Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Τι θα πει «γίνε καλύτερος άνθρωπος»

aaa

Τέτοιες μέρες, τις γιορτινές που περάσαμε οι άνθρωποι ερχόμαστε πιο κοντά. Το κλίμα είναι εορταστικό, χαρούμενο, η διάθεση πιο ανάλαφρη και με έναν τρόπο, κάπως «μαγικό», τα προβλήματα της καθημερινότητας αφήνονται για λίγο πίσω. 

Και άπαντες καταλήγουμε σε μια ευχή. «Τη νέα χρονιά να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι». Μια ευχή χιλιοειπωμένη και πράγματι όμορφη. Ποιος δεν θα ήθελε, άλλωστε, να γίνει καλύτερος.  Τι θα πει, όμως, πραγματικά να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι; Πως ορίζουμε την «έννοια» και τι είναι αυτό που θα μας κάνει «καλύτερους»; Διότι ωραίες οι ευχές, αλλά ωραιότερες οι πράξεις.
-Αν «καλύτερος άνθρωπος» είναι ο νοικοκύρης που προσπαθεί να τα έχει όλα λυμένα στην οικογενειακό του βίο, παλεύοντας καθημερινά με νύχια και με δόντια, αλλά δεν τον νοιάζουν τα άλλα «νοικοκυριά», ας μείνουμε «παλιάνθρωποι».
-Αν «καλύτερος άνθρωπος» είναι αυτός ο οποίος δεν θέλει να ασχολείται με τα κοινά γιατί «που να βάζει, τώρα, μπελάδες στο κεφάλι του», αλλά η ζωή του κυλάει ειρηνικά και τακτοποιημένα, καθ' ότι δεν προκαλεί στην καθημερινότητά του, ας μείνουμε «αλήτες».
-Αν «καλύτερος άνθρωπος» είναι να είμαστε νομοταγείς πολίτες, ακόμη κι αν οι «νόμοι» μας τσακίζουν, λεηλατούν τις ζωές μας και καταστρέφουν την καθημερινότητά μας, ας μείνουμε «παράνομοι».
-Αν «καλύτερος άνθρωπος» είναι αυτός που τα έχει καλά με τον Θεό του, σταυροκοπιέται καθημερινά, αλλά - προς Θεού- δεν δέχεται τους  κακούς «αλλόθρησκους» και δεν προσεύχεται γι αυτούς, ας μείνουμε «Αθεοι».




Διότι, η απάντηση, εν τέλει, είναι απλή: Καλύτερος άνθρωπος είναι αυτός που καθημερινά θα παλεύει για να κάνει ΕΣΕΝΑ καλύτερο. Που θα φροντίσει τον διπλανό του, τον λευκό, τον μαύρο, τον κίτρινο, τον ψηλό, τον κοντό, τον δυνατό, τον αδύναμο. Που θα αντισταθεί στους αντιλαϊκούς «νόμους», που θα τρέξει για να σε «πείσει» να αλλάξεις, που θα «τσακίσει» τον υπάνθρωπο ρατσιστή, που θα ξεσηκώσει, που θα «θυσιαστεί» για τα ιδανικά του και τις ιδέες του και που, όπως πόσταρε κι ο καλός φίλος «Kapa», θα προσπαθήσει να κάνει το νέο έτος  ή και τα επόμενα «μια ατελείωτη γιορτή». Μια «γιορτή» για τον συνάνθρωπο, μια «γιορτή» για να γίνουμε «καλύτεροι άνθρωποι». 
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους και καλή χρονιά να έχουμε.
«Πάρε τον δρόμο που είναι αντίθετος από τον συνηθισμένο και σχεδόν πάντα θα κάνεις καλά». Ζαν - Ζακ Ρουσσώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: