Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Στην πατρίδα του Αλέξη, την Άρτα, ο Λαφαζάνης ανακατεύει την τράπουλα




Σε ένα νέο πολιτικό τοπίο βρίσκονται οι Ηπειρώτες, όπως εξάλλου όλοι οι Έλληνες μετά από το δραματικό διήμερο 12 και 13 Αυγούστου, όταν στη βουλή ψηφίσθηκε το 3ο μνημόνιο, αλλά και διαπιστώθηκε δια λόγων αλλά και έργων -πλέον- η ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη η ανακοίνωση νέου κόμματος από το Λαφαζάνη, οδηγεί σε διαφορετικούς δρόμους τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών υπό τον πρόεδρο και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε άλλους τη συμπαγή ομάδα της Αριστερής Πλατφόρμας, υπό τον Λαφαζάνη συν πρόσωπα που αναδείχτηκαν το επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως όλα δείχνουν η «εκκαθάριση» στα κομματικά τσανάκια του κυβερνώντος κόμματος θα γίνει μέσω βουλευτικών εκλογών, που ήδη ανακοινώθηκαν και που οδηγούν σε γοργό ξεκαθάρισμα των πολιτικών λογαριασμών και των κομματικών συσχετισμών.
Αυτοί ακριβώς οι κομματικοί συσχετισμοί είναι που μπορεί να αλλάξουν το τοπίο της πολιτικής μας εκπροσώπησης στη βουλή μετά τις νέες εκλογές που έρχονται.

Και οι εκλογές που έρχονται πέραν της εκκαθάρισης στην κοινοβουλευτική ομάδα θα ξεκαθαρίσει και τις διαφορετικές γραμμές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το σχίσμα, είναι κάθετο και διέρχεται όχι μόνο τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά -κι αυτό αφορά ΚΑΙ την κοινωνία- σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.

Τα πρόσωπα
Αν κρίνουμε με βάση τα γνωστά πρόσωπα και τα πράγματα, το κόμμα Λαφαζάνη, θα έχει διακριτή εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και επίσης σημαντική εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων.
Όμως το ζητούμενο είναι εάν μπορεί και πόσο να επηρεάσει τα πράγματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, μέσω των βουλευτικών εκλογών.
Στο περιφερειακό Συμβούλιο, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο πρόσωπα από την Άρτα, οι κύριοι Βασίλης Γιολδάσης και Κώστας Γκούντας, που θα εκπροσωπούν το νέο κόμμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν εκπρόσωποι και από Γιάννενα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, που θα υποστηρίζουν τη γραμμή της Αριστερής Πλατφόρμας ή της Λαϊκής Ενότητας το κόμμα που θα ιδρυθεί από το Λαφαζάνη.
Ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει χωρίς επίσημη εκπροσώπηση, αφού η επικεφαλής της παράταξης που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2014, της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ η κ. Λίτσα Κιτσαντά είχε δηλώσει τη θέση της απέναντι στο 3ο Μνημόνιο και με την οποία φέρεται να συντάσσονται τόσο ο κ. Στέφανος Παπακίτσος όσο και ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας παράταξης. Ήδη η κ. Κιτσαντά παραιτήθηκε από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε.
Τούτων δοθέντων, ο κίνδυνος να υπάρξουν και στο ψηφοδέλτιο της Άρτας κενά, είναι κάτι από παραπάνω υπαρκτός αφού στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, συμμετείχαν οι Κώστας Γκούντας και Άγγελος Ξυλογιάννης.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις τόσο του κ. Γκούντα, όσο και του κ. Ξυλογιάννη, αλλά μάλλον είναι απίθανο να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα. Εάν θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο που θα δημιουργηθεί από το νέο αντιμνημονιακό κόμμα επίσης είναι άγνωστο προς το παρόν, αλλά τουλάχιστον για την Άρτα, το νέο κόμμα δεν θα έχει πρόβλημα συγκρότησης, αφού πέραν των κ.κ. Γκούντα και Ξυλογιάννη, υπάρχουν διαθεσιμότητες από τον Βασίλη Γιολδάση και Στεφ. Παπακίτσο, τις κυρίες Αμπελογιάννη και Κιτσαντά, τον Μπάμπη Πεσλή, Βαγγ. Τριαντάφυλλο, Δημ. Σταμούλη κ.α.


Τα ποσοστά και τα ψηφοδέλτια
Ασφαλώς πρόβλημα δεν θα έχει και η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετέχουν πέραν της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και ο έτερος βουλευτής κ. Βασίλης Τσίρκας. Στην πεντάδα ήταν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εφόσον τα ψηφοδέλτια θα συγκροτηθούν με βάση εκείνα του Ιανουαρίου, θα χρειαστεί να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο της Άρτας με δύο ακόμη πρόσωπα. Όπως όλα δείχνουν διαθεσιμότητες υπάρχουν και είναι πολλές. Ο γιατρός Βασίλης Κοίλιας, ο Πάνος Ψυχογιός, ο Δημήτρης Μπασδέκης κ.α. θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα δηλώσουν την πρόθεση να συνδράμουν και να συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια του Τσίπρα. Μάλιστα το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, το 44,14% θεωρείται από τα υψηλότερα και αυτό θα επηρεάσει και τις εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο.

Τα άλλα κόμματα
Στο χώρο της ΝΔ, στο νομό Άρτας, μάλλον δεν θα υπάρξουν αλλαγές αφού πέραν του βουλευτή κ. Γ. Στύλιου, οι Κ. Παπασιώζος, Χρ. Παπάζογλου, Εύη Καραμπίνα και Γεώργιος Νταβρής, δεν έχουν κανένα λόγο να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι, ειδικά που έστω και αμυδρά μπορεί να ελπίζουν πως μπορεί η ΝΔ να κάνει την ανατροπή και να έλθει πρώτη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο.
Τρίτο κόμμα στην Άρτα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που από το 12,83% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όπου είχε κερδίσει την 3η έδρα στο νομό, έπεσε στο 5,27% και έχασε την έδρα. Να σημειωθεί πως το ΚΙΔΗΣΟ, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου στην Άρτα ήρθε στην 7η θέση με ποσοστό 2,60 και 1309 ψήφους. Παρόλα αυτά, μάλλον θα ήταν εφικτή η 3η έδρα για το ΠΑΣΟΚ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε πρώτος με ποσοστό 44,14% και η ΝΔ ήταν στην δεύτερη θέση με ποσοστό 30,04%, εάν κρατήσει την 3η θέση στις ερχόμενες εκλογές, ειδικά μετά την κάθοδο του Λαφαζάνη με δικό του κόμμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω από το μέτρο (33,33%), να μην ανεβούν τα ποσοστά της ΝΔ αλλά και να μείνει σε χαμηλά ποσοστά το κόμμα Λαφαζάνη.
Παρόλα αυτά, και στο ΠΑΣΟΚ δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις από τους υποψήφιους βουλευτές που κατά σειρά ήταν οι Χρ. Γκόκας, Πάνος Καραγιώργος, Δημ. Χαμπίπης, Χρ. Κατσαούνος και Ανδρέας Οικονόμου.
Την τέταρτη θέση στο νομό Άρτας στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε έρθει το ΚΚΕ με ποσοστό 5,11% και 2574 ψήφους (4,86% τον Ιούνιο του 2012). Αν και τα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ έρχονται σε δεύτερο πλάνο το ψηφοδέλτιο απαρτίζονταν από τους Ζορμπά-Ζιώβα Φρειδερίκη, Γ. Αλιφτήρα, Ευαγγ. Μπέτσα, Λ. Γεωργούση, Ι. Γάλλιο.
Πέμπτο κόμμα στην Άρτα ήταν η Χ.Α. με ποσοστό 3.76% και 1894 ψήφους (έναντι 4,43% στις εκλογές του Ιουνίου 2012).
Στην έκτη θέση στο νομό Άρτας ήταν το ΠΟΤΑΜΙ με 3,37% και 1697 ψήφους. Στην έβδομη θέση το ΚΙΔΗΣΟ (Γ. Παπανδρέου) με 2,60% και 1309 ψήφους, στην όγδοη θέση οι ΑΝΕΛ με 2,49% και 1256 ψήφους.

Νέοι παίκτες
Όμως σε αυτές τις εκλογές και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας, ως νέος παίκτης εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ο κ. Βασίλης Λεβέντης, για το οποίο πολλοί εκτιμούν πως θα αυτή τη φορά θα υπερβεί το «εμπόδιο» του 3% και θα είναι στη νέα βουλή που θα προκύψει.
Αυτό και μόνο έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε τοπικό επίπεδο όπου εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι βουλευτές, αφού μέχρι τώρα, εκείνοι που κατέρχονταν με τα ψηφοδέλτια του Β. Λεβέντη, ήταν πρόσωπα άγνωστα στην περιοχή ίσως και να μην ζούσαν εδώ πέρα.
Αυτός όμως ο «αέρας» έχει οδηγήσει τον Βασίλη Λεβέντη να περιοδεύει ανά την Ελλάδα και να κάνει προσωπική επαφή με τους ενδιαφερόμενους να είναι υποψήφιοι. Ο πρόεδρος επισκέφθηκε λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και την Άρτα. Μάλιστα ένα όνομα που έγινε γνωστό πως θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Β. Λεβέντη στην Άρτα, είναι του κ. Αβραμίδη.
Πάντως στις εκλογές του Ιανουαρίου τα ποσοστά της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ήταν ιδιαιτέρως χαμηλά, αφού στην Άρτα ήταν στην 10η θέση, κάτω και από το κόμμα «Τελεία» του Απ. Γκλέτσου (0,75%-378 ψήφοι) με ποσοστό 0,73% και 368 ψήφους. Βέβαια το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλό αν σκεφτεί κανείς πως στις εκλογές του Ιουνίου 2012 το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη είχε πάρει στην Άρτα μόλις 0,16% και 81 ψήφους.
Υποψήφιοι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν οι Μεντη Βασιλική (77 ψήφοι), Καβαδέλλας Δημήτριος (59), Καλαντζής Χαράλαμπος (30).
Να επισημανθεί πως ρόλο στις ερχόμενες εκλογές αναμένεται να παίξει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εφόσον συμπράξει με την πτέρυγα Λαφαζάνη. Πάντως στις εκλογές του Ιανουαρίου που ο αγέρας φύσαγε αριστερά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Άρτα πήρε 0,60% και 303 ψήφους, αυξάνοντας τις δυνάμεις της από 0,38% και 195 ψήφους στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Όλα αυτά όμως ίσχυαν πριν ανακοινώσει το κόμμα ο Π. Λαφαζάνης. Και τούτο επειδή για την Άρτα ειδικά τα στελέχη που ήταν έτσι κι αλλιώς ενταγμένα στην Αριστερή Πλατφόρμα, εκτιμούν πως θα κατακτήσουν την τρίτη θέση στην Άρτα και μάλιστα με ποσοστό που θα προσεγγίζει διψήφιο νούμερο, ικανό να τους δώσει τη μία από τις 3 έδρες.

Παγιωμένες καταστάσεις
Τι συμβαίνει όμως στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου; Με δεδομένο το δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, στους νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οι καταστάσεις είναι «παγιωμένες» στην κατανομή των εδρών και -λόγω εκλογικού νόμου- και στα πρόσωπα. Ειδικά δε που στο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Πρέβεζας Κ. Μπάρκας και Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, είναι «νομοταγείς», οπότε θα είναι εκ νέου πρώτοι στα ψηφοδέλτια, άρα θα εκλεγούν, ελέω λίστας. Το ίδιο συμβαίνει και στη ΝΔ, όπου Στέργιος Γιαννάκης στην Πρέβεζα και Βασίλης Γιόγιακας στη Θεσπρωτία θα είναι σίγουρα βουλευτές όταν γίνουν εκλογές.
Και αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και με την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται τα ποσοστά του να υποχωρούν τόσο πολύ ώστε να βγει άλλο κόμμα δεύτερο για να μοιραστεί τις δύο έδρες με τη ΝΔ.
Πιο συγκεκριμένα στην Πρέβεζα ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 37,94% και 14.975 ψήφους, με δεύτερη τη ΝΔ με ποσοστό 31,77% ΚΑΙ 12.541 ψήφους. Μακράν τρίτο ήρθε το ΚΚΕ με 6,19% και 2.443 ψήφους κι ακόμη πιο μακριά το ΠΑΣΟΚ με 5,46% και 2.154 ψήφους. Άρα, ότι και να πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση Λαφαζάνη, μπορεί να κινδυνεύει η πρώτη θέση, αλλά δεν κινδυνεύει η έδρα.
Να σημειωθεί πως η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στην Πρέβεζα πήρε 0,8% και 317 ψήφους και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,78% και 306 ψήφους.
Η ίδια εικόνα και στη Θεσπρωτία, όπου εκεί ήρθε πρώτη η ΝΔ με 37,61% και 11.687 ψήφους, με δεύτερο το ΣΥΡΙΖΑ με 35,90 και 11.156 ψήφους. Τις έδρες μοιράστηκαν οι Β. Γιόγιακας (ΝΔ) και Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ). Στη τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 5,46% και 1.698 ψήφους και στη τέταρτη θέση το ΠΟΤΑΜΙ με 4,31% και 1.339 ψήφους. Κι εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τη δεύτερη θέση, ενώ η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ πήρε ποσοστό 0,81% και 252 ψήφους και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,70% και 216 ψήφους.

Ο γρίφος των Ιωαννίνων
Τέλος ιδιόμορφη περίπτωση στην κατανομή των εδρών έχει εξελιχθεί ο νόμος Ιωαννίνων. Και τούτο επειδή στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 με ποσοστό 27,15% και 27.886 ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει μόλις μία έδρα (Μαντάς) ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με ποσοστό 39,57% και 40.363 ψήφους, πήρε 4 έδρες (Μαντάς Χρ., Στέφος Ι., Τζούφη Μ., Καραγιάννης Ι.).
Αντιθέτως η ΝΔ με ποσοστό 32,36% και 33.241 ψήφους στις εκλογές Ιούνιου 2012 πήρε 3 έδρες ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου με ποσοστό 28,23 και 28.796 ψήφους πήρε μόνο μία έδρα (Τασούλας).
Τρίτο ήρθε το ΠΑΣΟΚ με 5,59% και 5.698 ψήφους έναντι 14,07% και 14.449 ψήφους στις εκλογές του Ιουνίου 2012 όταν πήρε μία έδρα (Κασσής).
Ενδιαφέρον το ποσοστό της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, αφού ο Βασίλης Λεβέντης στις εκλογές του Ιανουαρίου κατόρθωσε να συγκινήσει 1.221 Γιαννιώτες (ποσοστό 1,20%) έναντι μόλις 178 στις εκλογές Ιουνίου 2012 και ποσοστό 0,17%!!
Χαμηλό το ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Γιάννενα με 0,73% και 749 ψήφους, παρά την παρουσία του Ν. Ζήκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως λοιπόν δείχνουν τα ποσοστά και με δεδομένο ότι στα Γιάννενα υπάρχει και φοιτητικό κίνημα, αλλά και γενικότερα μια πιο αριστερή στάση στα πράγματα, πιθανώς μια μικρή μετακίνηση ψήφων σε άλλο κόμμα είτε του Λαφαζάνη, είτε προς κάποιο άλλο, μόνο ως αντίδραση για το 3ο μνημόνιο, ίσως να κοστίσει κάποια ή κάποιες έδρες.


Το κίνητρο του σταυρού
Γενικότερα όμως οι εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο δεν αμφισβητείται, ούτε εσωτερικά αφού όλοι οι εκλεγμένοι παραμένουν πιστοί στην ηγεσία Τσίπρα, αλλά ούτε και εκλογικά, αφού το τρίτο κόμμα, που στους τρείς νομούς (Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων) είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει σημεία πολιτικής ανάκαμψης τέτοια που να απειλήσουν εκλογικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και εκείθεν την κυριαρχία του στη βουλή. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει την τρίτη θέση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει από το κόμμα Λαφαζάνη.
Αντιθέτως, ο εκλογικός νόμος που επιβάλει τη λίστα και -σχεδόν- και τα ίδια πρόσωπα, δεν ευνοεί το δεύτερο κόμμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ΝΔ.
Χωρίς το κίνητρο του σταυρού ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας, ουδείς υποψήφιος έχει λόγους να κινητοποιηθεί και -κυρίως- να ξοδευτεί, χωρίς να έχει καμία τύχη εκλογής.
Κίνητρο για κινητοποίηση στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, στη συγκεκριμένη περίπτωση για την Ήπειρο, υπάρχει μόνο στα Γιάννενα (δεύτερος Σταύρος Καλογιάννης) και εν μέρει στην Άρτα (δεύτερος Κώστας Παπασιώζος), που σε δραματική αλλαγή των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούν μία βουλευτική έδρα.
Για όσους λοιπόν λένε ότι πρέπει να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης, οι ερχόμενες εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία να καταγράψουν φαινόμενα απόδρασης και ακινησίας προσώπων.
Τότε ίσως ζητηθεί να αλλάξει και αυτός ο νόμος που επιβάλει τις εκλογές με λίστα, ώστε όλες οι εκλογές να γίνονται πάντα με σταυρό προτίμησης, αφού τότε και μόνο τότε έχει τη δυνατότητα ο απλός πολίτης να ανανεώσει το πολιτικό προσωπικό, να επιβραβεύσει στάσεις ή να «τιμωρήσει» κινήσεις, αλλά και να στείλει μηνύματα στις κομματικές ηγεσίες, μέσω καταψήφισης προσώπων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: