Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016, στο 1ο Γυμνάσιο, το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πρέβεζα


Το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πρέβεζα, που θα γίνει το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016, στο 1ο Γυμνάσιο, είναι ενταγμένο φέτος στο διήμερο εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ και τη «μάχη της Πρέβεζας» με τα γεγονότα της Παργινόσκαλας το Σεπτέμβρη του 1944, που συνδιοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Πρέβεζας της ΚΝΕ.


Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, οι εκδηλώσεις στο 1ο Γυμνάσιο θα περιλαμβάνουν: Αφήγηση για τα γεγονότα της εποχής, αντάρτικα τραγούδια, ομιλία από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και έκθεση αφίσας και ντοκουμέντων.

Την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση και τη «μάχη της Πρέβεζας» θα γίνουν στις 11 π.μ. στο μνημείο της Παργινόσκαλας με: Κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων, ομιλία και αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου που κατασκεύασε η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.

Ο όρος «μάχη της Πρέβεζας» αναφέρεται στην ένοπλη σύρραξη που έλαβε χώρα το Σεπτέμβρη του 1944 ανάμεσα στα μάχιμα σώματα του ΕΛΑΣ και τα στρατιωτικά σώματα του ΕΔΕΣ που έδρευαν στα Ιωάννινα και γενικότερα στην Ήπειρο. Η «μάχη της Πρέβεζας» έγινε σχεδόν αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ (14/9/1944), κράτησε περίπου 12 μέρες κι ενώ οι ΕΛΑΣίτες απέτρεψαν το ΕΔΕΣίτικο σχέδιο κατάληψης της πόλης, η μάχη έληξε με τη συνομολόγηση της Συμφωνίας της Καζέρτας και την κατάπαυση πυρός.

Η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, συγγενείς τους, καθώς και φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ για συλλογή και καταγραφή ιστορικών στοιχείων και αντικειμένων, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και μετά το διήμερο των τιμητικών εκδηλώσεων.Δεν υπάρχουν σχόλια: