Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Η ανασφάλεια «διώχνει» τώρα και τους ηλικιωμένους. Πολλοί από τα χωριά μας εναγωνίως ψάχνουν μια θέση στα Γηροκομεία της Ηπείρου!


Μπορεί να αντιμετωπίζει τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, κυρίως εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που οφείλουν στο ίδρυμα ο ΟΓΑ και φυσικά ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και λόγω της έλλειψης μερισμάτων απ' τις μετοχές του στην Εθνική Τράπεζα, ωστόσο, το Γηροκομείο Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες» και το παράρτημά του, ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, παρέχουν φροντίδα υψηλής στάθμης προς τους 150 ηλικιωμένους πολίτες τους οποίους φιλοξενούν. Ως αποτέλεσμα, φέτος τα αιτήματα για μια θέση σ' αυτό αυξήθηκαν κατακόρυφα!


Από τη μία το Γηροκομείο διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται συχνά με αυταπάρνηση για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, ενώ από την άλλη τόσο η τοπική κοινωνία όσο και φορείς όπως το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία και στηρίζουν το σημαντικό έργο του, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην ομαλή λειτουργία του Γηροκομείου.

Κανένα κενό κρεβάτι!
Μεγαλύτερη από ποτέ είναι η ζήτηση φέτος για θέσεις στο Γηροκομείο Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες». Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έχουν κατατεθεί στο ίδρυμα 50 καινούριες αιτήσεις από οικογένειες ηλικιωμένων της περιοχής μας, οι οποίες όμως δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν αυτή τη στιγμή, αφού το Γηροκομείο και το παράρτημά του δεν διαθέτουν ούτε μία κενή κλίνη από τις 150 συνολικά που έχουν στη δυναμικότητά τους! 
Οι «Ζωσιμάδες» έχουν υπερκαλυφθεί, ενώ ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, που πρωτολειτούργησε μόλις πριν από λίγους μήνες, διαθέτει σήμερα 31 κρεβάτια, για να λειτουργήσει όμως πλήρως απαιτούνται νέες προσλήψεις που αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνουν!

Ο Διευθυντής του Γηροκομείου
Πού οφείλεται αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον φέτος για ένα κρεβάτι στο Γηροκομείο; Ο Γενικός Διευθυντής του Πέτρος Τσόδουλος μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», κάνει λόγο για τις πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης που προσφέρει το ίδρυμα στους ηλικιωμένους τους οποίους φιλοξενεί. «Ο καθένας θέλει να έχει τον άνθρωπό του σε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο περιβάλλον», τονίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημειώνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο φόβος που έχει δημιουργηθεί στα χωριά του Νομού μας, μετά τα περιστατικά εγκληματικότητας του τελευταίου χρόνου, ο οποίος ωθεί αρκετούς ηλικιωμένους κατοίκους τους στην αναζήτηση μιας ασφαλέστερης λύσης διαβίωσης.





Υπάρχουν προβλήματα
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γηροκομείο είναι λίγο - πολύ γνωστά, αφού ουσιαστικά το ίδρυμα έχει να λάβει μερίσματα από τις μετοχές του Κληροδοτήματός του στην Εθνική Τράπεζα, που είναι και το μεγάλο περιουσιακό του στοιχείο, πέντε χρόνια περίπου, ενώ δεν διαφαίνεται. φως στον ορίζοντα ότι θα αλλάξει κάτι.
«Όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι πληρωνόμαστε με καθυστέρηση, ενώ υπάρχουν και οφειλές προς τους προμηθευτές, για τις οποίες έχουμε κάνει διακανονισμό μαζί τους», τονίζει ο κ. Τσόδουλος. Τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά, όπως λέει, αφού στο κεντρικό ίδρυμα και στο παράρτημά του εργάζονται σήμερα 58 υπάλληλοι, για τους οποίους απαιτούνται μηνιαίως 48.000 ευρώ για μισθοδοσία και 30.000 ευρώ για τις εισφορές προς το ΙΚΑ.

Τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ
Ωστόσο, το ίδρυμα δεν θα αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα, όπως αναφέρει ο Διευθυντής του, αν ο ΟΓΑ και ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλλαν τις οφειλές τους προς αυτό για τους ηλικιωμένους ασφαλισμένους τους που περιθάλπει!
Το ποσό των οφειλών προς το Γηροκομείο είναι εντυπωσιακό και ανέρχεται στις 580.000 ευρώ! Παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το πότε ακριβώς θα καταβληθούν οι οφειλές. Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Τσόδουλος, το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. Απ' τα 52 ιδρύματα χρονίων παθήσεων της χώρας μας μόνο τα δύο δεν έχουν πρόβλημα κι αυτό επειδή έτυχε να διαθέτουν δική τους περιουσία.

Στηρίζουν το Γηροκομείο
Σημαντικό ρόλο για την απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου, εκτός από την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού του, παίζει, σύμφωνα με τον κ. Τσόδουλο, η βοήθεια που προσφέρουν τοπικές επιχειρήσεις, ιδιώτες, παράγοντες και φορείς. Ιδιαίτερη δε μνεία κάνει στους προμηθευτές του ιδρύματος, οι οποίοι δείχνουν κατανόηση στα προβλήματα και υπομονή για την εξόφλησή τους. «Προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες, να μην μειωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους. Δεν κάνουμε πολυτέλειες, όμως προσπαθούμε να υπηρετούμε τους φιλοξενούμενους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και γίνεται μια συλλογική δουλειά γι' αυτό», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος»
Αξίζει να αναφερθεί εδώ η σημαντική οικονομική βοήθεια που προσφέρει εδώ και αρκετό καιρό στο Γηροκομείο το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», χάρη στην οποία καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων του. Τα χρήματα αυτά διατίθενται το χειμώνα για προμήθεια πετρελαίου, για τα φάρμακα των ηλικιωμένων και άλλες δαπάνες που είναι απαραίτητες. Μάλιστα, η ενίσχυση αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, εφόσον φυσικά το Γηροκομείο ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όπως έχει δεσμευθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: