Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ασφαλισμένα στον ΟΓΑ θα μείνουν τελικά τα καφενεία των χωριών. Δήλωση Υφυπ. Εργασίας απ' τα Γιάννενα.!

Αλ. Καχριμάνης: Ας γίνει μια ειδική κατηγορία για επαγγελματίες.

Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα παραμείνουν αγρότες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται συμπληρωματικά σε μικρά χωριά, λειτουργώντας καφενεία, κουρεία, μπακάλικα και άλλα μικρά καταστήματα! 

Αρκεί φυσικά η επαγγελματική τους δραστηριότητα να έχει αυστηρά τοπικό χαρακτήρα, γιατί υπάρχουν και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται το ισχύον καθεστώς προκειμένου να καταβάλλουν μειωμένες εισφορές! 
Αλλαγές, πάντως, θα υπάρξουν, αφού ετοιμάζεται μια ευνοϊκή ρύθμιση, που θα επιτρέψει σε πιο πολλούς απ' τους εξαιρούμενους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να μεταταγούν στον ΟΑΕΕ.
Τα παραπάνω διευκρίνισε το Σάββατο απ' τα Γιάννινα ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, βάζοντας ουσιαστικά τέλος σε μία συζήτηση που από καιρό προκαλεί αντιδράσεις και στην Ήπειρο, με πιο πρόσφατη αυτή του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος έστειλε σχετικό έγγραφο τόσο προς τον Υπουργό Εργασίας όσο και προς τον Πρωθυπουργό, ενώ επανήλθε χθες με δηλώσεις του, ζητώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο! Αντιδράσεις δικαιολογημένες φυσικά, αφού σε περίπτωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά, αυτοί δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις εισφορές, με αποτέλεσμα να σβήσει κάθε συναφής δραστηριότητα σ' αυτά.

Σημαντικό θέμα
Ερωτηθείς για το πού τελικά θα ασφαλίζονται επαγγελματίες των χωριών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, ο Β. Κεγκέρογλου τόνισε το Σάββατο ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια και τις τοπικές κοινωνίες και τον επιχειρηματικό κόσμο και τα ασφαλιστικά ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσδιάκριτα τα όρια για το τι ισχύει, όπως είπε και πρόσθεσε πως «αυτά που ισχύουν ως τώρα λένε ότι ο έχων δραστηριότητα που αφορά τον αγροτικό τομέα ή τη μεταποίηση του αγροτικού προϊόντος που ο ίδιος παράγει, είτε δραστηριότητες που ασκούνται τοπικά, έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ και ιδιαίτερα όταν έχουν εισόδημα απ' τον αγροτικό τομέα».

Κάποιοι εκμεταλλεύονται.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, πολλοί εκμεταλλευόμενοι αυτό το καθεστώς, μεταφέρουν την έδρα τους σ' ένα μικρό χωριό, αλλά έχουν υπερτοπική δραστηριότητα και λειτουργούν σ' ένα πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με εκείνους που παρέμειναν στην πόλη. «Η διαδικασία αυτή δημιουργεί προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι έχει κατατεθεί, όμως δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα, σχετική πρόταση, που λέει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία χαμηλή κατηγορία ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους απ' αυτούς που σήμερα για διάφορους λόγους έχουν ζητήσει εξαίρεση και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, να ασφαλιστούν πλέον στον ΟΑΕΕ. Κι αυτό όμως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά.

Δε θα φύγουν απ' τον ΟΓΑ
Πάντως, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ρητά προχθές ότι «κανείς από αυτούς που ασκούν δραστηριότητα συναφή με τον αγροτικό τομέα ή που ασκούν τοπικά τη δραστηριότητά τους και περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις του ΟΓΑ δεν υποχρεώνεται να μεταταγεί στον ΟΑΕΕ. Αντίθετα, στον ΟΑΕΕ θα πάνε όλοι όσοι εκμεταλλευόμενοι αυτό το καθεστώς, έχουν υπερτοπική δραστηριότητα και ανήκουν σε κατηγορίες επαγγελμάτων που δεν εξαιρούνται».
Φυσικά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επαγγελματιών που χρήζουν διευκρίνισης και ο Β. Κεγκέρογλου έκανε γνωστό ότι αρμόδια επιτροπή κρίνει τι πρέπει να ισχύσει για την ασφάλισή τους.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Ξεκάθαρες απαντήσεις ζήτησε πάντως χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ερωτηθείς για την πρόθεση του ΟΑΕΕ να επιβάλλει  εισφορές σε αγρότες που είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και ασκούν συμπληρωματικές δραστηριότητες σε χωριά.
«Οι πολλές μαμές βγάζουν το παιδί στραβό», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι «προ καιρού είχε προκύψει ένα ανάλογο θέμα με τους μικρούς ξενώνες, που είχαν προέλθει από τα αγροτο - τουριστικά προγράμματα. Μάλιστα, το ζήτημα έχει διευθετηθεί σε μονάδες μέχρι 10 δωμάτια. Θεωρώ ότι έχουν υποχρέωση να δουν και αυτό το θέμα σοβαρά». 

Μια ειδική κατηγορία
Ο Αλ. Καχριμάνης σημείωσε ότι ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός οργανισμός μπορεί να έχει και μια ειδική κατηγορία για κάποιους που ασχολούνται και με άλλα θέματα εκτός από τα αυτοτελή αγροτικά, προσθέτοντας πως «όταν ένας έχει ένα καφενείο, ένα μπακάλικο, κάτι που εξυπηρετεί τους ανθρώπους της υπαίθρου, τους κατοίκους των χωριών, που τους μετράμε στα δάχτυλα, δεν έχουμε το δικαίωμα να του λέμε ότι δεν μπορεί να ασφαλίζεται πλέον στον ΟΓΑ». 
Και κατέληξε τονίζοντας ότι «θέλει σαφή τοποθέτηση, πως αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, έχοντας ίσως μια επιπλέον επιβάρυνση. Δεν μπορεί κάθε φορά που ψάχνουμε πως θα καλύψουμε ελλείμματα, να κατακρεουργούμε αυτούς που παράγουν».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: