Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ στον Ωρωπό Πρέβεζας, τη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20.30΄

Αποτέλεσμα εικόνας για δσε κκε



«70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας : Η συμβολή του Ωρωπού στον ηρωικό αγώνα του.»

Η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Πρέβεζας της ΚΝΕ σας καλούν στην πολιτική -πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνουν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μμ στην πλατεία του Ωρωπού με θέμα:

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
  • πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ
  • αφηγηματικό κομμάτι με βιογραφικά στοιχεία μαχητών και μαχητριών του Ωρωπού
  • βίντεο με μαρτυρίες αγωνιστών και αγωνιστριών
  • αντάρτικα τραγούδια
  • έκθεση με βιογραφικά και φωτογραφίες των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τον Ωρωπό και τα γειτονικά χωριά
Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τοπικό συγκρότημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για δσε κκε


Τιμάμε την ιστορία του ΔΣΕ, διδασκόμαστε από αυτή.
Βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, η φετινή χρόνια είναι αφιερωμένη από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του.
Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ, από το 1946 έως το 1949, ήταν ηρωικός και δίκαιος, ταξικός και διεθνιστικός. Δεν ήταν πόλεμος ανάμεσα σε αδέλφια, ούτε ήταν ένας, ακόμη, πόλεμος που ξέσπασε με ευθύνη και των δύο πλευρών, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι αστοί ιστορικοί επιστήμονες, που τάχα ανακάλυψαν ένα μέσο δρόμο ιστορικής ερμηνείας των γεγονότων.
Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Χωρίς τη βοήθεια των ξένων υποστηρικτών της με τα υπερσύγχρονα όπλα δεν θα τα είχαν καταφέρει.
Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει πως σχηματίσθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια αποτέλεσαν τον ΔΣΕ. Από πού προέρχονταν οι μαχητές και οι μαχήτριες από τον Ωρωπό που υπηρέτησαν σε μονάδες του ΔΣΕ όπως το Αρχηγείο  Τζουμέρκων και η 8η Μεραρχία;
Μία ήταν η βασική πηγή προέλευσης των πυρήνων μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ : Η γενιά της 10ετίας του ’20 και του ’30, αυτή που πρωτοστάτησε στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπνευσμένη από το διεθνές εργατικό κίνημα και την ιδεολογία του μαρξισμού-λενινισμού. Ήταν οι ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες, που με το όπλο στο χέρι πάλεψαν «με θεούς και δαίμονες», για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τριπλή κατοχή (ιταλική, γερμανική και βουλγαρική). Οι πολύ νεότεροι που πήραν το δρόμο του ΔΣΕ, το αποφάσισαν όταν είδαν ότι οι μοναδικά διωκόμενοι Έλληνες, μετά την κατοχή, ήταν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, αυτοί που καθοδήγησαν τον αγώνα απελευθέρωσης του ελληνικού λαού.

Αποτέλεσμα εικόνας για δσε κκε


Τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του Ωρωπού που στελέχωσαν τον ΔΣΕ.
Μεγάλη δύναμη του ΔΣΕ αποτέλεσαν οι δεσμοί του με το λαό. Οι φτωχές λαϊκές μάζες ήταν εκείνες που τροφοδότησαν τον ΔΣΕ με κάθε είδους βοήθεια, από τροφή και ρουχισμό μέχρι την κατασκευή οχυρωματικών έργων, τη συγκέντρωση πληροφοριών και φυσικά με έμψυχο δυναμικό.

Ο Μήτσος Κύρλας, πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ
Αποτέλεσμα εικόνας για δσε κκε

Τέτοιοι ήταν και οι δεσμοί του Ωρωπού με τον ΔΣΕ, όπως νωρίτερα και με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Στο πρόσωπο των αγωνιστών – κομμουνιστών: Μήτσο Κύρλα, πολιτικό επίτροπο του ΔΣΕ, Κύρλα Βαγγέλη (Σταυραετό), Λελοβίτη Μιχάλη, Λελοβίτη Πάνο, Λελοβίτη Χρήστο (Τάκη), Διαμάντη Ηρακλή, Λελοβίτη Χαράλαμπο, Οικονόμου Χαράλαμπο, Τσαντούλα Παντελή, Ναστούλη Πάνο και Τσίπη Γιάννη, τιμάμε τους δεκάδες άντρες, γυναίκες, νέους και νέες από το ιστορικό χωριό του Ωρωπού που κράτησαν αλύγιστη στάση, πολέμησαν με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια όλη την περίοδο 1940 – 1949.
Κορυφαία και ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή της νεολαίας στον ΔΣΕ.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν νεολαίοι, οργανωμένοι στη Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΔΝΕ) και την ΕΠΟΝ, αποτελώντας περίπου το 80% της συνολικής δύναμης του ΔΣΕ. Διδάσκουν, φρονηματίζουν και διαπαιδαγωγούν ηθικά και πολιτικά η δράση και η αυτοθυσία των δεκάδων χιλιάδων νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, των τραυματιών, των φυλακισμένων για τη δράση τους.
Μεγάλη ήταν και η συμβολή της νεολαίας του Ωρωπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 14 Επονίτες της υποδειγματικής ομάδας του 24ου Συντάγματος που δολοφονήθηκαν στη Παργινόσκαλα κατά τη μάχη της Πρέβεζας οι 6 είχαν καταγωγή από τον Παλιορόφορο.
Με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή “Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!” (Ναζίμ Χικμέτ)» έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα. Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα συμμετοχής προς τη νεολαία, ώστε να γνωρίσουν την ιστορία και να αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα εκείνης της περιόδου, στη σημερινή πάλη για την κατάργηση της φτώχειας, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης.



Εμπνεόμαστε από τον ΔΣΕ στην πάλη για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση», το λαϊκό κίνημα επέλεξε το δεύτερο δρόμο. Ο ΔΣΕ απέδειξε ότι τα λάθη του ΚΚΕ δεν οφείλονταν σε πρόθεση συμβιβασμού και ενσωμάτωσης. Ο ΔΣΕ είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας» και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών. Ο ΔΣΕ έσωσε την τιμή του λαού και του ΚΚΕ.
Εβδομήντα χρόνια μετά, το αστικό πολιτικό σύστημα επιχειρεί να αναμορφωθεί, προκειμένου να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού.
Η Ιστορία διδάσκει ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει και οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.
70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ:
Αυτή είναι η ιστορία μας! Διδασκόμαστε!
Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας  του ΚΚΕ
Τομεακό Συμβούλιο Πρέβεζας της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: