Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Όχι τα σπίτια μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση που ορκίστηκε σκληρή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας, αδυνατεί να διαπραγματευτεί τα αυτονότητα, που είναι η παράταση σε πλειστηριασμούς εν μέσω κρίσης

stegastiki-pisti-kokkina-daneia.jpg

Τη δημιουργία ενός νέου πλέγματος προστασίας με το οποίο θα καλύπτεται η πρώτη κατοικία και των εχόντων πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή των εμπόρων, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να «κλείσει» το μείζον θέμα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών...

Μετά τη δεδηλωμένη βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την παύση της οριζόντιας προστασίας των κύριων ή μοναδικών κατοικιών των δανειοληπτών που οφείλουν έως και 200.000 ευρώ από τον εκπλειστηριασμό τους, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες δανειολήπτες, η κυβέρνηση αναζητεί μία οδό διαφυγής μέσω της οποίας και οι πλειστηριασμοί θα επιτρέπονται και οι τελικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη αλλά και σε μερίδα δανειοληπτών θα είναι θετικές.

Κρίνοντας ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο- τόσο με το ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) όσο και με τη βελτιωμένη έκδοσή του μέσω του πρόσφατου νόμου 4161/2013- είναι επαρκές για την προστασία των πραγματικά οικονομικά αδυνάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθετική πρωτοβουλία βάσει της οποίας θα προβλέπεται ότι από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας μπορούν να εξαιρεθούν και οι έχοντες πτωχευτική ικανότητα, οι οποίοι διατηρούν στο όνομά τους την πρώτη ή μοναδική κατοικία τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις χιλιάδες των μικροεμπόρων και εν γένει μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που εξαιτίας της κρίσης εξαναγκάστηκαν στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, τώρα απειλούνται και με την απώλεια της κύριας κατοικίας τους [naftemporiki]

Από το γράφημα διαπιστώνεται το μεγάλο ύψος των κόκκινων στεγαστικών συγκριτικά με τα καταναλωτικά δάνεια. Η αναλογία είναι περίπου τρία προς ένα όταν φίλος τραπεζικός μού εξηγούσε ότι σε παλαιότερα χρόνια ίσχυε το αντίστροφο. Ακόμη, η αναλογία είναι σε δις ευρώ και όχι στον αριθμό των δανείων, από τον οποίο μπορεί να διαπιστωθεί η ασυδοσία με την οποία λειτούργησαν οι τράπεζες παρέχοντας χρήματα με υψηλά επιτόκια και εγκλωβίζοντας κόσμο που δεν πληρούσε τις οικονομικές προϋποθέσεις για να διασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων. Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη ευθύνη στα κόκκινα δάνεια, είτε στεγαστικά είτε καταναλωτικά την έχουν οι ίδιες οι τράπεζες. 

Μη την προσθήκη των μικροεμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι Σαμαράς-Βενιζέλος επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι σε αντιφρονούντες βουλευτές, όπως η Τζάκρη, ο Πολύδωρας, ο Σιούφας κ.α., οι οποίοι έχουν δηλώσει ένθεν κείθεν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Ο Βενιζέλος ήδη έκανε ένα γεύμα σε βουλευτές και επιχείρησε να τους ψήσει μαζί με τα ψητά ενώ ο Σαμαράς ετοιμάζεται να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση αλλά με συναντήσεις στο κυβερνητικό μέγαρο. Η ευαίσθητη πλειοψηφία των 155 διαφαίνεται πως θα πεισθεί και αποσοβηθεί το κακό, καθώς μέχρι τον Μάιο δεν προβλέπεται κάποιο άλλο νομοσχέδιο που δύναται να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.

Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα σωθούν οι τράπεζες με τους πλειστηριασμούς όταν αυτοί θα μειωθούν κατά πολύ με αυτή την προσθήκη  που προαναφέρθηκε και μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ρεπορτάζ αλλά και από τους επικεφαλής της κυβέρνησης ότι θα μειωθούν κατά χιλιάδες; Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, οι πλειστηριασμοί θα είναι λίγοι και φυσικά σε μία χώρα στην οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία είναι σχεδόν μηδενικό. 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση που ορκίστηκε σκληρή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας, αδυνατεί να διαπραγματευτεί τα αυτονότητα. Και το αυτονόητο σε αυτή την περίπτωση είναι η παράταση σε πλειστηριασμούς εν μέσω κρίσης. Άλλωστε, ελάχιστοι είναι αυτοί που σκοπίμως δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους περιμένοντας κάποια χαριστική ρύθμιση ή μια επανάσταση κατά του πολιτικού μας συστήματος. Και επαναλαμβάνω· οι άνθρωποι που θα χάσουν τα σπίτια τους, θα ΄ναι αυτοί που δε θα ΄χουν να χάσουν τίποτε πια και αυτοί θα είναι οι πραγματικά επικίνδυνοι, είτε όσον αφορά στη στροφή τους προς τον φασισμό είτε στην κάθοδό τους στους δρόμους στη βάση ενός τυχαίου γεγονότος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: