Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Οι αμυντικές βιομηχανίες παρασύρουν σε «λουκέτο» και τη Μεταλλουργική Ηπείρου; Το ενδεχόμενο να κλείσει προκαλεί νέες αντιδράσεις στην παραμεθόριο. Προχωρά η ...αναδιάρθρωση, όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη


Καθώς πλησιάζουμε στο φθινόπωρο, όλο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο να μπει τελικά «λουκέτο» στην Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, που ως θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση ή «ειδική εκκαθάριση» των τριών αμυντικών βιομηχανιών τη χώρας μας (Ε.Α.Σ., Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων  και ΛΑΡΚΟ).


Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών αποτέλεσε αντικείμενο της προχθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης και, όπως διαφάνηκε απ' αυτήν, η διαδικασία πρόκειται να προχωρήσει και σύντομα θα υπάρξουν νεότερα.
Το ενδεχόμενο αυτό «φουντώνει» για μία ακόμη φορά τις αντιδράσεις στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου, από πλευράς τοπικών φορέων αλλά και πολιτών που δεν θέλουν να στερηθούν μια επιχείρηση με διαχρονική και πολύπλευρη προσφορά για τον τόπο τους, από την οποία εξάλλου ζουν δεκάδες ντόπιες οικογένειες, όπως έγραψε ξανά πρόσφατα ο «Π.Λ.».
Παράλληλα, η πιθανότητα η Μεταλλουργική να οδηγηθεί σε «λουκέτο» προκαλεί αντιδράσεις και από πλευράς βουλευτών και κομμάτων, που σε ανακοινώσεις τους τονίζουν την σημασία της Βιομηχανίας για την παραμεθόριο του Νομού Ιωαννίνων και ζητούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Διακυβεύεται το μέλλον
Το μέλλον της Μεταλλουργικής Ηπείρου, που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια στο Κεφαλόβρυσο, ελάχιστα χιλιόμετρα απ' τα σύνορα με την Αλβανία, απασχολώντας στις μέρες μας συνολικά 63 εργαζομένους, κατοίκους στην συντριπτική τους πλειοψηφία της περιοχής, διακυβεύεται από τα κυβερνητικά σχέδια που έχουν ως στόχο την ιδιωτικοποίηση των τριών αμυντικών εταιρειών εντός του 2014, ή τη διευκόλυνση πώλησης επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους, προκειμένου να «καταστούν βιώσιμες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας.

Δεν έχει χρέη!..
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Μεταλλουργική αυτή καθαυτή είναι μια υγιής εταιρεία που μπορεί να εξοφλεί χωρίς προβλήματα τις υποχρεώσεις της (μισθούς εργαζομένων, Εφορία, ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ κ.λ.π.), ενώ και η παραγωγή της βρίσκεται σε καλά επίπεδα, ειδικά χάρη στη συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την κοπή δισκίων του ευρώ. 
Παρόλα αυτά, ενδέχεται να  ακολουθήσει την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στα οποία υπάγεται, που ως σύνολο αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα! 

Αντίδραση Χρ. Μαντά
Μετά την προχθεσινή κυβερνητική σύσκεψη που οδηγεί στο τελικό στάδιο τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας μας και κατ' επέκταση και της Μεταλλουργικής, έντονη υπήρξε η αντίδραση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, ο οποίος σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του κάνει λόγο για «σχεδιαζόμενο έγκλημα σε βάρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων». Δίνοντας έμφαση στην περίπτωση της Μεταλλουργικής, ο κ. Μαντάς τονίζει πως αυτή «είναι μια επιχείρηση που έχει παρόν και μέλλον, μία επιχείρηση που στηρίζει ουσιαστικά την παραμεθόριο του Νομού Ιωαννίνων». Όπως αναφέρει, τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» και «ειδικής εκκαθάρισης» οδηγούν σε απολύσεις, εκποίηση του ενεργητικού των εταιριών και μετακύλιση του σημερινού χρέους στον φορολογούμενο πολίτη.

«Να βρεθεί λύση.»
Ο βουλευτής καλεί τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας να έρθουν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να αναζητηθεί μια ευρέως αποδεκτή λύση, προσθέτοντας με έμφαση ότι «η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δεν πρέπει να εκποιηθεί, η Μεταλλουργική δεν πρέπει να κλείσει»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: