμφωνούμε ότι το χρέος θα πρέπει να μειωθεί η ακόμη και να εξαφανιστεί, αν αυτό το τελευταίο είναι εφικτό. Εκεί που διαφωνούμε είναι στο πως θα συμβεί μία τόσο καλή εξέλιξη. Διότι υπάρχουν και εκείνοι που έχουν μία άκρως επαναστατική πρόταση: Να διαγράψουμε το χρέος και να τελειώσουμε. Δεν μας αρέσει, βρε αδελφέ, να χρωστάμε. Γι΄αυτό παίρνουμε τον μαρκαδόρο, τραβάμε μία γραμμή και καθαρίσαμε. Πατριώτες μου! 


Ας το τολμήσουμε, μας λένε και καμαρώνουν για την εξυπνάδα που μόλις ξεστόμισαν. Βέβαια, τα λόγια δεν κοστίζουν. Το αντίθετο, αυτού του είδους η ρητορική μπορεί να φέρει ψήφους για όποιον πολιτικό την επιλέξει. Για ευθύνη να μην γίνεται λόγος. Όσο για εκείνους που προσπαθούν να αντιπαραθέσουν λογικά επιχειρήματα στις χαοτικές θεωρίες της διαγραφής του χρέους, η απάντηση είναι  έτοιμη: "Προδότη".

Ας μας εξηγήσουν, λοιπόν, καλύτερα την... πατριωτική αυτή θεωρία τους. Τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα που η Ελλάδα θα αποφασίσει να μην αναγνωρίσει το χρέος της. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ανέντιμης κίνησης.  Κάποιος θα πρέπει να τους πει ότι υπάρχουν και συναλλακτικά ήθη και ότι η τυχόν παραβίασή τους μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Κι εν πάση περιπτώσει, τι τους έχουν μάθει στο σχολείο ή στο κατηχητικό; Τι θα πρέπει να κάνει ένα καλό Χριστιανόπουλο;  Να πηγαίνει στον περιπτερά και να βουτάει τις τσίχλες από το ράφι; 

Κι επειδή ξέρουν ότι η "πρότασή" τους είναι αντίθετη στην ηθική και στην κοινή πρακτική, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο. Κι έτσι κατηγορούν τους δανειστές της χώρας ως τοκογλύφους. Τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή, που μας δανείζουν με euribor συν 0,5%. Κι είναι αυτό τοκογλυφικό επιτόκιο; Αλλά είπαμε! Τα λένε επειδή με κάποιον τρόπο θα πρέπει να δικαιολογήσουν μία πραγματικά άτιμη πρόταση. Και ποιούς λένε τοκογλύφους; Τους λαούς της Ευρώπης που μας δανείζουν. Τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. 

Είναι άλλο θέμα ότι μπορεί και πρέπει να γίνει κούρεμα κι άλλο η μονομερής διαγραφή χρέους. Είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Αλλά, συνεχίζουν να χαϊδεύουν αυτιά. Γιατί όχι; Αφού υπάρχουν άνθρωποι που τους πιστεύουν, καλά κάνουν κι αυτοί και πουλάνε "πατριωτικά παραμύθια".

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πρόταση αυτή συμφωνούν όλα τα "άκρα".  Κι αναδεικνύουν έτσι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η χώρα. Η αντίδραση του ελληνικού λαού στο φαύλο πολιτικό κατεστημένο των προηγούμενων δεκαετιών ήταν η ανάδειξη ακραίων και επικίνδυνων απόψεων για την κοινωνία και την χώρα. Κι όσοι αναρωτιούνται πόσο πιο άσχημα μπορούν να εξελιχτούν τα πράγματα, ας φανταστούν την Ελλάδα την επομένη μιας μονομερούς διαγραφής  του χρέους. Βλέπετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυτοκτονήσει κανείς. Ένας εξ αυτών είναι ο "πατριωτικός"... 

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: