Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Άδωνι, προσοχή στο... κουκούτσι του βερύκοκου

Άδωνι, προσοχή στο... κουκούτσι


«Δεν είμαι ψυχολόγος ούτε εκπρόσωπος Τύπου άλλων υπουργών Οικονομικών». Με αυτή την απολύτως περιφρονητική φράση απάντησε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Κότχαους σε ερώτηση δημοσιογράφου που τον κάλεσε να... ερμηνεύσει μια δήλωση του Γ. Στουρνάρα στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».

Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι μέχρι τώρα η τρόικα διαβεβαιώνει πως είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος (μνημονίου), αλλά δεν γνωρίζει αν ο Στουρνάρας έχει υπόψη του τι θα προκύψει τους επόμενους μήνες. Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, αρμόδια να ελέγξει είναι η τρόικα. Εξ ίσου περιφρονητική και η συνέχεια.

Τι είχε δηλώσει ο… δυστυχής Στουρνάρας; Ό,τι ακριβώς και η... Μέρκελ. Δηλαδή πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο κούρεμα χρέους.

Γιατί; Επειδή μπορεί να μειώσει το χρέος της με άλλους τρόπους, όπως η χαλάρωση των όρων στα υφιστάμενα πακέτα «διάσωσής» της (μνημόνια).

Όχι, αυτό δεν το είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος, αντιθέτως, όπως σημείωσε χθες το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), επικαλούμενο συνέντευξη της καγκελαρίου που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Saarbrücker Zeitung, δεν επιθυμεί τη χαλάρωση των πιέσεων προς την Αθήνα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τι απάντησε, λοιπόν, ο κύριος Μ. Κότχαους στον Γ. Στουρνάρα; Πρακτικά ότι, την ώρα που η Γερμανία καίγεται βουτηγμένη στην προεκλογική αντιπαράθεση, δεν μπορεί ο κάθε «υπάλληλος» να εκφέρει γνώμη για το τι θα κάνει η Γερμανία μετρά τις εκλογές. Είτε συμφωνεί με τη Μέρκελ είτε όχι.

● Δουλειά, άλλωστε του Στουρνάρα, του Σαμαρά, του Βενιζέλου και των υπουργών τους δεν είναι να έχουν άποψη – και μάλιστα να τη λένε όποτε τους καυ… (συγγνώμη: όποτε τους καπνίσει) – αλλά να συνεχίσουν να μας «μεταρρυθμίζουν» τον αδόξαστο. Με κάθε κόστος και για τους κατ’ επίφαση κυβερνώντες και για τους δυστυχείς κυβερνώμενους.

● Δουλειά τους δεν είναι να έχουν άποψη – σωστή ή λάθος –, αλλά να κρατούν κολλημένο το δάχτυλο στη σκανδάλη και να εκτελούν: τόσο τις άνωθεν εντολές όσο και τα θύματα που απαιτεί ο Μινώταυρος του χρέους.

Η δήλωση του Κότχαους, λοιπόν, απλώς αποκαλύπτει σε δημόσια θέα την απύθμενη περιφρόνηση με την οποία το Βερολίνο αντιμετωπίζει την Αθήνα. Την απύθμενη περιφρόνηση με την οποία ο επικυρίαρχος αντιμετωπίζει το προτεκτοράτο του. Ούτε καν οι θλιβερές... υποσημειώσεις των τύποις κυβερνώντων δεν είναι ανεκτές.

Παρόμοια περιφρόνηση επέδειξε και ο επίσης Γερμανός Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και φερόμενος ως υποψήφιος – κάποια στιγμή – διάδοχος του Σόιμπλε, ο οποίος διερωτήθηκε απρεπώς την Κυριακή στο «Βήμα» ποια είναι η εναλλακτική – ως προς τη νυν κυβέρνηση – για την Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί η άρνηση Τσίπρα και Δραγασάκη να τον συναντήσουν. Αυτή την άρνηση – την οποία ομολογώ ότι δεν κατάλαβα πλήρως, όταν μάλιστα η Κουμουνδούρου διαμαρτύρεται όταν δεν της υποβάλλονται παρόμοια αιτήματα από άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε. – ο Γερμανός την «πλήρωσε» με δηλητηριώδη περιφρονητική αλαζονεία.

Αν και, για να είμαστε ειλικρινείς με όλους, αυτή η πρόκληση του Άσμουσεν ακόμη ζητεί μια απάντηση, την οποία δεν έλαβε στην ώρα της…

Πέστε να ’ρθουν ψυχολόγοι

Ο Στουρνάρας δεν γνωρίζουμε αν χρειάζεται ψυχολόγο, και μάλιστα Γερμανό – όπως ευθέως του υποδεικνύει ο Κότχαους – για να διερευνήσει τα αίτια του απύθμενου θράσους του να έχει… άποψη. Έστω, για τα μάτια του κόσμου και το «ξεκάρφωμα», βρε αδελφέ.

Γνωρίζουμε όμως ότι είναι κακός μαθητής και χρειάζεται φροντιστήριο. Και κανείς δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος δάσκαλος από τον συνάδελφό του επί της Υγείας, τον Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη. Ο οποίος, προφανώς, έχει πλήρως εμπεδώσει τον πολιτικό και επικοινωνιακό ρόλο που καλείται να επιτελέσει.

Λίγες μέρες πριν, είχε «στοιχηματίσει» με συνδικαλιστή ότι, αν γίνει έστω και μια απόλυση στον χώρο της υγείας, θα παραιτηθεί. Ήταν οι μέρες που, για να κλείσει μια σειρά νοσοκομεία, μετακόμιζε αιφνιδίως τους ταλαίπωρους ασθενείς.

Χθες, λοιπόν, ο ίδιος αυτός Γεωργιάδης, σε μια επίδειξη πλήρους περιφρόνησης προς τα δικά του θύματα, εν προκειμένω τους εργαζομένους στην Πολυκλινική Αθηνών, απηύθυνε διά του Mega την εξής φράση προς διαμαρτυρόμενους εργαζομένους: «Έπρεπε να σας απολύσουμε για να δείτε τι εστί βερίκοκο».

Άξιον «διερεύνησης» – από κάθε άποψη – το πολιτικό ήθος του υπουργού. Άξιος, προφανώς και ο υπουργικός μισθός του.

Ο εν λόγω υπουργός στην επαγγελματική του ζωή εμπορεύεται βιβλία. Το ότι τα πουλάει διά της τηλοψίας δεν είναι ούτε έγκλημα ούτε άξιο περιφρόνησης, όπως άστοχα υπαινίχθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας

Όταν, όμως, ένας πολιτικός που επαγγελματικά εμπορεύεται… βιβλία (τα όποια βιβλία, δεν έχει σημασία), πολλά εκ των οποίων μάλιστα εξυμνούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ξεχνά ότι «μέτρον άριστον» υπάρχει, θεωρητικά, ένα κάποιο ζήτημα.

Όμως για τον Σπυρίδωνα - Άδωνι δεν υπάρχει. Διότι, πολύ απλά:

Ο Σπυρίδων - Άδωνις, όταν ανέλαβε να φέρει εις πέρας την ανατεθειμένη από τους δανειστές «δουλειά», ήξερε πολύ καλά και τι του ανέθεσαν και ότι θέλει να το κάνει. Δεν έλεγε προηγουμένως αδιανόητες σαχλαμάρες, τύπου Στουρνάρα, ότι δήθεν «η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα φέρει 17% ανάπτυξη».

Ο Σπυρίδων - Άδωνις δεν έχει αυταπάτες ότι… θα μειώσει το χρέος, ότι θα φέρει «ανάπτυξη» και ότι θα γίνει ήρωας, ο οποίος κάποτε να ανταμειφθεί πολιτικά με έναν ρόλο ανώτερο του σημερινού. Επίσης δεν είναι αρκετά… ψώνιο ώστε να πιστεύει πως οι Γερμανοί θα χαρίσουν οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα και ότι ο ελληνικός λαός θα τον περιβάλει μελλοντικά με αγάπη, ευγνωμοσύνη και αφοσίωση.

Ο Σπυρίδων - Άδωνις είναι ένας ψυχρός και ευφυής ρεαλιστής. Ως εκ τούτου δουλεύει για πάρτη του – και μόνον. Και γνωρίζει άριστα ότι, όπως στη μαφία, έτσι και στην τρόικα, η οποία δεν διαφέρει και πολύ από τη μαφία, αυτό που μετράει είναι η πλήρης, ειλικρινής, ανυποχώρητη και πάση θυσία αφοσίωση. Είτε μείνεις τελικά στρατιώτης είτε γίνεις «κάπο».

Ο Σπυρίδων - Άδωνις κάτι τύπους πολιτικά απαίδευτους σαν τον Στουρνάρα τους καταπίνει σαν μια μπουκιά. Όπως ένα... βερίκοκο.

Το μόνο που δεν γνωρίζουμε για τον Σπυρίδωνα - Άδωνι είναι αν έχει συνειδητοποιήσει ότι το βερίκοκο έχει στο κέντρο του «ένα κουκούτσι, να!», με το συμπάθιο. Ενδεχομένως όχι, αν έχουν δίκιο όσοι προσφάτως, με αφορμή ένα άλλο ζήτημα, του έχουν καταλογίσει «παχυλή αμάθεια».

Άλλωστε, αν δεν έχεις καν ιδέα τι είναι ο (κατά ορθογραφία αυτού του ιδίου Σπυρίδωνα - Άδωνι πάντα)... «Δημοκίδης» (!), όνομα το οποίο έδωσε στην εκστρατεία κατεδάφισης της υγείας, πώς να ξέρεις τι ακριβώς είναι ο καρπός της prunus armeniaca (βερικοκιά, για να μην τον παιδεύουμε τον ταλαίπωρο);

Από χθες πάντως γνωρίζουμε ότι ο Στουρνάρας ξέρει και παραξέρει «τι εστί βερίκοκο». Όταν, λοιπόν, με το καλό, ο υπουργός Οικονομικών προστρέξει για τα... «ιδιαίτερα μαθήματα» που λέγαμε στον υπουργό Υγείας, είναι βέβαιον ότι θα ανταλλάξουν πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Ενδεχομένως και… ψυχολόγους, αν λάβουμε υπ’ όψιν τον αφορισμό - προτροπή του κυρίου Κότχαους...


Δεν υπάρχουν σχόλια: