Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Κομισιόν και ΔΝΤ βάζουν το μαχαίρι στο κόκκαλο της Δικαιοσύνης. Στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες Δικαστών Εισαγγελέων!


Η Έκθεση-Κόλαφος της Κομισιόν για την λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2013, δεν ήταν η πρώτη γεύση που έπαιρναν οι δανειστές μας για το τρόπο (μη) λειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης κάτι που στην ουσία υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την περιδίνηση.

Είχαν προηγηθεί δεκάδες καταγγελίες Ελλήνων πολιτών αλλά και επιχειρηματιών στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν αλλά και στο γραφείο της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Όλα αυτά οδήγησαν τους δανειστές στην διαπίστωση του αυτονόητου, ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν υπάρχει σωτηρία εάν δεν εξυγιανθεί η Δικαιοσύνη στις δύο χώρες. 

Έτσι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού», ο Μακ Γκρου σε απόρρητη έκθεσή του προς την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εισηγείται την άμεση εφαρμογή του Πόθεν Έσχες για όλα τα μέλη του Δικαστικού Σώματος. Από τους πλέον χαμηλόβαθμους έως εκείνους που βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης. Μάλιστα παρότι η Κύπρος δεν είναι στην δικαιοδοσία του εισηγήθηκε να γίνει έλεγχος σε όλα τα νομικά γραφεία-εταιρείες της Κύπρου τα οποία συστήνουν offshore εταιρείες.

Στην ίδια ρότα και η Κομισιόν η Έκθεση της οποίας επισημαίνει τις ανεπάρκειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως αυτές καταγράφονται στον Πίνακα Επιδόσεων του συστήματος δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα στον Πίνακα αναφέρεται πως στα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονται 509,5 ημέρες για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, περίπου δηλαδή τριπλάσιο αριθμό ημερών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακόμη διαπιστώνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην «ηλεκτρονική επικοινωνία δικαστηρίων και αντιδίκων» καθώς και ζητήματα αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αναφέροντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την «αντίληψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών», κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 4η χειρότερη θέση την ΕΕ 98η παγκοσμίως.

Επίσης, κάνει λόγο και για μεγάλο αριθμό δικηγόρων συγκριτικά με τον ελληνικό πληθυσμό καθώς και δικαστών, τονίζοντας ότι ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18,9 δικαστές ανά 100,000 κατοίκους, στην Ελλάδα για τον ίδιο αριθμό κατοίκων αντιστοιχούν 29,3 δικαστές.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν συνέταξε έναν «Πίνακα Επιδόσεων» για να συγκρίνει τα συστήματα Δικαιοσύνης των κρατών μελών, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τον τρόπο που μπορούν να επηρεάσουν τα δικαστήρια την οικονομική ανάπτυξη.

Η Κομισιόν λεει ότι η ποιότητα των εθνικών δικαστηρίων μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ΕΕ, καθώς η έλλειψη εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου σε ένα δικαστήριο μπορεί να έχει επίδραση στην ενιαία αγορά όπως επίσης και να υπονομεύσει τα δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων. 

Ο αγώνας του Καρχιμάκη.


Καταπέλτης για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και για την άρνηση Δικαστών και Εισαγγελέων να δημοσιοποιηθούν τα Πόθεν Έσχες τους ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης. Με αφορμή την Έκθεση της Κομισιόν είχε σημειώσει μεταξύ άλλων:

Όλα όσα κατα καιρούς είχαν αναδειχθεί και απο εμένα τον ίδιο, αναφορικά με τον ρόλο και την συνεισφορά της ελληνικής δικαιοσύνης, στην ανάπτυξη, την διεύρυνση του πλούτου και της παραγωγικής βάσης της χώρας μέσα στην κρίση.
Eπιβεβαιώνονται οι απόψεις μας, ότι η ελληνική δικαιοσύνη ή κάποιοι θύλακες της παρεμποδίζουν, αναχαιτίζοντας με τις καθυστερήσεις και την επί της ουσίας αρνησιδικία την ανάπτυξη, τα δημόσια έσοδα και κατά συνέπεια την ταχύτερη έξοδο της πατρίδας απο την κρίση και τις δυσκολίες .
Ο Μιχ. Καρχιμάκης έχει κατ΄επανάληψη ζητήσει την δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες των λειτουργών της Δικαιοσύνης μόνο που συνάντησε την σφοδρή αντίδρασή τους. Μάλιστα υπήρξε και από 5 Προέδρους Ενώσεων απάντηση την οποία θα έδινε στην δημοσιότητα ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.Παρουσιάζουμε τα σχετικά ντοκουμέντα
                                        
Καρχιμάκης. «Αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο (ν.4065/2012)για την δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες τους, οι ενώσεις Δικαστών, αυτοί που τάχτηκαν στην προάσπιση της εφαρμογής των Νόμων »

            Από λόγους αρχής και δημοκρατικής ευαισθησίας είμαι υποχρεωμένος να δώσω στη δημοσιότητα την κοινή επιστολή όλων των Δικαστικών Ενώσεων που επιχειρούν να απαντήσουν στις πρόσφατες δηλώσεις μου σχετικά με την ανάγκη να γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός το σύνολο των περιουσιακών  στοιχείων των Δικαστών της χώρας, κατά το γράμμα και το πνεύμα του πρόσφατου ν.4065/2012.

            Δυστυχώς, η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των λειτουργών της Ελληνικής Δικαιοσύνης, διέψευσε και την τελευταία ελπίδα μου να επικρατήσει το αναγκαίο πνεύμα διαφάνειας στον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης και να αρθεί η συνδικαλιστική της ηγεσία στο ύψος των σημερινών περιστάσεων, όπου το παλλαϊκό αίτημα για ισονομία, διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς, είναι ισχυρό, παρόν και  αδιαπραγμάτευτο.

            Οι κ. κ. εκπρόσωποι φαίνεται να μην κατανοούν τα αιτήματα των καιρών, να μην συμβαδίζουν με τις διαχρονικές αξίες που ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων  λειτουργών της Δικαιοσύνης.

            Αρνούνται προσχηματικά τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» τους, μη εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, αυτοί που τάχθηκαν στην προάσπιση της εφαρμογής των νόμων. 

            Δεν διανοούμαι βέβαια ότι φοβούνται τη δημοσιοποίηση για άλλο λόγο που σχετίζεται όχι τόσο με το «έσχες», αλλά με το «πόθεν».     

            Διερωτώμαι, όμως, γιατί επιλέγουν ως «φύλλο συκής» τον ανύπαρκτο κίνδυνο της δήθεν ύπαρξης κινδύνων σε βάρος τους από τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, ισχυριζόμενοι προκλητικά την δήθεν τέλεση ποινικών αδικημάτων «από κακόβουλους τρίτους»!

            Με τις αναχρονιστικές αυτές απόψεις  η συνδικαλιστική ηγεσία των Δικαστικών σωμάτων εμφανίζεται ως αναντίστοιχη με  το ανάστημα, την επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου που εκπροσωπεί. 

          Όταν το σύνολο της πολιτικής, τάξης της χώρας δημοσιοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία, οι Έλληνες δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να φοβούνται.

            Ο καθαρός ουρανός δεν πρέπει να φοβάται τις αστραπές.

Φοβούνται μόνον οι ελάχιστοι που επιλέγουν την απόκρυψη αντί του θάρρους.
  


Δεν υπάρχουν σχόλια: