Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Τα πλαστά πτυχία, οι συνδικαλιστές και η ...σιωπή τους!


Προσπαθώ να καταλάβω πώς γινόταν οι προσλήψεις στο δημόσιο με .πλαστά πιστοποιητικά. Υποθέτω πως ανταποκρινόμενοι σε κάποιον διαγωνισμό ή προκήρυξη θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονταν σε κάποιο γραφείο κάποιας υπηρεσίας, όπου κάποιοι ήδη δημόσιοι υπάλληλοι υποτίθεται θα έλεγχαν τα πιστοποιητικά των υποψηφίων. 


Οπότε συνέβαιναν, μάλλον, δύο πράγματα:

 α) Οι υπάλληλοι βαριόντουσαν να σηκώσουν το τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του πανεπιστημίου και να βεβαιωθούν πως το πτυχίο του διορισθέντα είναι γνήσιο.Κάτι που είναι πολύ πιθανό.
 β) Μέσα στο κόλπο ήταν κι αυτοί, είτε για να κερδίσουν χρήματα από τους πλαστογράφους μελλοντικούς συναδέλφους τους,είτε για να βολέψουν κολλητούς και συγγενείς τους. Κάτι που επίσης είναι πολύ πιθανό.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο η υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου να μας ενημερώνει πως όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στη δημοτική αστυνομία ο αριθμός των πλαστογράφων και παράνομα προσληφθέντων να κυμαίνεται από 5 ως 10%!

Όπως μου εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος το τελευταίο διάστημα τα ελεγκτικά κλιμάκια έχουν μείνει άφωνα με τις περιπτώσεις που .ανακαλύπτουν ή έστω αποκαλύπτουν. Ίσως δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν αποδειχθεί (εφόσον υπάρξει η βούληση γι'αυτό) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, η παραβατικότητα σε πλαστά πιστοποιητικά πρόσληψης να ξεπερνά τα 20.000 άτομα!

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή του Αθανάσιου Χρονόπουλου που διοικούσε την ΕΑΒ με πλαστό πτυχίο. Και είναι η χειρότερη γιατί ο κύριος αυτός ασκούσε διευθυντικά καθήκοντα σε μία.προβληματική ΔΕΚΟ, από αυτές που μονίμως καταγράφουν ζημιές και απομυζούν τους φορολογούμενους! Κι ήταν και υψηλόμισθος με .8000 ευρώ μηνιαίως . (Για τα έσοδα και έξοδα της ΕΑΒ έχω γράψει πρόσφατα τα καθέκαστα

Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι πώς η κυβέρνηση δεν μασάει τα λόγια της στο θέμα των ελέγχων και των απολύσεων των πλαστογράφων - τουλάχιστον όπως έχει εκφραστεί διαμέσου του Κυριάκου Μητσοτάκη - κι όπως ήδη φάνηκε από την άμεση ενέργεια του Σταϊκούρα να απολύσει τον διοικητή της ΕΑΒ,αλλά και τα μέλη όλου του ΔΣ της ΔΕΚΟ.

Εκείνο που θα έπρεπε όλους να μας προβληματίσει τώρα, είναι η απόλυτη σιωπή των κατά τα άλλα λαλίστατων συνδικαλιστών. Πού είναι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ με τον καταγγελτικό του τόνο, να κατακεραυνώσει τους πλαστογράφους δημοσίους υπαλλήλους; Οι δε. Συριζαίοι γιατί σιωπούν; Γιατί δεν κάνουν μία διαδήλωση, μία πορεία, έστω να γράψουν συνθήματα, να κλείσουν - ως συνήθως- δρόμους, κάτι τέλος πάντων ενάντια σε αυτούς που εξαπάτησαν τον Ελληνικό λαό και με ψεύτικα πιστοποιητικά και πτυχία εξασφάλισαν μισθούς και εργασιακή ασφάλεια στο δημόσιο;

Το ΚΚΕ γιατί δεν καταφέρεται εναντίον όσων εκμεταλλεύτηκαν το λαϊκό αίσθημα και προκάλεσαν ζημιά στις λαϊκές μάζες;

Να σημειώσω ότι οι απολύσεις αυτών που έχουν δώσει πλαστογραφημένα πιστοποιητικά και πτυχία είναι νομικά άμεσα εκτελεστές. Δεν χρειάζονται ούτε πειθαρχικά συμβούλια, ούτε χρονοβόρες διαδικασίες για να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων όπως με τους επίορκους. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 180 του Αστικού Κώδικα η άκυρη δικαιοπραξία είναι σαν να μην έγινε. Εφόσον είναι πλαστά τα πτυχία τους, παύουν να είναι υπάλληλοι με την αποκάλυψή τους.

Τελικά θα αποδειχθεί πιο εύκολο να ικανοποιήσουμε το αίτημα της Τρόϊκας για μερικές χιλιάδες απολύσεις. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για τεμπέληδες και υπεράριθμους ή υπαλλήλους που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας σε άνευ αρμοδιοτήτων υπηρεσίες για να τους απολύσουμε.

Μας αρκούν και περισσεύουν οι απατεώνες και οι πλαστογράφοι.

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ΑΣΕΠ σε δήμους,Νομαρχίες κλπ
έλεγχε το 10% των αιτήσεων και δη των επιτυχόντων