Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Αφιέρωμα: 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.


Ένα από τα πιο ιστορικά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, αυτό της Βενετίας, σηκώνει αυλαία και υποδέχεται κοινό και κριτικούς με ένα ιδιαίτερο πλούσιο και αξιόλογο πρόγραμμα προβολών. Του Γιώργου Ρούσσου.

Το 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, θα διεξαχθεί, από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου και η επίσημη αφίσα του για φέτος είναι αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και στον Φεντερίκο Φελίνι!




Τη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας αναλαμβάνει φέτος ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.



Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο βραβευμένος σκηνοθέτης των ταινιών «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» και «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», θα προεδρεύσει στην κριτική επιτροπή της Μόστρα. Την πρώτη φορά που ήταν πρόεδρος, ο Μπερτολούτσι ήταν στην επιτροπή που είχε απονείμει τον Χρυσό Λέοντα στον Ζαν Λικ Γκοντάρ για το «Ονομα Κάρμεν» το 1983.
Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι το φιλμ "Gravity" (Βαρύτητα) του Αλφόνσο Κουαρόν. Πρόκειται για μία διαστημική περιπέτεια όπου πρωταγωνιστούν οι Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ, στον ρόλο δύο αστροναυτών που μένουν αποκομμένοι στο διάστημα, έχοντας μόνο ο ένας τον άλλο.






Η Δρ Ράιαν Στόουν (Μπούλοκ) ερμηνεύει μια μηχανικό στην πρώτη της διαστημική αποστολή, ενώ ο χαρακτήρας του Κλούνεϊ, Ματ Κοβάλσκι είναι εκείνος ενός βετεράνου αστροναύτη που πραγματοποιεί την τελευταία του πτήση.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Αλφόνσο Κουαρόν (Τα Παιδιά των Ανθρώπων) υπογράφει την σκηνοθεσία, ενώ συνεργάζεται στο σενάριο με τον Χονάς Κουαρόν.
Στις ελληνικές αίθουσες η ταινία αναμένεται να προβληθεί στις 7 Νοεμβρίου.


Δείτε το τρέιλερ της ταινίας



Στην επετειακή, 70ή χρονιά της, η Μόστρα της Βενετίας επιλέγει για το Διαγωνιστικό της Τμήμα 20 ταινίες, οι οποίες συγκεκριμένα είναι:
  • “Es-Stouh” (The Rooftops), Merzak Allouache (Αλγερία-Γαλλία)
  • “L’intrepido” Gianni Amelio (Ιταλία)
  • “Miss Violence,” Alexandros Avranas (Ελλάδα)
  • “Tracks,” John Curran (Μ. Βρετανία – Αυστραλία)
  • “Via Castellana Bandiera,” Emma Dante (Ιταλία-Ελβετία-Γαλλία)
  • “Tom at the Farm,” Xavier Dolan (Καναδάς-Γαλλία)
  • “Child of God,” James Franco (ΗΠΑ)
  • “Philomena,” Stephen Frears (Μ. Βρετανία)
  • “La Jalousie,” Philippe Garrel (Γαλλία)
  • “The Zero Theorem,” Terry Gilliam (ΗΠΑ-Μ. Βρετανία)
  • “Ana Arabia,” Amos Gitai (Ισραήλ-Γαλλία)
  • “Under the Skin,” Jonathan Glazer (ΗΠΑ-Μ. Βρετανία)
  • “Joe,” David Gordon Green (ΗΠΑ)
  • “Die Frau des Polizisten” (The Police Officer’s Wife) Philip Groning (Γερμανία)
  • “Kaze tachinu,” Hayao Miyazaki (Ιαπωνία)
  • “The Unknown Known: the Life and Times of Donald Rumsfeld,” Errol Morris (ΗΠΑ)
  • “Night Moves,” Kelly Reichardt (ΗΠΑ)
  • “Sacro GRA,” Gianfranco Rosi (Ιταλία)
  • “Jiaoyou” (Stray Dogs), Tsai Ming-liang (Ταϊβάν-Γαλλία)
Ανάμεσα στις 20 ταινίες του Διαγωνιστικού, ξεχωρίζουμε τη νέα δημιουργία του Ξαβιέ Ντολάν («J' ai tue ma mere», «Heartbeats» και «Laurence Anyways»), "Tom à la Ferme". Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία για τον ταλαντούχο νεαρό Καναδό σκηνοθέτη και βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργου του Μισέλ Μαρκ Μπουσάρντ.
Έχουμε ακόμη το "Child of God" με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Φράνκο. Το "Philomena" του Στίβεν Φρίαρς, βασισμένη στο βιβλίο του Μάρτιν Σίξσμιθ, «The Lost Child of Philomena LeeL A Mother, Her Son and a 50 Year Search» με πρωταγωνιστές την Τζούντι Ντεντς και τον Στιβ Κούγκαν.
Δύο χρόνια μετά το «Un Ete Brulant» με την Μόνικα Μπελούτσι και τον Λουί Γκαρέλ, ο σκηνοθέτης Φιλίπ Γκαρέλ επιστρέφει στη Βενετία με το φιλμ "La Jalousie" έχοντας και πάλι ως πρωταγωνιστή τον γιο του Λουί Γκαρέλ και στο πλάι του αυτή τη φορά, την Ανά Μουγκλαλίς.
Ο σπουδαίος Τέρι Γκίλιαμ επιστρέφει και παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία "The Zero Theorem", έχοντας στη διάθεσή του, ένα αξιοζήλευτο καστ: Κριστόφ Βαλτς, Ματ Ντέιμον, Μελανί Τιερί, Ντέιβιντ Θιούλις, Λούκας Χέτζες, Μπεν Γουίσο και Τίλντα Σουίντον.
Ο Τάι Σέρινταν του «Δέντρου της Ζωής» και του «Mud» πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, "Joe" μαζί με τον Νίκολας Κέιτζ, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Λάρι Μπράουν.
Ο κορυφαίος animator Χαγιάο Μιγιαζάκι, εμπνέεται από την πραγματική ιστορία του Τζίρο Χορικόσι - ενός μηχανικού που σχεδίαζε αεροπλάνα για την πολεμική αεροπορία στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου - και παρουσιάζει στη Βενετία τη νέα του δημιουργία, "Kaze Tachinu" (The Wind Rises).
Βεβαίως δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το φιλμ "Miss Violence" του Αλέξανδρου Αβρανά, που αποτελεί την ελληνική συμμετοχή στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας.

Το "Miss Violence", είναι η δεύτερη ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη του δημιουργία, με τίτλο Without (2008) είχε προβληθεί στο 49ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας μάλιστα επτά βραβεία.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα 11χρονο κορίτσι, την Αγγελική, η οποία πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια της αυτοκτονίας, ενώ η οικογένειά της επιμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα.
Η οικογένειά της προσπαθεί να «ξεχάσει» το συμβάν και να συνεχίσει τη ζωή της. Ενώ οι αρμόδιοι των κοινωνικών υπηρεσιών θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. Όταν ο μικρός αδελφός της Αγγελικής αποκαλύπτει κατά λάθος ορισμένα στοιχεία, η οικογένεια θα έρθει αντιμέτωπη με τα μυστικά της.
Το σενάριο της ταινίας έχουν γράψει οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης. Την παραγωγή έχουν αναλάβει οι εταιρίες Faliro House Productions και Plays2place Productions.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας


Εκτός Συναγωνισμού θα προβληθεί στο Φεστιβάλ, το «Moebius», η νέα ταινία του Κιμ Κι-Ντουκ ο οποίος τιμήθηκε πέρσι με το Χρυσό Λιοντάρι για το φιλμ «Pieta».

Στο παράλληλο πρόγραμμα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας, το «Venice Days», με νέες και ανεξάρτητες ταινίες, συναντάμε το «Alienation» του Βούλγαρου Μίλκο Λαζάροφ. Πρωταγωνιστής είναι ο Χρήστος Στέργιογλου που τα τελευταία χρόνια τον έχουμε απολαύσει σε δημιουργίες, όπως ο "Κυνόδοντας" (Dogtooth - 2009) του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά και στον "Άδικο Κόσμο" (Unfair World - 2011) του Φίλιππου Τσίτου.
Όπως είχαμε ήδη προαναφέρει σε σχετικό άρθρο στο Tvxs.gr φέτος και σε ειδική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, «Venice Days», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα και το Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπρόσωπος του προγράμματος «Creative Europe» Σίλβια Κόστα, ανακοίνωσαν τις τρεις ταινίες που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο LUX και οι οποίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ της Βενετίας, παρουσία μάλιστα των δημιουργών τους.





Οι τρεις ταινίες είναι:
- Το «Miele» της Βαλέρια Γκολίνο, μια συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιταλίας, που έκανε την πρεμιέρα του στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο.
- Το «The Selfish Giant» της Κλιό Μπάρναρντ από τη Μ. Βρετανία που προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερων των Σκηνοθετών, επίσης στο Φεστιβάλ των Καννών και
- Το «The Broken Circle Breakdown» του Φίλιξ Βαν Γκρένινγκεν από το Βέλγιο, ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Το φετινό κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας κλείνει τα 70 χρόνια παρουσίας του και το γιορτάζει με πολλές και παράλληλες εκδηλώσεις. Μία από αυτές είναι και το "Future Reloaded", ένα project για το οποίο 70 επιλεγμένοι σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο γυρίζουν μια μικρού μήκους ταινία από 60 έως 90 δευτερόλεπτα, τιμώντας έτσι τα γενέθλια της σπουδαίας αυτής κινηματογραφικές διοργάνωσης.





Ανάμεσά στους 70 σκηνοθέτες συναντάμε τόσο τον Γιώργο Λάνθιμο, όσο και την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, δύο δημιουργούς που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει με τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ της Βενετίας.
Τέλος να πούμε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βενετίας προσφέρει επιλεγμένες προβολές σε απευθείας online streaming για όσους δεν μπορούν να βρεθούν στο Λίντο, αλλά θέλουν να πάρουν μια γεύση από εντυπωσιακό Φεστιβάλ.
Πιο συγκεκριμένα, δώδεκα επιλεγμένες ταινίες από το παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Horizzonti», με ταινίες νέων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο και τρεις ταινίες από το νεοσύστατο «Biennale College - Cinema» θα προβληθούν σε ταυτόχρονο streaming με την πρεμιέρα τους στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Προκειμένου βέβαια να παρακολουθήσει κάποιος τις προβολές του «Sala Web», θα πρέπει να γραφτεί στο website του Φεστιβάλ, να πληρώσει το εισιτήριο που φέτος κοστίζει 4 ευρώ και με τον προσωπικό κωδικό που θα λάβει θα μπορεί να δει την ταινία της επιλογής του (με αγγλικούς υπότιτλους) για μια και μόνο φορά μέσα στο 24ωρο της πρεμιέρας του στη Βενετία.





Το 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, θα διεξαχθεί, από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: