Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μαθαίνοντας «τι εστί βερίκοκο».


Ήταν μία είδηση ρουτίνας: Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπέγραψαν συμφωνία για ένα πρόγραμμα δωρεάν σίτισης στα σχολεία για τους μαθητές - όλο και περισσότεροι - των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Έτσι, η Πολιτεία παραδέχεται επισήμως ότι υπάρχει επισιτιστική κρίση στη χώρα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαφημίζει το «πρωτογενές πλεόνασμα» ως τη νέα μεγάλη ιδέα που θα φέρει την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.  

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε σήμερα (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) τα λεγόμενά του εναντίον των εργαζόμενων στην Πολυκλινική Αθηνών που διαμαρτύρονται για τη μετακίνησή τους στον Ευαγγελισμό («έπρεπε να σας απολύσουμε για να καταλάβετε τι εστί βερίκοκο») τονίζοντας: «Μπορεί ο τόνος μου να ήταν υπερβολικός, όμως όχι όσα είπα. Είμαι εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, είμαι επιχειρηματίας. Εμείς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουμε πλήρη εργασιακή ανασφάλεια και όταν κάνουν κάποιοι φασαρία για μετακίνηση ενός χιλιόμετρου ε, αυτό μας βγάζει από τα ρούχα μας».
Αντίθετα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης που αντιλαμβάνεται τουλάχιστον το βασικό, ότι οι «διαθέσιμοι» δεν αντιδρούν για τη μετακίνηση ενός χιλιομέτρου, αλλά επειδή φοβούνται πως μπήκαν στον προθάλαμο της απόλυσης, προανήγγειλε (μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ) ότι θα ζητήσει παράταση για την υπαγωγή άλλων 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας το Δεκέμβριο.
Σήμερα, άλλωστε, είναι η μέρα που θα ανακοινωθούν προσλήψεις 50.000 στους Δήμους της επικράτειας, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθούς 490 ευρώ (άνω των 25 ετών) και 427 (κάτω των 25 ετών). Την ίδια ώρα, περίπου 10.000 παιδιά μένουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών και αναζητούνται περίπου 20 εκ ευρώ για να βρεθεί λύση της τελευταίας στιγμής προκειμένου να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση (διαφορετικά θα μείνουν σπίτι).
Σήμερα, επίσης, θα συνεδριάσουν οι ΕΛΜΕ προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, με την ΟΛΜΕ να προσανατολίζεται σε απεργία διαρκείας και την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου "είτε έτσι είτε αλλιώς".
Από όποια πλευρά και αν το εξετάσει κανείς, το success story είναι μια κατασκευή που τρίζει. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ανακοίνωσε στοιχεία που δείχνουν χαμηλό τριετίας για τις εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2013 το οποίο οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας.
Η κυβέρνηση σηκώνει μπαϊράκι στην Τρόικα με διαρροές και παρόλα αυτά δυσκολεύεται να διατηρήσει μια εικόνα συνοχής. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραϊτης εξέδωσε μια ανακοίνωση γεμάτη αιχμές εναντίον των κυβερνητικών στελεχών που διαδίδουν ότι θα αποφασιστεί άρση της προστασίας των επαγγελματικών μισθώσεων. Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, διαβεβαιώνει ότι το μνημόνιο απλώς προβλέπει να επανεξεταστεί το θέμα και ζητά από τους αρμόδιους αυτοσυγκράτηση για να μην επαναληφθεί μια ενδοκυβερνητική κρίση τύπου πλειστηριασμών.
Και ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας ξιφούλκησε εναντίον του Γ. Στουρνάρα επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση που του έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση για τη λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών εδώ και τους ελέγχους που έχουν γίνει. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει σκοτάδι πάνω από το βασίλειο των off shore και καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου. Τι πιο βαρύ θα έλεγε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης;
Αυτά, ενώ το ελληνικό πρόβλημα κυριαρχεί στη γερμανική προεκλογική αντιπαράθεση. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Π. Στάινμπρουκ προκάλεσε για άλλη μια φορά την Α. Μέρκελ να πει την αλήθεια στο γερμανικό λαό, η καγκελάριος απάντησε ότι δεν ξέρει τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα αλλά ξέρει πως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι πιέσεις.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζ. Γκάμπριελ θυμήθηκε ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του Γκ. Σρέντερ, ενώ εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚΟ προσπέρασε απαξιωτικά τις δηλώσεις Στουρνάρα για πακέτο 10 δισ ευρώ χωρίς μέτρα, δηλώνοντας ότι δεν είναι ψυχολόγος για να ξέρει τα κίνητρα του Έλληνα υπουργού Οικονομικού πίσω από αυτές τις εξαγγελίες. Ο Γ. Στουρνάρας, πάντως, παραμένει αισιόδοξος και υπόσχεται έξοδο στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Το Spiegel προειδοποιεί ότι ακόμη και αν γίνει κούρεμα του χρέους και ταυτόχρονα δοθεί νέο πακέτο στήριξης το ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να επιτύχει, ενώ η Die Zeit θυμήθηκε την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των Ελλήνων εφοπλιστών. 
Η κυοφορούμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και το αίτημα για παροχή διευκολύνσεων από την ελληνική πλευρά (ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή) θυμίζει τη γεωπολιτική ιδιαιτερότητα της χώρας που παραμένει δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή που φλέγεται και δύναμη αστάθειας στο σύστημα της ευρωζώνης. Η επίσκεψη Βενιζέλου στο Κάιρο την Πέμπτη ίσως  είναι απλώς ενδεικτική της βαθιάς κυβερνητικής αμηχανίας για την αξιοποίηση των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας, ακριβώς ίδια με αυτή που αφορά τη διαχείριση των εθνικών αδυναμιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: