Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Χόχλα Φαναρίου Πρέβεζας. Απολαύστε τα video




Απολαύστε τα video




















Η Χόχλα (Τοπική Κοινότητα Κουκκουλίου - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Χόχλα”. Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Χόχλα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κουκκουλίου, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Η Χόχλα έχει υψόμετρο 7 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39, και γεωγραφικό μήκος 20,5636279666. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Χόχλα θα βρείτε εδώ.

Η Χόχλα Πρέβεζας  είναι  ενα χωριο με  φιλοξενους κατοικους, σε μια καταπρασινη τοποθεσια του κάμπου Φαναρίου. Βρισκεται 45 χλμ. απο την Πρεβεζα προς Ηγουμενιτσα, κοντα στο Καναλάκι, έδρα του Δήμου Πάργας.

Ολοι οι νυν κατοικοι του χωριου, παλαια εμεναν στο χωριο Κουκκούλι, ενα ημιορεινο χωριο στην παραλιακη ζωνη της Πρεβεζας. Οι εργασιες τους ομως, ηταν ολες στον καμπο του Φαναριου, οπου καθημερινα, το πρωι κατεβαιναν στον καμπο και το βραδυ κουρασμενοι απο την ολοημερη εργασια τους, πηγαιναν στο ημιορεινο χωριο τους  Κουκκουλι, οπου εκει ειχαν τα σπιτια τους και  τις οικογενειες τους. Σιγα σιγα, απο το 1960 περιπου αρχισαν να χτιζουν το χωριο Χόχλα, οπου σημερα ζουν περιπου 200 οικογενειες.
Η κυρια ασχολια τους ειναι η γεωργια και η κτηνοτροφια.Επισης λειτουργει βιομηχανια χαρτοποιιας και πτηνοτροφικη μοναδα.
Ειναι σε υψομετρο 7 μετρα απο την επιφανεια της θαλασσας και απεχει 6 χιλιομετρα απο το Καναλακι , 26 χιλιομετρα απο την Παργα , 45 χιλιομετρα βορειοδυτικα απο την Πρεβεζα , 51 χιλιομετρα απο την Ηγουμενιτσα , 67 χιλιομετρα απο την Αρτα , 105 χιλιομετρα απο τα Ιωαννινα , 5 χιλιομετρα απο τον οικισμο Κουκουλι .
Η Χοχλα κατα την απογραφη του 2011 ειχε 192 μονιμους κατοικους συνολικα και αναλυτικα : Χοχλα = 179 , Κουκουλι = 13 .Ενω στν προηγουμενη απογραφη του 2001 ειχε συνολικα 216 μονιμους κατοικους και αναλυτικα : Χοχλα = 198 , Κουκουλι = 18 . Με το ονομα " Κουκουλι " υπαρχει κι αλλος οικισμος στη χωρα μας και συγκεκριμενα στα Ιωαννινα στο δημο Ζαγοριου . 
Επειδη η Χοχλα ειναι νεο χωριο ,δε εχει μνημεια , ολα βρισκονται στον οισισμο Κουκουλι .Στα αρβανιτιτικα " Κουκουλι " σημαινει κορυφη και κατα πασα πιθανοτητα απο αυτο πηρε το ονομα αυτο , καθοτι σε σχεση με την Χοχλα εχει μεγαλυτερο υψομετρο . 

























Στο Κουκκούλι υπαρχουν οι παλιες εκκλησιες με κυριοτερη την θαυματουργη εκκλησια που ειναι Ιερος Ναος Κοιμησεως της Θεοτοκου ( Παναγιας ) που χτιστηκε τον 16ο αιωνα .Εκει ο Πατερ Κοσμας ο Αιτωλος διδαξε τους Κουκουλιωτες ενω υπαρχει και η πετρα οπου καθησε .Μια αλλη εκκλησια ειναι του ο Ιερος Ναος του Αγιου Αθανασιου στη θεση " Παλαιοχωρι " οπου εχει αναστηλωθει .Επισης δε ο Ιερος Ναος Αγιου Πετρου και Παυλου στο Κουκκουλι που ειναι διατηρητεο μνημειο . 
Η Χόχλα εορταζει στης 21 Μαιου,  των Αγιων Κωνσταντινου και Ελενης και διοργανώνεται  μεγαλη θρησκευτικη πανηγύρι. Οσοι επισκεπτονται το χωριο,απολαμβανουν την φιλοξενια και τα ντοπια προιοντα των κατοικων.
Το χωριο Χόχλα εχει πηγες με αφθονο νερο. Τον χειμωνα που εχει χαμηλη θερμοκρασια,το νερο, ειναι πολυ ζεστο[χοχλαζει] και για τον λογο αυτο,ονομαστηκε Χόχλα. Τα νερα απο της πηγες, δημιουργουν εναν ποταμο, τον ποταμο ''βουβό'' που καταληγει στον ποταμο Αχέροντα, λιγο πριν τις εκβολες του, στο Ιόνιο πέλαγος.
Περιπου 2 χλμ απο το χωριο προς το Καναλάκι, υπαρχει το θαυματουργο μοναστηρι της Αγιας Παρασκευης.
Την 26 Ιουλιου που ειναι η εορτη της Αγιας Παρασκευης, υπαρχει κοσμοσυρροη, για να προσκυνησουν, τον ιερό Ναό. Για να παει καποιος επισκεπτης στο χωριο,υπαρχουν δυο εισοδοι.....1ον....Εισοδος στο 42,200 χλμ της οδου Πρεβεζας-Ηγουμενιτσας, αμεσως δεξια. Στα 100 μετρα στην διασταυρωση παλι δεξια. Περνας απο το χωριο Τσουκν'ιδα και μετα απο 2 χλμ ειναι το χωριο Χοχλα. 2ον.......Εισοδος στο 1ο χλμ ΚαναλακΊου - Καστρίου  αριστερα και μετα απο 4 χλμ συναντάς  στο χωριο Χόχλα. 

Κουκκούλι Φαναρίου του Δήμου Πάργας
Βρίσκεται 40 χλμ. Βορειοδυτικά της Πρέβεζας στο Νότιό τμήμα του Δήμου Φαναρίου.Εχει δύο οικισμούς,τη Χόχλα 200 κάτοικοι και υψόμ.10 m και το Κουκκούλι 10 κάτοικοι και υψόμ.475m. Το Δ.Δ χαρακτηρίζεται ημιορεινό προς ορεινό.
Φύση του εδάφους
Το μεγαλύτερο μέρος του Δ.Δ είναι ημιιορεινό,κυρίως στο Νότιο τμήμα του,Βορειότερα γίνεται ημιορεινό ένω έχει και πεδινές εκτάσεις.Το ψηλοτέρο σημείο είναι σε υψόμετρο 552 μέτρα.Το Δ.Δ συνδειάζει αρκετές ορεινες εκτάσεις,οροπέδια(Φωτογάρδας),πεδιάδες,ποτάμια και πολλά καθαρα νέρα.Το Δ.Δ συνορευεί Βόρεια με το Δ.Δ Καστριού,Ανατολικά με τα Δ.Δ Καναλλακίου και Αηδονίας,Νότια με τα Δ.Δ του όμμορου Δήμου Ζαλλόγγου το Χειμαδιό και το Βράχο,ενώ Δυτικά με το Δ.Δ Λούτσας και Μεσοποτάμου.
Κλίμα
Το κλιμά χαρακτηρίζεται όπως όλης της Βορειοδυτικής Ελλαδας,υγρό με σχετικά ψυχρούς χειμώνες και δροσέρα Καλοκαίρια.Στην περιοχή του Κουκκούλιου λόγω του υψομέτρου και της θέσης του το κλίμα είναι πιο ξηρό και ψυχρό σε σχέση με άλλες πεδινές περιοχές της περιοχής ενώ κάπου κάπου εχουν σημειωθεί και χιονοπτώσεις.
Δημογραφικά στοιχεία
Αρχικά οι κάτοικοι του χωριού κατοικούσαν στο χωριό Κουκκούλι,αλλά μετά την αποξύρανση της λίμνης Αχερουσίας και την ταξινόμηση των χωραφιών στους κάτοικους,το χωριό κατέβηκε στη Χόχλα.Απ'το Δημοτικό διαμέρισμα κατάγονται περίπου 490 άτομα αλλά 200 περίπου είναι μόνιμοι κάτοικοι Χόχλας
Ιστορία
Κουκκούλι στα αρβανίτικα σημαίνει κορυφή και τα πάσα πιθανότητα απο εκεί πήρε το ονομά του,οσο αναφορά το όνομα Χόχλα,το χωριό ονομάστηκε έτσι απο τα πολλά νέρα που χοχλάζουν στη περιοχή.
Η ιστορία του Κουκκουλίου ξεκινά απο τη περίοδο της Τουρκοκρατίας,αλλά δεν μπορούμε να τη συγκέντρόσουμε όλη εδώ.Επι του Γερμανοιταλικού ζυγού πολλοί Φαναριώτες βρήκαν καταφύγιο απο τους τσάμηδες στα βόυνα και τα δάση Κουκκουλιου,σώζοντας πολλούς απο αυτούς.Ανεβαίνοντας απο το Φανάρι στο Κουκκούλι μετέφεραν πολλά αντικείμενα και χρυσαφικά οπού μένουν θαμένα μέχρι σήμερα. Την περίοδο εκείνη διαφέντευε ο Αγας του Μαργαριτίου ο Αμπιουλάχ Πασας οπού υπάρχει μισογκρεμισμένο το χωνάκι του μέχρι και σήμερα.Οσον αφορά τη περιοχή της Χόχλας θρύλοι λένε πως υπήρχε μια αρχαία πόλη η Μύλινη
Μνημεία
Επειδή η Χόχλα είναι καινούργιο χωριό δεν εχεί μνημεία,όλα βρίσκονται στο Κουκκούλι.Αξίζει να επισκεφτεί κανείς της μεγάλες σε ηλικία εκκλησίες του χωριού με κυριότερη την θαυματουργή εκκλησία της Παναγίας που χτίστηκε το 16 αιώνα.Εκεί ο Πάτερ Κοσμάς δίδαξε τους Κουκκουλιώτες ενώ υπάρχει η πέτρα όπου κάθησε.Μια άλλη παλαιά εκκλησία είνα του Αγιου Αθανασίου στη θέσ Παλαιοχώρι όπου έχει αναστηλωθεί.


























Τοπία
Λόγω του υψομέτρου το Δ.Δ έχει εκπληκτική θέα της ευρύτερης περιοχής,Νότια αγναντεύεις τη Λευκάδα,Ανατολικά τα Θεσπρωτικά όρη(όρη λελόβου),Βόρεια το Σούλι,τη περοχή της Σκαφιδωτής και πολλή μεγάλο μέρος της Θεσπρωτίας,Δυτικά το Ιόνιο τους Πάξους και τη Κέρκυρα.Το Δ.Δ έχει καταπράσινες τοποθεσίες με πολλά λιβάδια,προσφέροντας έτσι πολλά ειδιλιακά τοπία.
Σόγια
Τα γένη του χωριού είναι οι Κασκαναίοι, Ζερβαίοι, Τζιμαίοι, Παππαίοι, Ζησαίοι,Βασιλάκοι ενώ σε μικρότερη κλίμακα, Τσαβελαίοι, Ζησαίοι και Καρτσακαίοι.
Πρόσβαση στο Κουκκούλι
Για το Κουκκούλι κανεις μπορεί να πάει απο τη Χόχλα η μέσω Λούτσας.Παρράλληλα το χωριό ενώνεται με δασικούς δρόμους με το Βράχο και το Χειμαδιό. 

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Πούντας στη Χόχλα Πρέβεζας




Στη Χόχλα, στον κάμπο του Φαναρίου, κοντά στο Καναλλάκι Πρεβέζης, είναι χτισμένο το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος, που διοικητικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Γερομερίου, Μαργαριτίου και Πάργας.

Δὲν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίσθηκε η Ιερά Μονή Πούντας ούτε πού οφείλει το όνομά της.

Υπήρξε πλούσια Μονή και μέχρι τὸ 1913 συντηρούσε Σχολαρχείο. 

Σύμφωνα με την παράδοση, στην Ιερά Μονή, μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή και εκεί υπάρχει και ο τάφος της (στο δεξιό κλίτος του καθολικού).
Δίπλα στον Τάφο βρίσκεται και η μεγάλη ωοειδής πέτρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Αγία προσευχομένη κατά τὴν στιγμή του αποκεφαλισμού της και ὅπου πολλά θαύματα γίνονται κατά καιρούς στοὺς διαφόρους προσκυνητές. 

Πανηγυρίζει κατὰ τὴν 26η Ἰουλίου συγκεντρώνοντας πολλούς προσκηνυτές από όλη τὴν Ελλάδα.

http://www.imparamythias.gr/EI_Dioioao_Oao_Aa_Danaoeaoco24ae.jpg

Σύμφωνα με Ηπειρώτικη παράδοση η Αγία Παρασκευή μαρτύρησε στην περιοχή που υπάρχει σήμερα η ομώνυμος Μονή Μπούντας.
Εκεί υπάρχει και ο τάφος της ,ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση δέχτηκε το ακέφαλο σώμα της.
Η παράδοση αυτή ενισχύεται και από τους εξής λόγους:
Α.Από την πληροφορία του Νικοδήμου του Αγιορείτη ,ο οποίος αναφέρει ότι η Αγία Παρασκευή “πολλούς Έλληνες επέστρεψε εις την θεογνωσίαν ” .
Β.Από την παράλειψη αυτής από το Ρωμαικό Μαρτυρολόγιο.
Γ.Από το ότι πολλά χωριά που βρίσκονται κοντά στο μέρος του Μαρτυρίου της π.χ.Βαλανιδούσα, Βαλανιδοράχη,,Κεράσοβο,Αγία Κυριακή (Πόποβο) Τσαγγάριο ,Καραμάχη κ.α. γιορτάζουν και πανηγυρίζουν την 26η Ιουλίου ,ημέρα της μνήμης της.
Επί του τάφου της Αγίας έχει ανεγερθεί τρισυπόστατος ναός ,στον οποίο κατά την παράδοση έχει τοποθετηθεί και η “αποκοπείσα κεφαλή της” .(Τμήμα της Αγίας Κάρας της βρίσκεται σήμερα στην Ιερά Μονή Πετράκη Αθηνών.)

http://www.imparamythias.gr/OIDEEC_AAEIEIAEA/Aa.Danaoeaop20ae.jpg

Σήμερα αρκετοί προσκυνητές προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον τάφο της Αγίας και να ζητήσουν την βοήθειά της.

Ενδεικτικά αναφέρομε στην συνέχεια δύο θαύματα ,που αναφέρει ο Θεσπρωτός συγγραφέας και λογοτέχνης Σπ.Μουσελίμης:
“Κόσμος κουτσοί ,τυφλοί έρχονται εδώ στον τάφο της στην γιορτή της και φεύγουν γεροί.Δεν είναι πολύς ο καιρός (1952) που ήρθε μιά κοπέλα τρελή και την άλλη μέρα έφυγε φρόνιμη και καλή.Από τον τάφο της έβγαινε νερό που γιάτρευε τους αρρώστους.Επειδή όμως κάποτε ήρθε ένας Τούρκος και έλουσε το ψωριασμένο ζαγάρι του,χάθηκε ,αν και το σκυλί γέρεψε”
(Ηπειρ.Εστία ,10 (1961),σελ.38)

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών στον Αλβανικό πόλεμο το 1940 η Αγία εμφανίστηκε σε πολλούς στρατιώτες ,που τους έσωσε με θαυμαστό τρόπο


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπαρχει σχεση αναμεσα στο Κουκουλι Ζαγοριου και στο Κουκουλι Πρεβεζας.Υπαρχει ματακινηση κατοικων απο το ενα χωριο στο αλλο η δημιουργια χωριου με μετικινηση κατοικων.

Unknown είπε...

Υπαρχει σχεση αναμεσα στο Κουκουλι Ζαγοριου και στο Κουκουλι Πρεβεζας.Υπαρχει ματακινηση κατοικων απο το ενα χωριο στο αλλο η δημιουργια χωριου με μετικινηση κατοικων.